Zakladatelé se inspirovali v zahraničí. První sociální klinika vznikla v Brazílii a zaměřovala se na práci s dětmi v chudinských čtvrtích. Další zařízení se pak otevřelo v Lisabonu. Česká klinika sídlí v Praze, terapeuty má ale i v dalších 15 městech.

Čtěte také: Průběh těžkých onkologických nemocí ovlivňuje psychika pacienta

Terapie u nás není dostupná tak, jak by bylo potřeba

„Posláním Sociální kliniky je poskytovat kvalitní psychoterapeutické služby lidem, kteří se nacházejí v náročné životní situaci a nemohou si tyto služby z finančních důvodů dovolit. Přesto na sobě chtějí pracovat, hledají změnu a uvědomují si díl své zodpovědnosti," uvádí zařízení na svém webu.

Podle zakladatelů není terapie v Česku dostupná tak, jak by bylo potřeba. Zdravotní pojišťovny ji vždy neproplácejí, klinických psychologů není dost a čekací doby jsou dlouhé.

Klinika poskytuje psychoterapii, poradenství i krizovou pomoc. Zatím se na ni obrátilo 431 lidí. Dvanáct sezení s odborníky absolvovalo 245 z nich, ostatní dostali jiné služby.

Klinika chystá sérii přednášek a seminářů

Zájemci najdou na stránkách kliniky přihlášku, tu pak odešlou elektronickou poštou. Do pěti dnů dostanou odpověď a domluví si setkání. Při úvodním hodinovém pohovoru odborníci zmapují jejich stav a najdou jim nejvhodnější formu pomoci. Nejpozději do dvou týdnů dostane klient kontakt na terapeuta. K němu pak dochází na 12 sezení. Platí jen to, co může.

Přečtěte si také: Otužilec: Chřipku jsem neměl už dvacet let

Nyní klinika chystá sérii přednášek a seminářů s názvem Magie vztahů, které se v Praze uskuteční od 5. dubna do 25. června. Výtěžek z těchto akcí chce využít na terapii pro potřebné. „Zájemci a zájemkyně z řad široké veřejnosti si budou moci zvolit, v jaké výši uhradí vstupné, a tím přispějí na provoz Sociální kliniky," uvedl Losenický.

Dodal, že vybranou částku pak ještě navýší Nadační fond pomoci Karla Janečka.

Sociální klinika získala v roce 2015 mezinárodní cenu SozialMarie za sociální inovaci. Prosadila se mezi 300 evropskými projekty. Bližší informace o zařízení i seznam a termíny přednášek jsou na www.socialniklinika.cz.