VYBERTE SI REGION

Kysané zelí: ochránce před rakovinou prsu a prostaty

Kysané zelí je poklad. Věděli to už dávní mořeplavci. Bez beček se zelím se na cesty nevydávali – zelí je totiž dokázalo ochránit před kurdějemi.

12.10.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/server www.moje-rodina.cz

Vědecké výzkumy prokázaly, že zelí je nejen vydatným zdrojem vitaminu C, ale obsahuje také indoly, tedy fytochemické látky, které pomáhají chránit organismus před rakovinou prsu, prostaty a tlustého střeva.

Kysané zelí v sobě skrývá rovněž draslík, hořčík, fluór, vápník, zinek i železo.

Nakládáte zelí? Děláte dobře. Dáte-li si jeden hrneček kysaného zelí denně, dodáte tělu celou nezbytnou denní dávku vitaminu C.

Pozřete přitom i vitamin B12, jenž je balzámem pro nervovou soustavu. Delšího skladování vlastnoručně naloženého zelí se obávat nemusíte – obsah vitaminů se v jeho průběhu totiž snižuje velmi pomalu.

Posílí střevní mikroflóru

Kladem kvašení navíc je, že se jedná o nejpřirozenější konzervační prostředek. Bakterie kyseliny mléčné, jež se při tomto procesu tvoří, posilují střevní mikroflóru.

Zelí můžete sníst hodně, neobsahuje totiž příliš kalorií. Zařadíte-li ho do jídelníčku pravidelně, získáváte šanci, že si snížíte vysokou hodnotu nezdravého cholesterolu a upravíte vysoký tlak. Ovšem pozor – kysané zelí obsahuje i sůl, takže příjem dalších potravin, v nichž hrozí vyšší obsah soli, je nutno omezit. V opačném případě by naopak mohl krevní tlak růst.

Kalorická bomba

Bez zelí se neobejde jedno z nejoblíbenějších českých jídel – pověstné knedlo zelo vepřo. Životodárné zelí ovšem v tomto případě má co dělat, aby tuto kalorickou bombu alespoň trochu vyvážilo ve prospěch zdravé stravy. Zvláště, je-li pěkně zahuštěné moukou.

Přitom na kysaném zelí lze v pekáčku (a to bez jakéhokoli omastku) upéci třeba kuřecí čtvrtky. Stačí je posypat grilovacím kořením, kmínem a potřít česnekem.

Zajímavou chuť dodá kysané zelí i krůtím prsům, jež je možné zapéci se širokými nudlemi, několika rajčaty a svazkem lahůdkové cibule, zalitými směsí postrouhaného sýra s troškou smetany. Trváte-li přesto na neodolatelné kombinaci kysaného zelí a kotlet, nalezli jsme pro vás jeden neotřelý recept, v němž jsou například knedlíky nahrazeny bramborami.

Druhý dnešní recept nám poslala čtenářka Alena Kašpárková z Ostravy. Okoukala ho od své babičky. Děkujeme jí a posíláme zajímavou knížku.

A těšíme se, že bude mít následovníky, kteří se pochlubí třeba specialitami, jež jsou typické pro region, ve kterém žijí.

KYSANÉ ZELÍ S KOTLETAMI

Ingredience: 1 kg kotlet, 1 kg kysaného zelí, 50 gramů sádla, 100 gramů slaniny,, 500 gramů brambor, 1 litr vody

Větší hrnec (asi třílitrový) vymažeme sádlem. Na dno dáme vrstvu kysaného zelí, na niž položíme kotlety, které opět pokryjeme kysaným zelím. Postupně vrstvíme další kotlety a zelí tak, aby zelí zůstalo navrch. Vše zalijeme litrem vody, přidáme lžíci sádla a poklademe plátky slaniny.

Přiklopíme pokličkou a zvolna vaříme. V případě potřeby můžeme vodu dolít, ve výsledku by se však měla zcela vyvařit. Servírujeme s uvařenými bramborami.

OMÁČKA ZE ŠŤÁVY Z KYSELÉHO ZELÍ (recept, který se Alena Kašpárková z Ostravy naučila od své babičky)

Ingredience: 3/4 l zelňačky, voda, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (případně i více), 2 dobré klobásky, sůl, pepř, eventuálně masox


Uvaříme zelňačku. Poté nakrájíme klobásky, vložíme je do hrnce s vodou a povaříme. Když jsou klobásky měkké, přendáme je do zelňačky, do níž zároveň přilijeme přiměřenou dávku vody, v níž se klobásky vařily. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Okořeníme. Pokud se stane, že kyselost zelňačky způsobí, že nám nechce zhoustnout, v tom případě přidáme ještě trochu hladké mouky rozkvedlané v trošce vody. Když je omáčka patřičně hustá, podáváme ji s vařeným bramborem.

Autor: Jitka Stuchlíková

12.10.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies