"Nezřídka se stává, že lékaři stojí před otázkou, zda je možné nádor vyoperovat v bezpečné vzdálenosti do zdravých tkání a vzniklou ránu následně uzavřít. Díky rozšíření spektra operačních výkonů je to nyní možné i v případech, kdy byli lékaři nuceni od chirurgické léčby ustoupit. Tento postup se nejvíce využívá na uzavření defektů po radikálních výkonech, jež jsou nutné při onkologických diagnózách. Za tři měsíce jsme novou metodu použili u pěti pacientů," uvedl primář oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie (ÚČOCH) Jiří Šimek.

Čtěte také: 'Kouření je závislost. Drsné obrázky nepomohou,' myslí si psycholog

Důležitým přínosem nové metody podle něj je, že menší nádory se mohou operovat radikálněji. "Bez obav z toho, že zanecháme v ráně zbytek nádoru nebo výraznou jizvu, která pacienta doživotně obtěžuje při jídle nebo mluvení," uvedl primář.

"Četnost nádorů v dutině ústní a krku se i přes rozsáhlou mediální kampaň v laické veřejnosti nesnižuje a efekt léčby nezaznamenal v posledních desetiletích výrazný vzestup. Proto je snahou všech odborníků účastnících se na terapii těchto nádorů co nejefektivněji využít jejich možnosti. Každý týden probíhá mezioborová indikační komise, která vybere a doporučí pro každého pacienta optimální typ terapie," uvedl primář onkologického oddělení Milan Kohoutek. Na daném oddělení bylo loni 1600 pacientů s nádory v dutině ústní a krku, ročně jich přibývá asi 250.

Zavedení nového způsobu operování se připravovalo více než rok. Nemocnice musela pořídit také nové přístroje, například operační mikroskop. "Naše oddělení ÚČOCH je jediné ve Zlínském kraji. Považovali jsme za samozřejmé vybavit je tak, aby mohla být nová operační metoda srovnatelná s nejlepšími pracovišti v republice zavedena. Opět se tím zlepší péče o onkologické pacienty," uvedl ředitel nemocnice Pavel Calábek.

Čtěte také: Lékaři v Plzni zachytí nádor přesněji, půjde o revoluci v diagnostice