VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Imunitu posílí chytré bakterie

Mikroflóra trávicího traktu obsahuje přibližně jeden kilogram živých bakterií, které příznivě působí na zdraví člověka. Narušení tohoto systému vede k celé řadě zažívacích potíží i k oslabení imunity.

8.4.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Střevní mikroflóra představuje živý systém, který je nezbytný pro správné fungování lidského organismu. V první řadě chrání střeva proti osídlení škodlivými mikroby, které způsobují nejrůznější nemoci. Zároveň zajišťuje procesy, které souvisí s trávením potravy a stimuluje imunitní systém tím, že snižuje ve střevě obsah nežádoucích metabolitů – produktů látkové výměny, které mohou člověku škodit.

Správné fungování trávicího systému je závislé na udržování rovnováhy mezi miliardami bakterií žijících v tomto systému. Porušení této rovnováhy se může projevit různými zdravotními problémy spojenými se špatným trávením, sníženou imunitou a průjmy.

Co způsobuje potíže

Narušení přírodní rovnováhy střevní mikroflóry může být způsobeno stresem, nevhodnou dietou, užíváním antibiotik nebo i pouhou déle trvající únavou. Každé narušení mikroflóry může mít ovšem závažné důsledky – běžnými potížemi, jako je nadýmání nebo průjem počínaje, a život ohrožujícím stavem při přemnožení škodlivých bakterií konče.

„S důsledky porušení rovnováhy mikroorganismů v zažívacím traktu se lze setkat v každodenní lékařské praxi, zejména u pacientů po terapii antibiotiky,“ vysvětluje Tomislav Švestka ze IV. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„U většiny zdravých pacientů se mikroflóra střevní sliznice upravuje spontánně v určitém časovém horizontu. Tento proces obnovy významně urychluje podávání probiotik již během terapie antibiotiky a zejména pak v následné době. Porucha složení mikroflóry je rovněž přítomna i u různých virových, bakteriálních, myotických a parazitárních onemocnění,“ vysvětluje lékař.

Nejčastějšími příčinami porušení střevní mikroflóry bývají infekce a užívání antibiotik se širokým spektrem účinku. Nevhodné složení bakterií provází i nemoci jako je dráždivý tračník nebo chronické střevní záněty.

Zázračná probiotika

Narušenou rovnováhu střevního prostředí lze upravit pomocí probiotik. To jsou jedno či vícečetné kultury mikroorganismu, jež při osídlení trávicího traktu příznivě ovlivňují zdravotní stav člověka.

Jejich podstatou je stabilizace přítomné mikroflóry a sliznice trávicího traktu. „Tím se vytvářejí předpoklady pro příznivé ovlivnění zdravotního stavu pacienta s cílem dosáhnout prevence určitých chorob, případně jejich zlepšení,“ dodává Tomislav Švestka.

Používaná probiotika musí být účinná a bezpečná, jsou aplikována v živém stavu, nesmějí mít žádné patogenní vlastnosti a musí být odolná k žaludeční šťávě a žluči a musí mít lidský původ.

V současné době se nejčastěji užívají probiotika skupiny laktobacilů, biufidobakterie, některé nepatogenní kmeny E. coli a kvasinka Saccharomyces boulardi. Některé účinky probiotik se mohou uplatnit již při krátkodobějším podávání. Lidské tělo může díky nim lépe využít vitaminy, vápník nebo laktózu, které přijímá v mléce, zlepšují prokrvení a hybnost střeva, pozitivně ovlivňují imunitu a produkci vitaminu K a B12.

Probiotika také pomáhají snížit riziko infekce trávicího traktu. Účinně přispívají k procesu trávení tím, že činí některé složky potravy snáze stravitelnými.

Pomáhají od bolesti

K léčbě průjmu po antibioticích se používá například kvasinka Saccharomyces boulardii, další bakterie – laktobacily zase vytváří látky, které se naváží na povrch sliznice a škodlivé bakterie jsou vyloučeny ze střeva.

Lékařům pomáhají i bakterie, které posilují imunitu, což bylo prokázáno u některých laktobacilů. Podle Tomislava Švestky je v poslední době pozornost věnovaná také příznivému ovlivnění průběhu funkčních poruch trávicího traktu právě probiotiky.

Vzhledem k nejasné příčině je u většiny pacientů léčba poměrně komplikovaná a léky mnohdy přinášejí úlevu jen přechodně. Proto se odborníci zaměřují na objevení i jiných skupin léků a jednou z takových nadějí u dráždivého tračníku jsou probiotika, zejména bakterie Lactobacillus plantarum.

„Účinek léčby spočívá v udržování rovnováhy střevní mikroflóry s následnou normalizací činnosti celého zažívacího traktu, to se projevuje snížením bolesti břicha a nadýmáním,“ vysvětluje lékař.

Důležitá vláknina

Problémem může být, že v lidském zažívacím traktu existují podmínky, které brání přežívání probiotických mikroorganismů, například kyselé prostředí v žaludku, sekrece žluči a přítomnost různých střevních bakterií. Jednou z možností, jak tyto potíže překonat, je doplnit stravu o vlákninu, která tvoří nestravitelnou složku lidské potravy, ale jako potrava je využívána probiotickými mikroorganismy. Tyto složky potravin jsou označovány jako prebiotika.

Pro člověka je tedy důležitá kombinace živých bakterií, které jsou obsaženy především v zakysaných mléčných výrobcích, a vlákniny, která je ve veliké míře třeba v hrubozrnných výrobcích. Ideální je konzumace probiotik i prebiotik současně.

Kojené děti mají výhodu

Mikroflóra trávicího traktu se utváří od narození k dospělosti a představuje ideální rovnovážný systém. O střevní mikroflóru dítěte je proto třeba pečovat od prvních okamžiků. Když se miminko narodí, je jeho trávicí ústrojí sterilní a teprve během prvních dnů a týdnů života se začnou ve střevní flóře zabydlovat různé mikroorganismy.Výhodu mají plně kojené děti, protože mateřské mléko obsahuje látky, které stimulují růst a množení prospěšných bifidobakterií a lactobacilů, které chrání organismus před výskytem střevních infekcí. Podle odborníků je důležité nepřestávat kojit ani v okamžiku, kdy děťátko začnete přikrmovat, protože v kojeneckém období se střevní mikroflóra stále ještě vyvíjí.

Postupně by se měl do jídelníčku dítěte zařadit také bílý jogurt nebo kefírové mléko obohacené o probiotika. Teprve ve věku jednoho až dvou let dítěte se střevní mikroflóra začíná složením podobat mikroflóře dospělých. Postupně klesá přirozený výskyt bifidobakterií a je zapotřebí je doplňovat vhodnými potravinami, aby nedošlo k oslabení střevní mikroflóry a ke snížení obranyschopnosti organismu.

ZDENA LÍKAŘOVÁ

8.4.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Eliška Kolečkářová vzpomíná na dobu, kdy jí bylo teprve osmnáct let. Komunisti její rodině v roce 1951 vzali statek na Hodonínsku. Jejího otce Metoděje Hlobílka letos na konci března hodonínský okresní soud rehabilitoval.
1 9

Akce Kulak, pak samota, vypráví pamětnice

NEJŠŤASTNĚJŠÍ. Nemusíte být zrovna papež, stačí být duchovním. Vykonáváte tak nejspokojenější profesi na světě.
23 39

Migranti živoří v koncentrácích, varuje papež František

ONLINE: Francie a prezidentské volby

Kdo bude novým francouzským prezidentem? Lid Francie hlasuje v prvním kole voleb. Průzkumy favorizují Marine Le Penovou, vítězem ale může být kdokoli z kvartetu favoritů. Očekáváme nesmírně vyrovnané výsledky.

Roman Prymula: Češi mají nižší práh bolestivosti než Číňané

Jaký je rozdíl mezi poslancem a lékařem? Lékař svojí operaci dokončí. Pokud to nezvládne, práci za něj dokončí hned jiný tým. Poslanec to má jinak: pacienta klidně v polovině operace zašije a odejde. Pak se počká na nový tým, který celou operaci provede znovu, říká nový náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V úřadu bojoval za univerzitní nemocnice, tradiční čínskou medicínu a očkování. 

Inkluze není nepřítel, dojímá příběh chlapce s vzácným syndromem

/ROZHOVOR, VIDEO/ Nechci pro své dítě nic speciálního, chci jen, aby měl stejnou šanci, jako ostatní.  Tato slova napsala Hana Kubíková z Liberce. Maminka kluka se vzácným Wiliamsovým syndromem. Už několik let se snaží své okolí přesvědčit, že inkluze nemusí být strašákem. „Člověk může hodně dokázat, pokud to aspoň zkusí," říká.

AKTUALIZOVÁNO

Bude to o prsa. Francie žije prezidentskými volbami. Rozhodnou nerozhodnutí?

Jen pár procent. Takový je rozdíl mezi kvartetem, který se pere o post prezidenta Francie. Bude to centrista Emanuel Macron, pravicový François Fillon, extrémistická Marine Le Penová, nebo ultralevicový Jean-Luc Mélenchon?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies