VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pijte burčák, budete zdraví!

Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se dnes sešli v Lednici na Břeclavsku. Sezona burčáků už začala. Prodává se u silnic i ve vinařských sklepích.

1.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Podle gastroenterologa z nemocnice v Jablonci nad Nisou Marka Řehoře kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů. „Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách.

V burčáku je velké množství vitamínů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což se pozitivně projevuje na metabolických procesech,“ uvedl Řehoř. V burčáku jsou podle něj i přirozené bakterie a kvasinky. Je tedy nejen chutný, ale také zdraví prospěšný.

„Musíme jej ale brát jako alkoholický nápoj a držet se mírnosti,“ uvedl Řehoř. Podle něj je pro muže doporučená denní dávka kolem půllitru burčáku.

Jednou z firem, která se prodejem burčáku zabývá, je Vinařství chateau Lednice. Loni začala burčák rozvážet po ČR v unikátních nádobách burčákomatech. Tekutina je v nich oproti klasickému burčáku prodávanému u silnic podchlazená. Lidé si tak mohou koupit burčák ve stejné kvalitě jako u vinaře ve sklepě.

Nápoj z višní

Zákazník si podle Jindřicha Soboty z lednického vinařství sám určí dobu a stádium prokvašení a jeho „vrchol si užije doma“, kam si jej přinese zachlazený na čtyři stupně Celsia. Letos bude mít firma burčákomaty až na 60 místech. Loni prodala stovky tisíc litrů. Zkvašený mošt začala prodávat už před sezonou klasického burčáku.

Donutili ji k tomu zákazníci, kteří nápoj vyhledávají už od poloviny srpna. „Musíme vyjít vstříc zákazníkovi, dovážíme částečně zkvašený mošt z Itálie. Když to neuděláme my, udělá to někdo jiný,“ uvedl Sobota. Letos společnost začala prodávat i obdobný nápoj z višní. Měl velký úspěch, společnost uvažuje o obdobném nápoji například z hrušek.

Vinaři obecně kritizují kvalitu burčáku prodávaného u českých silnic. Zdůrazňují, že nápoj nesmí na slunce, které jeho kvalitu degraduje. „Pravý burčák musí umět vinař takzvaně chytit. Trvá totiž několik hodin, případně dní,“ uvedla Ladislava Antálková ze společnosti Vinium Velké Pavlovice.

Vůně po odrůdě

Burčák nebo též „mléko starců“ je český unikát a kromě omezených oblastí Rakouska a Slovenska si nikde ve světě nenašel takovou oblibu. Vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije v relativně krátkém období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Burčák by měl mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny. Neměl by být příliš kalný, neboť větší množství kalu se v burčáku objevuje až v pozdějších fázích kvašení, kdy už bývá většina cukru prokvašená, burčák je více alkoholický a už není tak sladký, svěží a chutný. Burčák od poctivého vinaře bývá už v počátku dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben.

Autor: ČTK

1.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vlevo) a první místopředseda Vít Rakušan.
AKTUALIZOVÁNO
4 5

Jeden program, jedno logo! Hnutí STAN půjde do voleb v koalici s lidovci

Ceny Thálie pro Vránovou či Kňažka. V muzikálu uspěl Vojtek

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies