„Lázeňství u nás skutečně zažívá boom a rozvoj. Klientů postupně přibývá. Nárůst je tak velký, že kapacity zařízení už začínají narážet na nedostatek personálu,“ přiznal šéf Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Lázně za to podle něj vděčí dvěma skutečnostem – lidé začali po ekonomické recesi opět ve velkém utrácet, ochotnější vydat peníze za lázeňské procedury jsou i zdravotní pojišťovny. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna loni zaplatila léčebné pobyty o čtvrtinu většímu počtu svých klientů, než tomu bylo ještě před třemi lety – do lázní poslala skoro šedesát tisíc lidí. Stálo ji to téměř 1,7 miliardy korun, což je o třetinu víc.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Lázně u Pasohlávek? Hrozí úplný krach projektu

MOHUTNÉ INVESTICE

Dovolila jí to hlavně nová úhradová vyhláška, kterou ministerstvo zdravotnictví po letech uvolnilo stavidla. „Po éře exministra Hegera, který čerpání lázeňské péče přiškrtil tak, že lázně málem zahynuly, tady máme opět mírnější pravidla. Léčení dostane proplaceno daleko víc klientů,“ potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Ústavní soud se navíc postaral o to, že už lidé nemusejí dávat za každý den v lázních stokorunový regulační poplatek.

Lázně si po letech díky vyšším výdělkům mohou dovolit mohutné investice do oprav. Nový kabát dostane karlovarský lázeňský hotel Thermal, jáchymovské lázně zase pošlou peníze na rozšíření saunového světa. Opravený je i hotel Morava v Luhačovicích. „Vůbec největší investicí pak byla výstavba nového termálního parku v lázních Velké Losiny, jediného svého druhu u nás,“ doplnila Alice Müllerová ze Svazu léčebných lázní ČR.

LázněZdroj: Redakce

POD VĚTŠÍM DOHLEDEM

Vedení resortu zdravotnictví ale upozorňuje, že bude lázně i hlídat. V příštích letech chce vytvořit standardy léčebných procedur. „Budou se průběžně prověřovat účinky léčivých pramenů, kvalita poskytovaných procedur i nakládání s výtěžkem přírodních léčivých zdrojů,“ přiblížil náměstek Prymula.

Nová kolonáda v Lednici nabízí nádherný pohled v noci. Návštěvníky upoutají různobarevně nasvícené gejzíry vody tryskající z fontán. Kolonáda spojuje lázeňský areál s centrem obce. Nechybí při ní ani amfiteátr.
Česko bude mít už 35. lázně. Navzdory byrokracii

Přidat se chce i Výzkumný ústav balneologický. Jeho ředitel František Och už dříve Deníku řekl, že chystá vůbec první klinickou studii, která by měla účinky českých léčebných pramenů a bahna ověřit. Začít by měla ještě letos a potrvá nejméně čtyři roky. Jako první prověří přínos léčby pro pacienty s artrózou. Na studii budou s balneology spolupracovat také akademici z Ústavu tělesné výchovy a sportu pražské Univerzity Karlovy.

Kanadský bezpečnostní konzultant Ron Bowles shromáždil volně dostupná data o 100 milionech uživatelů sociální sítě Facebook. Ta má celkem přes půl miliardy účtů.
Podvodníci zaplavují sociální sítě. Chtějí získat peníze skrze falešné profily

České lázně nabízejí asi 22,5 tisíce lůžek, z toho té-měř polovina z nich je v Karlovarském kraji. Ročně je navštíví na 360 tisíc lidí. Průměrná doba léčení se liší podle toho, jestli klientovi hradí pobyt pojišťovna, nebo nikoliv. Průměrná doba pobytu „na křížek“ se pohybuje kolem tří týdnů, samoplátci zůstávají asi sedm dní.

Ilustrační foto
K Císařským lázním se kraj přihlásil. Opraví je