VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lékaři zdůrazňují význam pestré stravy u pacientů s Alzheimerem

Vydatná a pestrá strava má při péči o nemocné s Alzheimerovou chorobou mnohem větší význam, než se veřejnost domnívá. Správná výživa může podle odborné studie zpomalit nebo dokonce zastavit poškozování mentálních funkcí. V praxi však nemocné stále postihuje těžká podvýživa, která vyvolává další komplikace a přibližně ve čtvrtině případů se stává příčinou úmrtí, řekla lékařka Fakultní nemocnice Brno a odbornice na výživu Miroslava Navrátilová.

23.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Martin Divíšek

Pacienti s Alzheimerovou chorobou mají z dosud ne zcela jasných příčin vyšší energetickou potřebu než zdraví lidé stejného věku. Musejí tedy více jíst, ovšem vzhledem ke svému stavu často ztrácejí chuť i motivaci, jedí pomalu, případně potřebují asistenci při krmení. „Je třeba na to myslet od okamžiku diagnózy Alzheimerovy choroby, i když má pacient třeba sto kilogramů," zdůraznila Navrátilová.

Sníst celou porci

Nejdůležitější je příjem dostatečného množství bílkovin, které si tělo nedokáže ukládat do zásoby. Zároveň musí pacientovi blízcí nebo ošetřovatelé dbát na to, aby vždy snědl celou porci, byť třeba rozdělenou na více částí, plus vhodné svačiny a další doplňky podle chuti nemocného. Není prý vhodné hrát si na zdravou výživu, důležitější je dostatečná kalorická hodnota a pestrá skladba stravy.

„Nemocný si klidně může dát po obědě kávu, zákusek, chlebíček, stejně jako dopolední a odpolední svačiny, druhé večeře," řekla Navrátilová. Nelze podle ní čekat na to, až pacient začne hubnout. Ztráta více než pěti procent tělesné hmoty už podle studie obvykle znamenala, že pacient brzy zemře. V současnosti se podle Navrátilové volá lékař často až v situaci, kdy se pacient dostane do stavu těžké podvýživy – a to už obvykle bývá pozdě na zvrat nepříznivého vývoje.

Nevhodná strava

Nedostatečná prevence podvýživy představuje problém také v některých zařízeních, jež pečují o seniory s demencí. Při loňských kontrolách to zjistila Kancelář veřejného ochránce práv. Pečovatelé často nezaznamenávají příjem stravy a tekutin, případně podávají nevhodné pokrmy. Opomíjena by neměla být ani společenská nebo estetická rovina stolování.

„Výživa je prubířský kámen správně poskytované péče," uvedla Marie Lukasová, která se v kanceláři ombudsmanky zabývá situací v zařízeních pečujících o seniory trpící demencí. „Přiznejme si, že u lidí s pokročilou demencí je strava jeden z posledních požitků života. Bylo by dobré, kdyby poskytovatelé tento potenciál pro kvalitní péči využívali," doplnila Lukasová.

Autor: ČTK

23.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies