To všechno je fajn do okamžiku, než se něco stane. Pak je ale pozdě řešit, na co bylo správné myslet dopředu. Vodáci a motorkáři jsou svým způsobem zkušení sportovci, ale na kolo každoročně vyrážejí desítky tisíc lidí. Tušili jste, že každý týden na našich silnicích přijde o život jeden cyklista?

Život nikomu nevrátíte. Cyklisté jsou ale podle policejních statistik nejohroženějšími účastníky silničního provozu. Několik stovek jich ročně skončí s těžkým úrazem. A tomu už se předcházet dá.

Samozřejmě nezbytností je dodržování pravidel, helma a třeba oblečení z reflexního materiálu. Podle Policie České republiky je například chodec v modrém oblečení vidět na osmnáct metrů, zatímco v reflexním oblečení je to víc než desetinásobek.

Myslete ale i na pojištění! Určitě není správné spoléhat jenom na kartičku zdravotního pojištění. Ta vám zajistí základní zdravotní péči, ale dobré je myslet i na finanční ochranu právě pro případ nešťastného úrazu.

"Úrazové pojištění zahrnuje celou řadu užitečných plnění. Přitom stojí zhruba od sto padesáti do necelých pěti set korun měsíčně," říká Michal Znamenáček, vedoucí oddělení retailového obchodu Pojišťovny VZP (PVZP).

Pojištěný klient tak může v případě úrazu získat denní odškodné po dobu nezbytného léčení nebo v případě hospitalizace. Úrazové pojištění zahrnuje také plnění v případě trvalých následků úrazu nebo invalidity vzniklé v důsledku úrazu.

A když na to přijde, úrazové pojištění znamená ochranu i pro nejhorší neštěstí, jaké nás může potkat. V případě smrti úrazem vyplatí pojišťovna plnění příbuzným nebo blízkým lidem.

Velkou výhodou také je, že pojištění si můžete snadno uzavřít online na stránkách www.pvzp.cz a to bez nutnosti absolvovat lékařskou prohlídku. "Pokud si vyberete roční frekvenci platby pojistného, získáte jeden měsíc zdarma, navíc nabízíme pro klienty VZP ČR slevu 10 % a pro členy Klubu pevného zdraví dokonce 30 %," dodává šéf retailu PVZP.