Experti na konferenci v Melbourne ale současně zdůraznili, že navzdory tomuto pokroku bude pro nalezení léku proti AIDS zapotřebí ještě mnoho let výzkumu. „Ještě je před námi dlouhá cesta a spousta překážek, které budeme muset překonat, než budeme moci začít mluvit o léku proti AIDS," prohlásil Ole Schmeltz Sögard, který vedl výzkumný tým z univerzity a univerzitní nemocnice v dánském Arhusu.

Tématu AIDS je věnováno i nejnovější vydání odborného časopisu Lancet. Připomíná mimo jiné, že všeobecná dostupnost antiretrovirálních léků zachránila miliony lidských životů. Zdůrazňuje také, že dekriminalizace prostituce by výrazně snížila výskyt infekce HIV mezi sexuálními pracovnicemi.

Vědci ve studii zveřejněné dnes na konferenci dospěli k závěru, že ve třech zemích zvolených k výzkumu – Kanadě, Indii a Keni – by počet nakažených prostitutek mohl klesnout nejméně o třetinu, pokud by jejich činnost přestala být protizákonná.

Prostitutky se kvůli obavám ze zatčení stahují do izolovaných oblastí, nevyhledávají lékařskou péči a často také nevyžadují u svých zákazníků používání kondomů. Ty totiž policisté mnohdy používají jako důkazní materiál, pokud je u prostitutek najdou. Všechny zmíněné faktory pak zvyšují pravděpodobnost nákazy AIDS.

Na světě žije kolem 35 milionů lidí nakažených virem HIV. Podle nejnovějších dat Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) připravila globální epidemie AIDS od 80. let o život již na 39 milionů infikovaných.

Léčba AIDS antiretrovirální terapií může udržet pacienty zdravé řadu let. Snižuje množství virů v krvi, a podstatně tím omezuje riziko nákazy dalších lidí.