VYBERTE SI REGION

Jiří Pruša: Když se rozšoupnu, dám si vodu s bublinkami

Větu o vodě s bublinkami řekl Jiří Pruša v nadsázce a se smíchem. Hubnutí totiž podle něho nesmí být mučení. Prý to jde bez trápení. Dokonce tak, že v podstatě pořád jíte. To je docela pěkná představa, ne?

25.1.2014 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Vít Šimánek

Může být nadváha geneticky daná, nebo je genetika jen výmluva?

Myslím si, že genetiku lidé přeceňují. Ovlivnění rodinou vidím spíše v životním stylu. Co se naučíte od rodičů, to potom praktikujete sami. Jestliže rodiče nesportovali, obvykle děti také nesportují, když mají rodiče špatné stravovací návyky, jejich děti je převezmou. Samozřejmě že takové děti to pak mají těžší, protože se musí vymanit z naučených stereotypů a naučit se dělat věci jinak.

Na nekontrolovatelný nárůst váhy v důsledku genové predispozice ale nevěřím. Jsem přesvědčený, že váha se dá kontrolovat u kohokoli.

Je hubnutí individuální záležitost – co platí pro jednoho, nemusí platit pro druhého?

Individuální přístup je podle mě jediný, který může opravdu fungovat. Nevěřím žádným generickým dietám, protože nerespektují vlastnosti konkrétního jedince. Když někomu připravuji redukční program, pracuji s formulářem, který má asi sto otázek a na jeho základě mohu člověka dobře poznat. Ale i tak je vždy potřeba sledovat vývoj – po dvou nebo třech týdnech měřením a vážením zjistíte, jak tělo konkrétního člověka na nastavený režim reaguje, a případně ho upravíte tak, aby výsledek byl co nejlepší.

Jak tedy váš program funguje?

Připravovali jsme ho dva roky a je založený na tom, že bere ohled na individuální potřeby konkrétního jedince. Začínáme podrobným dotazníkem, který popisuje člověka nejen z pohledu jeho stravování, ale i z pohledu jeho společenského života, nákupních zvyklostí, zdravotního stavu, psychologických vlastností, stravovací historie a dalších aspektů.

Jsou to velmi důležité věci pro to, abychom mu mohli nastavit takový dietní režim, který bude schopen dodržovat a který bude odpovídat jeho potřebám i cílům. Do 14 dnů každému připravíme takzvanou osobní knihu, která má asi 130 stran a kde mu vysvětlíme, co je obecně špatně, co je obecně dobře a co on konkrétně dělá špatně a jak by to měl změnit.

Vše s ohledem na jeho konkrétní životní styl a možnosti. K tomu nabízíme služby kouče, což je člověk, který pomůže nejen vyznat se v energetické hodnotě různých potravin, ale také funguje jako určitá forma motivace. Člověk ví, že se mu bude muset zpovídat, jak nastavený režim dodržuje. S našimi klienty pracuje kouč dietologický, cvičební a psychologický.

Správná strava a pohyb jsou samozřejmě základ, ale stejně tak důležitá je psychická stránka. Řada lidí jí proto, že řeší psychické problémy. Důležitá je pak také stabilizační fáze, protože ještě těžší než zhubnout je udržet si sníženou hmotnost. I tomu věnujeme velkou pozornost.

Může se člověk někdy utrhnout ze řetězu a dopřát si?

Samozřejmě. Někdy je potřeba trošku si dopřát, aby člověk nebyl frustrovaný. Když je to jednou za čas, tak to nevadí a neuškodí vám to.

Ilustrační fotoJak je to s přípravou potravin, aby výsledný pokrm byl co nejdietnější a zároveň i chutnal?

Samotným správným způsobem přípravy potravy můžete tělu dodat méně kalorií, aniž byste jedli něco, co vám nechutná, a snížili si tak kvalitu života. Například fritováním a smažením samozřejmě dostanete do těla i olej, je to tedy kalorické a nezdravé. Ale když budete místo toho grilovat, tak vám to kulinární požitek dá také a je to daleko dietnější. Po čase správného stravování dokonce na některé nezdravé věci přestanete mít chuť.

Opravdu se lidem po určité době dodržování redukčního programu změní chuť?

Stoprocentně. Mám to vyzkoušené i na sobě. Vlastně na sobě zkouším všechno. Také jsem kdysi dělal téměř všechno špatně. Když si například přestanete sladit čaj nebo kávu, tak si na novou chuť prostě zvyknete a cukr vám po krátké době přestane naprosto chybět. Chutě ovlivňuje i to, kolikrát denně jíte.

Co vás vlastně přimělo k tomu, změnit životní styl?

Sportovně létám, je to moje vášeň. Každý rok proto musím chodit na lékařské prohlídky. Když jsem před deseti lety hodnotil svoje výsledky, bylo mi jasné, že za nějakou dobu lékařskou prohlídkou neprojdu a budu muset s létáním skončit. Musel jsem tedy naprosto změnit styl životosprávy.

Jak tedy jíst správně?

Začněte u četnosti. Musíte si jídlo rozdělit do pěti až šesti denních dávek. To je nesmírně důležité a je to vlastně i velmi příjemné – začnete den tím, že se hodně a kvalitně nasnídáte, pokud možno ne sladkosti. Pak si dáte nějaké dobré ovoce nebo neslazený jogurt ke svačině. Naobědváte se, lehce posvačíte a k večeři už si dáte jen něco opravdu lehkého. Vůbec vám to pak nebude připadat jako drastický dietní režim – naopak budete mít pocit, že jíte pořád. Lidé se bojí diety proto, že se budou muset omezovat. Při správném redukčním programu to tak ale není.

Je důležité jíst malé porce víckrát denně?

Ano. Jakmile jíte jen jednou nebo dvakrát denně, tělo se brání tím, že zpomalí metabolismus, vy mu pak najednou dáte přísun energie, ono si řekne, že si musí vytvořit zásobu, a cokoli mu poskytnete, uloží si do tuků, protože se bojí, že bude zase hladovět.

Když si stravu rozložíte na více porcí denně, můžete dokonce sníst energeticky více, a zhubnete. Musíte ale samozřejmě myslet na to, co jíte. Tělo potřebuje určité množství bílkovin, tuků a sacharidů a také mikroživin jako vitaminů, minerálů – na doplnění energie, obnovu tkání, fungování imunitního systému a tak dále.

Když mu potřebné živiny nedáte a budete myslet jen na to, že chcete zhubnout, projeví se to na zdraví. Vy ale potřebujete být zdraví, ne jenom štíhlí. Musíte mít tedy komplexní vyváženou stravu. Mimochodem, 75 až 80 procent běžných nemocí je ze špatné stravy. Správnou stravou naopak můžete svůj biologický věk snížit až o 15 let.

Je potřeba rozlišovat i to, v kterou denní dobu co jíst? Kdy sacharidy, kdy bílkoviny a podobně?

Trochu ano, ale úplně bych to nepřeceňoval. Samozřejmě, těžká jídla na večer vhodná nejsou. Tělo nejlépe přijímá potravu dopoledne. Metabolismus funguje nejrychleji mezi šestou a polednem. Ráno je proto dobré myslet například na to, že tělo potřebuje také bílkoviny. Ty jsou například i v jogurtech nebo vajíčkách.

A co počítání kalorií?

Já tomu říkám aritmetika štíhlosti, která samozřejmě funguje. Je dobré vědět, kolik přibližně má co kalorií a kolik jich naopak pohybem spálíte. Mírným pohybem je to asi 300 kcal za hodinu, intenzivnějším kolem 500 až 600 kcal za hodinu. Musíte si uvědomit, čím vším kalorie přijímáte, že když si dáte do kávy cukr, je to nějakých 50 kcal navíc, když si dáte 1 dcl coly, džusu nebo jiného slazeného nápoje, je to také asi 40 až 50 kcal.

I když si džus člověk vymačká sám a je to jen šťáva z ovoce, bez jakýchkoli přidaných látek?

Ano. I tam je cukr. Rozdíl je ale v tom, že domácí čerstvě vymačkaný džus dodává současně živiny včetně vitaminů, které tělo potřebuje. Ale ovoce prostě cukr obsahuje, a není to tedy bohužel tak, že ho můžete bez následků sníst, kolik chcete.

Ilustrační fotoJe něco, u čeho se opravdu člověk nemusí hlídat, kolik sní?

Zelenina. Jako náhradu za sladké ovoce používám například mrkev nebo kedluben. Tím se zasytíte a kalorický příjem je minimální. Jablko má asi 100 kcal a kedluben 30, to už je rozdíl. Je ale pár výjimek, například avokádo, které je také hodně kalorické.

Ovlivňuje hubnutí pití kávy?

Existuje na to mnoho výzkumů, ale nečetl jsem nic, co by potvrzovalo negativní vliv kávy na proces hubnutí. Samozřejmě pokud si do ní nedáváte cukr nebo příliš mnoho husté smetany.

Někde jsem četla, že káva zpomaluje metabolismus, to tedy neplatí?

Sleduji především britské a americké výzkumy a tam jsem se nic takového nedozvěděl. Některé výsledky říkají dokonce pravý opak – že káva metabolismus zrychluje. Spíše bych tedy jen řekl, že když kávu pijete příliš, může to mít negativní vliv na vaše zdraví, ale ne na to, jestli zhubnete, nebo ne.

Jsou potraviny, u kterých je prokázáno, že metabolismus zrychlují?

Řada „zázračných" návodů, jak zhubnout, to tvrdí a slibují vám po zaplacení prozradit, které to jsou. V praxi jsem potvrzení jejich účinnosti nenašel.

Jak je to s alkoholem?

Alkohol má sám o sobě spoustu energie, a navíc urychluje trávení, takže máte rychleji pocit hladu. Tvrdý alkohol nedoporučuji vůbec. Jediné, co lze tolerovat, je sklenka nebo dvě vína – ale i zde je třeba vědět, že 1dcl vína vám dodá kolem 60 kcal.

Půllitr piva má kolem 160 kcal. Když si tedy pánové dají tři piva večer, je to nějakých 500 kcal, což je čtvrtina denního energetického příjmu pro dospělého muže. A ještě v době, kdy už je metabolismus pomalý.

Problém je, že většinou si lidé vůbec neuvědomují, že i pitím přijímají nějaké kalorie. V tom jsou alkoholické i slazené nápoje zákeřné.

Když tedy na alkohol zapomenu a budu pít jenom vodu, je rozdíl v tom, jestli je bublinková, nebo bez bublinek?

Bublinky na sebe vážou vápník. Problém tedy je, že vás to odvápňuje, ne v tom, že by zvyšovala energetický příjem. Když se rozšoupnu, také si dám vodu s bublinkami (smích).

Hraje roli to, jak rychle člověk jí?

Ano. Při uspěchaném jídle nestačí mozek dostat informaci, že žaludek je již plný, a tak lidé, kteří jedí rychle, mají tendenci se přejídat. Je to i kulturní záležitost. Ve Francii kladou velký důraz na to, aby měli na jídlo dostatek času. Hodina na oběd je tam minimum. Člověk by si měl jídlo užít. Když nespěcháte, tělo také potravu vstřebá lépe, a dalším efektem toho je, že jste potom i produktivnější.

Ing. Jiří Pruša
Ve Velké Británii vystudoval klinickou dietologii.

V Česku přednáší v rámci kurzů výživových poradců.

Vypracoval takzvanou osobní knihu, která zahrnuje analýzu životosprávy každého klienta a je základní součástí hubnoucího programu Měním se – www.menimse.cz.

Jeho vášní jsou dálkové lety sportovním letadlem www.prusa.org.

Jaký je správný interval mezi jídly?

Dvě a půl až tři hodiny. To vyjde přibližně na oněch pět jídel denně. Doporučené je sníst ráno 25 až 30 procent celkového denního energetického příjmu, svačina by měla být kolem 10 až 15 procent, oběd asi 25 procent, pak další svačina a večeře už jen zbytek. Doporučuje se dvě hodiny před spánkem už nic nejíst.

Má se jíst před sportováním?

Spíše po něm. Při sportování musíte hlavně pít, aby tělo mělo dostatek tekutin.

Hraje roli, jestli sportujete ráno, či večer?

Velice efektivní je sportovat ráno, než se nasnídáte. V těle máte totiž jen omezenou zásobu energie, a když budete cvičit alespoň 30 minut správnou intenzitou, začnete spalovat tuk. To je cílem. Když budete cvičit přes den, tělo bude energie již čerpat z toho, co jste snědli, ne ze svých zásob. Ale chápu, že to je těžké pro někoho, kdo pracuje od šesti hodin od rána. Proto je potřeba redukční program individuálně přizpůsobit životnímu stylu. Jinak ho stejně člověk bude dodržovat jen omezenou dobu a potom se vrátí ke starému způsobu, a tím i vyšší váze.

Má vliv nadměrné solení?

Ani ne na samotné hubnutí, ale na zdraví – především na zvýšení tlaku. Snížení příjmu soli může však vést k redukci váhy, a to z toho důvodu, že sůl na sebe váže vodu, takže snížením obsahu soli v těle se sníží množství vody v těle, a tím i váha. Takové snížení váhy je však bezcenné.

Co je kromě pití ještě taková skrytá energetická bomba?

Například zálivky do salátu. Salát samotný má třeba 100 kcal, ale zálivka má dalších 300 kcal. Především majonézové zálivky jsou kalorické, ale i jiné, v mnohých je cukr, aniž byste si to uvědomili. Snad největší kalorické bomby jsou milkshaky.

Přispívá k hubnutí více strava, či pohyb?

Obojí. Vysvětlím to takto: tělo potřebuje určitý počet kalorií, aby mohlo fungovat. Je to individuální, u vás řekněme kolem 1600 kcal na den. Energetický příjem můžete bez negativních následků snížit přibližně o 25 procent. Další snižování by bylo nebezpečné, protože už byste do těla nedostala všechny potřebné živiny a projevilo by se to na zdraví. Proto je dobré přidat fyzickou aktivitu a zároveň zvýšit energetický výdej. Když 400 kcal uberete ve stravě a 400 kcal přidáte v pohybu, tak to je snížení hmotnosti asi o 10 dkg denně. To vychází asi na 0,5 kg za týden, což je rozumný váhový úbytek.

Pro srovnání – výdej 400 kcal představuje třeba hodinu rychlejší chůze, ale vydat energii můžete i běžným pohybem, například chůzí do schodů. Na každé patro můžete počítat výdej asi 8 kcal.

Denisa Haveldová

Autor: Redakce

25.1.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies