VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Imunitu posílí chytré bakterie

Mikroflóra trávicího traktu obsahuje přibližně jeden kilogram živých bakterií, které příznivě působí na zdraví člověka. Narušení tohoto systému vede k celé řadě zažívacích potíží i k oslabení imunity.

8.4.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Střevní mikroflóra představuje živý systém, který je nezbytný pro správné fungování lidského organismu. V první řadě chrání střeva proti osídlení škodlivými mikroby, které způsobují nejrůznější nemoci. Zároveň zajišťuje procesy, které souvisí s trávením potravy a stimuluje imunitní systém tím, že snižuje ve střevě obsah nežádoucích metabolitů – produktů látkové výměny, které mohou člověku škodit.

Správné fungování trávicího systému je závislé na udržování rovnováhy mezi miliardami bakterií žijících v tomto systému. Porušení této rovnováhy se může projevit různými zdravotními problémy spojenými se špatným trávením, sníženou imunitou a průjmy.

Co způsobuje potíže

Narušení přírodní rovnováhy střevní mikroflóry může být způsobeno stresem, nevhodnou dietou, užíváním antibiotik nebo i pouhou déle trvající únavou. Každé narušení mikroflóry může mít ovšem závažné důsledky – běžnými potížemi, jako je nadýmání nebo průjem počínaje, a život ohrožujícím stavem při přemnožení škodlivých bakterií konče.

„S důsledky porušení rovnováhy mikroorganismů v zažívacím traktu se lze setkat v každodenní lékařské praxi, zejména u pacientů po terapii antibiotiky,“ vysvětluje Tomislav Švestka ze IV. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„U většiny zdravých pacientů se mikroflóra střevní sliznice upravuje spontánně v určitém časovém horizontu. Tento proces obnovy významně urychluje podávání probiotik již během terapie antibiotiky a zejména pak v následné době. Porucha složení mikroflóry je rovněž přítomna i u různých virových, bakteriálních, myotických a parazitárních onemocnění,“ vysvětluje lékař.

Nejčastějšími příčinami porušení střevní mikroflóry bývají infekce a užívání antibiotik se širokým spektrem účinku. Nevhodné složení bakterií provází i nemoci jako je dráždivý tračník nebo chronické střevní záněty.

Zázračná probiotika

Narušenou rovnováhu střevního prostředí lze upravit pomocí probiotik. To jsou jedno či vícečetné kultury mikroorganismu, jež při osídlení trávicího traktu příznivě ovlivňují zdravotní stav člověka.

Jejich podstatou je stabilizace přítomné mikroflóry a sliznice trávicího traktu. „Tím se vytvářejí předpoklady pro příznivé ovlivnění zdravotního stavu pacienta s cílem dosáhnout prevence určitých chorob, případně jejich zlepšení,“ dodává Tomislav Švestka.

Používaná probiotika musí být účinná a bezpečná, jsou aplikována v živém stavu, nesmějí mít žádné patogenní vlastnosti a musí být odolná k žaludeční šťávě a žluči a musí mít lidský původ.

V současné době se nejčastěji užívají probiotika skupiny laktobacilů, biufidobakterie, některé nepatogenní kmeny E. coli a kvasinka Saccharomyces boulardi. Některé účinky probiotik se mohou uplatnit již při krátkodobějším podávání. Lidské tělo může díky nim lépe využít vitaminy, vápník nebo laktózu, které přijímá v mléce, zlepšují prokrvení a hybnost střeva, pozitivně ovlivňují imunitu a produkci vitaminu K a B12.

Probiotika také pomáhají snížit riziko infekce trávicího traktu. Účinně přispívají k procesu trávení tím, že činí některé složky potravy snáze stravitelnými.

Pomáhají od bolesti

K léčbě průjmu po antibioticích se používá například kvasinka Saccharomyces boulardii, další bakterie – laktobacily zase vytváří látky, které se naváží na povrch sliznice a škodlivé bakterie jsou vyloučeny ze střeva.

Lékařům pomáhají i bakterie, které posilují imunitu, což bylo prokázáno u některých laktobacilů. Podle Tomislava Švestky je v poslední době pozornost věnovaná také příznivému ovlivnění průběhu funkčních poruch trávicího traktu právě probiotiky.

Vzhledem k nejasné příčině je u většiny pacientů léčba poměrně komplikovaná a léky mnohdy přinášejí úlevu jen přechodně. Proto se odborníci zaměřují na objevení i jiných skupin léků a jednou z takových nadějí u dráždivého tračníku jsou probiotika, zejména bakterie Lactobacillus plantarum.

„Účinek léčby spočívá v udržování rovnováhy střevní mikroflóry s následnou normalizací činnosti celého zažívacího traktu, to se projevuje snížením bolesti břicha a nadýmáním,“ vysvětluje lékař.

Důležitá vláknina

Problémem může být, že v lidském zažívacím traktu existují podmínky, které brání přežívání probiotických mikroorganismů, například kyselé prostředí v žaludku, sekrece žluči a přítomnost různých střevních bakterií. Jednou z možností, jak tyto potíže překonat, je doplnit stravu o vlákninu, která tvoří nestravitelnou složku lidské potravy, ale jako potrava je využívána probiotickými mikroorganismy. Tyto složky potravin jsou označovány jako prebiotika.

Pro člověka je tedy důležitá kombinace živých bakterií, které jsou obsaženy především v zakysaných mléčných výrobcích, a vlákniny, která je ve veliké míře třeba v hrubozrnných výrobcích. Ideální je konzumace probiotik i prebiotik současně.

Kojené děti mají výhodu

Mikroflóra trávicího traktu se utváří od narození k dospělosti a představuje ideální rovnovážný systém. O střevní mikroflóru dítěte je proto třeba pečovat od prvních okamžiků. Když se miminko narodí, je jeho trávicí ústrojí sterilní a teprve během prvních dnů a týdnů života se začnou ve střevní flóře zabydlovat různé mikroorganismy.Výhodu mají plně kojené děti, protože mateřské mléko obsahuje látky, které stimulují růst a množení prospěšných bifidobakterií a lactobacilů, které chrání organismus před výskytem střevních infekcí. Podle odborníků je důležité nepřestávat kojit ani v okamžiku, kdy děťátko začnete přikrmovat, protože v kojeneckém období se střevní mikroflóra stále ještě vyvíjí.

Postupně by se měl do jídelníčku dítěte zařadit také bílý jogurt nebo kefírové mléko obohacené o probiotika. Teprve ve věku jednoho až dvou let dítěte se střevní mikroflóra začíná složením podobat mikroflóře dospělých. Postupně klesá přirozený výskyt bifidobakterií a je zapotřebí je doplňovat vhodnými potravinami, aby nedošlo k oslabení střevní mikroflóry a ke snížení obranyschopnosti organismu.

ZDENA LÍKAŘOVÁ

8.4.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vlevo) a první místopředseda Vít Rakušan.
AKTUALIZOVÁNO
4 5

Jeden program, jedno logo! Hnutí STAN půjde do voleb v koalici s lidovci

Ocenění pro Vránovou. Získala Thálii za celoživotní mistrovství v činohře

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies