VYBERTE SI REGION

Když nás „honí mlsná", má to své důvody

V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.

13.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Kyselá chuť podporuje dobré trávení a snižuje nadýmání, slaná očišťuje tělo a zvyšuje smyslové touhy, pálivá čistí krev a podporuje funkci horních a dolních cest dýchacích, hořká chuť pomáhá organismus detoxikovat. Sladká chuť zase regeneruje organismus při slabosti a vyčerpání. Jak nejlépe vyhovíte svému tělu?

Jaro

Čerstvé bylinky, kořenová zelenina a výhonky

Jaro se nese ve znamení chuti na kyselé, zvýšené potřeby vitaminu C a nenasycených mastných kyselin. Kyselá chuť podporuje funkci jater, povzbuzuje chuť k jídlu a reguluje trávicí procesy.

Játra se na jaře nejlépe regenerují a uvolňují potravinami zelené barvy. Z rostlin je významně posilují polníček, medvědí česnek a zelené natě zejména kerblík, řeřicha, pažitka a petrželka, které pomáhají tělu trávit tuky a podporují krvetvorbu. Mimo to přinášejí zvláště jemné a aromatické potěšení a zároveň poskytují imunitnímu systému kyselinu listovou, cenné vitaminy a minerály.

Energetické zásoby jsou doplňovány jednoduchými a složitými cukry, které se metabolizují na glykogen. Najdete je především v čerstvé zelenině, obilovinách, luštěninách, ovoci nebo naklíčeném obilí.

Léto

Pestrá a dlouhotrvající sklizeň ovoce a zeleniny

Léto je především obdobím zvýšené aktivity srdeční a oběhové činnosti. Vyvolává potřebu hořké chuti, dostatku tekutin, kvalitních tuků, vitaminů, minerálů a lehčí stravy. Hořká chuť snižuje napětí v organismu, usnadňuje trávení a podporuje chuťové vlastnosti potravin. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. Hořká chuť ráno stimuluje funkci žaludku a podporuje tvorbu trávicích enzymů, v poledne srdce a tenké střevo a večer posiluje krevní oběh.

Hořké reguluje vylučování tekutin z organismu, ředí krev, zlepšuje trávení, dobře působí na činnost srdce. Trávicí orgány pracují v létě intenzivněji. Jejich funkci podporují cukry tvořící energetické zásoby ve svalech a játrech. Zdrojem jsou obiloviny, nejlépe celozrnné výrobky. Mezi doporučované potraviny patří kořenová zelenina, z ovoce jsou vhodné především druhy, které vyrostly v našem zeměpisném pásmu.

Podzim

Sezonní ovoce a zelenina

Tato roční doba je charakteristická zvýšenou aktivitou plic a tlustého střeva, což vyvolává potřebu pikantní, ostré a kořeněné chuti. Tu získáte z cibule, česneku, pažitky, řeřichy, celeru a černé ředkve. Vhodná je i chuť sladká, slaná a kyselá. Skvělá je dýně, červená řepa a další zelenina. Jako příloha se hodí rýže, zejména natural, vzhledem k obsahu cenných minerálů a vitaminů především skupiny B.

Při vaření používejte kmín, majoránku, dobromysl a další koření.

Zima

Potraviny podporující imunitu

V zimě převažuje potřeba slané chuti a tělo si žádá zvýšené množství minerálů. V tomto období jsou nejvíce aktivovány ledviny a močový měchýř. Slaná chuť odpovídá za vylučování potu a žaludečních šťáv.

Dobrou slanou chuť získáte z mořské soli, mořských ryb, ale i z kořenové zeleniny. Jako výborné dochucovadlo poslouží česnek a čerstvé zelené rostlinky v květináči, především petrželka. Má výraznou chuť a skrývá v sobě obrovský potenciál v podobě látek posilujících imunitu a působících antioxidačně. Podporuje tvorbu trávicích šťáv a povzbuzuje činnost žlučníku i jater a tím pomáhá strávit tučná jídla.

Autor: Redakce

13.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Mikuláše, anděla a čerta na Slovensku zadržela policie

Bratislava - Tři sourozence převlečené za Mikuláše, anděla a čerta zadržela v západoslovenské Skalici policie. Bratr a jeho dvě sestry v kostýmech měli neobvykle rozdělené role: zatímco Mikuláš koledoval, anděl kradl, informovala slovenská média.

Šedesátiletá řidička smetla před semafory dítě, je těžce zraněné

Česká Třebová - Vážná nehoda se stala ještě za bílého dne uprostřed České Třebové. Auto zde srazilo dítě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies