„V první fázi odjede do Nepálu průzkumný dvoučlenný lékařský tým 23. července 2017, aby během několikadenního pobytu prohlédl samotnou nemocnici a započal předvýběr vhodných pacientů k operacím. Ve druhé fázi, na podzim tohoto roku, se do Nepálu vrátí již osmičlenný operační tým, který bude pacientům nahrazovat postižené srdeční chlopně za umělé," popsala mluvčí.

IKEM. Ilustrační foto.
Lékaři v IKEM transplantovali játra čtyřměsíčnímu kojenci

České mise se zúčastní dva kardiochirurgové

Revmatická srdeční choroba má významný vliv na úmrtnost v rozvojových zemích, v Nepálu je jedním ze tří nejčastějších důvodů hospitalizace. „Z důvodu absence zdravotního pojištění je většina pacientů odsouzena ke konzervativní léčbě tohoto onemocnění, což vede k časté smrti," vysvětlil kardiolog Michal Pazderník, který bude jedním z lékařů mířících do Nepálu.
České mise se zúčastní dva kardiochirurgové, anesteziolog, kardiolog, sálové sestry a perfuzionista, tedy odborník na mimotělní oběh při operacích srdce. Navazuje na loňský screening dospělé populace ve venkovských oblastech jižního Nepálu, kdy čeští odborníci vyšetřili za pět dní 780 pacientů.

Vyšetření cukrovky. Ilustrační foto.
IKEM hlásí objev: cukrovka je pryč během několika minut

Péče je pro pacienty zdarma 

Revmatické onemocnění srdce je onemocnění, které postihuje převážně srdeční chlopně, postupně může dojít až k srdečnímu selhávání. Nemoc začíná původně jako neléčená či špatně léčená angína. Zánět pak může napadnout srdce.
Zdravotně humanitární program České republiky s názvem Medevac se zaměřuje na poskytování lékařské péče v regionech zasažených humanitární krizí či přírodní katastrofou nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Veškerá péče je pro pacienty zdarma, letos Česko na celý program vydá 60 milionů korun.

Program ministerstev funguje od roku 1993

V Nepálu je po ničivém zemětřesení v roce 2015 vysoká nezaměstnanost a lidé si často nemohou operaci dovolit. Kromě něj pomoc z programu Medevac směřuje například na Ukrajinu, do Jordánska, Iráku, Libanonu, Keni, Maroka, Senegalu, Etiopie či Kambodže.
Program ministerstev vnitra a zahraničí funguje od roku 1993. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. V minulosti program pomohl pacientům z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.