Lékárníkům vadí, že dostali zprávu o změně u tablet Stopex a pastilek Vicks Meddex s medem až v den, kdy vešla v platnost. "Pohotovostní lékárny s nočním provozem tak dokonce neměly žádnou šanci ji oficiálně získat. Takový způsob informování státním orgánem je z pohledu komory naprosto neakceptovatelný. Změně způsobu výdeje musí vždy předcházet její zveřejnění v dostatečném časovém předstihu," uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová.

Podle mluvčí SÚKL nebylo možné lékárníky informovat dříve než v úterý, protože nejprve se museli výrobci léků vzdát možnosti odvolání proti rozhodní ústavu. Potom prý samy firmy lékárny informovali e-mailem. Zároveň ale bylo nutné změnit způsob výdeje rychle, protože v poslední době se objevilo mnoho případů jejich zneužití.

Lékárna je místo, kde máme poskytovat konzultace. Lékárník by se měl vyptat, jaké jiné nemoci máte a zda na ně užíváte léky.
Mladí objevili halucinogenní účinky léků na kašel, ty proto budou na předpis

Lékárníkům také vadí, že další formy léků s dextrometorfanem jako jsou sirupy zůstaly volně prodejné. SÚKL ale o jejich zneužívání podle Přinesdomové žádné informace nemá. Firmy, které je v Česku prodávají, mají povinnost případná podezření pečlivě sledovat.

Tablety a pastilky s dextrometorfanem měly být podle ČLK zařazeny raději do kategorie výdeje bez lékařského předpisu s omezením počtu balení jako například léky s pseudoefedrinem. Podle Přinesdomové je ale riziko u léků, kterých se změna týká, už u jednoho balení.

Konopí (Cannabis). Ilustrační foto.
Konopí jako lék: na užívání v Brně nově dohlédne tým odborníků

Pokud je lék užíván podle doporučeného dávkování, je bezpečnou léčbou suchého kašle. V případě nerespektování dávkování se ale může objevit například euforie, nekontrolovatelný smích, pocení, ale také nauzea a zvracení, zkreslené vnímání reality či paranoia.

Léčivá látka dextromethorfan patří mezi opioidy a používá se k léčbě suchého, dráždivého a neproduktivního kašle u dětí, dospívajících a dospělých. V malém množství obvykle nemá žádné vedlejší účinky. Všechny léky s touto účinnou látkou byly dosud v lékárnách vydávány bez lékařského předpisu.