VYBERTE SI REGION

Herečka Kamila Špráchalová peče zdravé muffiny i vánoční cukroví

Domov svaté Rodiny funguje na pražských Petřinách od roku 1991. Sestra Akvinela Ludmila Loskotová z Kongregace školských sester de Notre Dame tehdy vybudovala vůbec první charitní domov v Praze s celoroční péčí o děti s mentálním a kombinovaným postižením.

20.12.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Patronkou Domova svaté rodiny na Petřinách je herečka a dabérka Kamila Špráchalová, která je známá kladným vztahem k bio stylu a zdravé životosprávě. Kavárnu proto podporuje tím, že peče zdravé pochoutky jako například čokoládové muffiny z bio produktů.

Patronkou Domova svaté rodiny na Petřinách je herečka a dabérka Kamila Špráchalová, která je známá kladným vztahem k bio stylu a zdravé životosprávě. Kavárnu proto podporuje tím, že peče zdravé pochoutky jako například čokoládové muffiny z bio produktů.Foto: archiv Kamily Špráchalové

V roce 2000 se kapacita domova, který je nestátní neziskovou organizací, rozšířila o další budovu, v pražské Liboci. V současné době má Domov svaté Rodiny 76 klientů. Aby byl v kontaktu s běžnými lidmi, vznikl v prostorách zdejší jídelny zajímavý koncept kavárny, ve které sami postižení obsluhují nebo se podílí na provozu kuchyně a přípravy pokrmů.

Patronkou domova je oblíbená herečka a dabérka Kamila Špráchalová, která je známá kladným vztahem k bio stylu a zdravé životosprávě. Kavárnu proto podporuje tím, že peče zdravé pochoutky jako například čokoládové muffiny z bio produktů.

Jak dlouho se věnujete zdravému životnímu stylu?

Zdravému a bio životnímu stylu se trochu i nechtěně věnuji od malička, protože jsme jezdili na chalupu, kde jsme si sami pěstovali různé bylinky, brambory, jablíčka a tak dále. Bylo to za totality, takže spíš kvůli nedostatku peněz, než že bych něco věděla o BIO. Ale úplně jsem tomuto životnímu stylu propadla před 11 nebo 12 lety, když jsem byla těhotná, kojila jsem a snažila se svému tělu a svým dětem dát to nejlepší.

A jak jste se přes jídlo a zdravý životní styl dostala k charitě, do Domova svaté rodiny? Máte ke zdejším lidem nějaký osobní vztah?

Obráceně. Já jsem patronkou Domova svaté rodiny právě proto, že tady mám svou neteř Klárku Feistovou. Protože jsem chtěla nějakým způsobem trochu pomoct, začala jsem do kavárny dovážet různé podomácku vyrobené produkty. A protože mám ráda BIO, tak samozřejmě všechny byly a jsou z BIO produktů.

Jaká jídla tu od vás mají vůbec nejraději?

Já myslím, že všechny myslím si, že klienti si pochutnají na všem. Já peču hlavně sladké, myslím si, že jim chutná, protože se po dobrotách většinou rychle zapráší. Zrovna teď na Vánoce peču pro Domov svaté rodiny vánočku z pohankové mouky, ovesno-ořechové kuličky, muffiny nebo různé druhy cukroví.

Co je vaším nejoblíbenějším jídlem? A jak si ho připravujete zdravěji?

Mým nejoblíbenějším jídlem je dobrý chléb s máslem a se solí. Zdravá verze je pak samozřejmě domácí celozrnný chléb, který si občas doma také upeču, s BIO sýrem a s BIO máslem.

Objevují se na stole ve vaší rodině pokrmy jako knedlo-vepřo-zelo či svíčková na smetaně s knedlíkem?

Samozřejmě a objevují se jak v tradiční a obvyklé verzi, tak na zdravý způsob. Takže BIO zelí, které je velmi levné a velmi zdravé, naprosto libové BIO vepřové a celozrnný knedlík. A svíčkovou dělám také z BIO produktů, třeba i z krůtího masa.

Jaké je vaše oblíbené jídlo v zimním období, které byste čtenářům doporučila?

Polívčajda, polívčajda, polívčajda (směje se). A ta se dá samozřejmě úplně krásně připravit i z levných bioproduktů. Já dělám nejraději čočkovou, pohankovou a hrachovou. Stačí koupit levné luštěniny v biokvalitě s biozeleninou, do toho vrazit bio vajíčko a dlouho vařit, aby se do toho veškerá energie a teplo dostalo, a potom je to strašně zdravý (směje se). Aby byla polévka ještě zdravější, je dobré přidat třeba do bramboračky pohanku, která je bohatá na rutin. Místo mouky zkuste k zahuštění polévek použít celozrnný kuskus.

Blíží se Vánoce, prozradíte nějaké vaše tipy pro zdravější vánoční pečení?

Těm, kteří nemají zkušenost s bio pečením, bych doporučila pomalu podsouvat biopotraviny do běžného pečení. Takže například ze dvou hrnků klasické bílé pšeničné mouky dát jeden hrnek pohankové. Dále místo slazení bílým cukrem vyzkoušet třeba agávový nebo javorový sirup či hnědý třtinový cukr. Ke kypření používejte přírodní kypřicí prášek bez fosfátů, takzvaný vinný kámen. Má perfektní kypřící vlastnosti. Mléko jde také nahradit obilninovým nebo rýžovým nápojem. A místo klasické strouhanky zkuste použít třeba strouhanku kukuřičnou.

Autor: Michaela Rozšafná

20.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies