VYBERTE SI REGION

Jaká je ideální denní porce ovoce a zeleniny?

Pojídat hodně ovoce a zeleniny je zdraví prospěšné, to víme všichni, ale jaké je ideální množství? Pět porcí denně, jak to doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), anebo ještě více, aby se zvýšil ochranný účinek? Podle jednoho z dosud nejrozsáhlejších průzkumů na toto téma, jehož výsledky přinesla publikace British Medical Journal, se oněch pět porcí denně zdá nanejvýše vhodnou dávkou k zajištění blahodárných účinků ovoce a zeleniny. Je zde však práh, za nímž se tyto účinky již nezvyšují.

15.12.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

„Analyzovali jsme výsledky 16 studií, v jejichž rámci bylo sledováno téměř 850.000 osob," vysvětluje Frank Hu z Harvardovy univerzity, který je autorem výzkumu. „Výsledky ukazují, že každá porce ovoce a zeleniny snižuje o pět procent pravděpodobnost úmrtí z nejrůznějších příčin a o čtyři procenta snižuje pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární nemoci a mrtvici. Děje se tak téměř jistě díky antioxidantům obsaženým v ovoci a zelenině, jako je vitamín C, karotenoidy a flavonoidy, které brání oxidaci cholesterolu v tepnách a snižují riziko tvorby aterosklerotických destiček," upozornil vědec.

„Ovoce a zelenina navíc zřejmě dokážou snižovat cévní tonus, a tedy arteriální krevní tlak. Navíc jsou bohaté na minerály, jako je hořčík a draslík, které jsou spojovány se snižováním úmrtnosti," říká Frank Hu.

Zlepšení duševního zdraví

Uvážíme-li tyto nesporné výhody konzumace ovoce a zeleniny, mohli bychom si myslet, že čím více je budeme jíst, tím lépe. Avšak nové výzkumy ukazují, že není dobré přehánět, upozorňuje italský deník Corriere della Sera. Sníme-li víc než oněch pět porcí, zvýšení pozitivních účinků brzdících rozvoj chorob, jako je infarkt, mrtvice či zhoubné nádory, totiž nenastane.

Existuje cosi jako práh dosažitelných pozitivních účinků: stačí zkonzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně, vysvětlují autoři studie.

Podle jednoho britského výzkumu je navíc oněch pět porcí ideálních i pro zlepšení duševního zdraví: u těch, kdo snědli za den pouze jednu porci ovoce či zeleniny, konstatovali vědci dobrý duševní stav v šesti procentech případů, zatímco u těch, kdo konzumovali pět porcí za den, byl dobrý duševní stav konstatován u 34 procent pozorovaných osob.

Jak se dospělo k oněm doporučovaným pěti porcím za den? Máme denně sníst tři porce ovoce a dvě porce zeleniny. Tento poměr je však třeba obrátit, chceme-li snižovat váhu nebo máme-li vysokou hladinu glykémie, protože ovoce obsahuje ve větší míře jednoduché cukry. Za den máme sníst nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny.

Vypočítat si porce je ostatně snadné: v případě ovoce se jedna porce rovná 100 až 150 gramům, což je jedno jablko, jedna hruška nebo jedna broskev či celý pomeranč, anebo dva či tři kousky malého ovoce, jako jsou švestky nebo meruňky.

Jedna porce zeleniny odpovídá zhruba 50 gramům v případě, že ji pojídáme syrovou, ať už samostatně, nebo v salátu. Jestliže dáváme přednost zelenině tepelně zpracované, pak je třeba počítat s přibližně 250 gramy za syrova.

Autor: ČTK

15.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies