Které části těla trápí lidi nejvíc?

Záda. Hlavně bederní a krční páteř. Je to způsobeno sedavým zaměstnáním, častým sezením v autě. Nejhorší je špatná poloha těla při práci v kombinaci s nedostatkem pohybu. Druhý extrém jsou lidi, kteří potřebují všechno stihnout, včetně kariéry, rodiny i sportu, a vůbec neodpočívají. Nemají na sebe čas, jsou neustále ve stresu.

Existuje univerzální cvičení, které člověka dokáže udržet v kondici?

Výborné cvičení je takzvaný SM systém, který vymyslel doktor Richard Smíšek. Touto metodou procvičujete celé tělo pouze pomocí elastického lana, stačí deset minut denně. Nebo bych mohla doporučit Dynamickou neuromuskulární stabilizaci (DNS), což je cvičení podle profesora Pavla Koláře. Lze ho provádět kdykoliv během dne a to i v polohách, ve kterých trávíte nejvíc času. Ale žádné univerzální cvičení, které by předcházelo tělesným neduhům, asi neexistuje.

Jaký cvik podle Pavla Koláře můžu dělat třeba v práci u počítače?

DNS využívá vývojové kineziologie, to znamená, že se cvičí podle poloh kojenců v různém stáří. Na sezení se dá využít poloha dítěte ve třetím měsíci věku, kterou si ale nejprve musíte natrénovat vleže na zádech s pokrčenými, podloženými koleny a teprve pak ji můžete jakoby překlopit do sedu. U tohoto cviku je totiž potřeba upravit brániční dýchání, a to chce trénink. Zrovna tato poloha se dá využít také v autě. Toto cvičení se naučíte nejlépe pod vedením zkušeného fyzioterapeuta. Více informací se dozvíte i na našem pracovišti.

V čem spočívá rozdíl ve fyzioterapii běžného člověka a vrcholového sportovce?

Každý má přetíženého něco jiného. Normální člověk, pokud se budeme opět bavit o sedavém zaměstnání, má přetíženou krční páteř, z čehož vyplývají bolesti hlavy, ramen, loktů nebo i zápěstí od práce s myší. U sportovce záleží na tom, jaký sport dělá a jakou zátěž absolvuje.

Všichni začali běhat a jezdit na kole. Jak se to odrazilo u vás v ordinaci?

Při běhání je hlavní kámen úrazu nevhodná obuv. I když si koupíte správné boty na běhání třeba na silnici, můžete mít asymetrii plosek nohou, která se projeví třeba až na krční páteři, protože vibrace se od nohou přenášejí po páteři až k hlavě. Může vás například bolet za krkem, mohou vás bolet záda, kolena, kotníky.

Docela dobrým řešením jsou speciální termoplasticky tvarovatelné stélky, které se vyrobí přímo podle vaší nohy. Existují i speciální úpravy na jednotlivé sporty, včetně právě běhu a jízdy na kole. Stojí kolem šestnácti set. A i když může ta cena někoho vyděsit, výhodou je, že stélky se dají dát do všech bot, nemusíte si kupovat o číslo větší.

Jaké problémy tedy mají ti, co celý život nesportovali a najednou se rozhodli, že budou běhat a budou „zdraví"?

Určitě je bolí celé tělo. Když nic neděláte a najednou začnete, jste celý bolavý. Hodně to odnášejí kolenní a kyčelní klouby. Takové pacienty samozřejmě máme. Dost často je také začne bolet patní ostruha nebo Achillova šlacha. Na to je výborný přístroj, kterému říkáme rázová vlna. Pracuje na principu neinvazivní mechanoterapie. Často ho využívají i sportovci, kteří po jeho použití nemusejí tolik odpočívat. Je to vlastně taková pistole, ve které létá projektil a vyvíjí mechanickou energii. Přístrojem se objíždí celá ploska nohy, uvolňují se všechny měkké tkáně a třeba ta patní ostruha má prostor, aby se zahojila a nevznikl zánět.

Hodně lidí má křivá záda, hrbí se. Čím je to způsobeno?

To může mít souvislost s vývojem v kojeneckém věku. Dříve se dělalo i to, že se děti dávaly do chodítek, nebo se hned stavěly, posazovaly a podobně. Tím, jak se urychloval jejich vývoj, aniž by na to kojenec byl pohybově připravený, mohly vzniknout různé vady držení těla. Nebo to může být způsobeno nevhodnou pracovní polohou.

Jakou roli hrají geny?

Dědičnost samozřejmě hraje roli, ale její vliv se dá částečně omezit cvičením v kojenec kém věku. Myslím, že kdyby děti preventivně cvičily od dvou až tří měsíců věku, vad v držení těla by bylo podstatně méně.

Léčíte i funkční sterilitu u žen. Máte úspěch?

Používáme cvičení podle Ludmily Mojžíšové ke zpevnění pánevního dna. Je velká škoda, že ženy, které mají problémy s početím, doktoři nejprve nepošlou na toto cvičení, aby po umělém oplodnění neměly problémy plod udržet. Moje matka je vlastně pokračovatelkou Ludmily Mojžíšové, a tím pomohla mnoha ženám k otěhotnění.

Fyzioterapie 3R
- Založena Alenou Svobodovou roku 1990 v Roudnici nad Labem.
- Zajišťuje veškerou péči v oboru fyzioterapie, což je léčba působením fyzikálních faktorů. Nabízí reflexní masáže, mobilizace, měkké techniky, léčebnou tělesnou výchovu, terapie u poúrazových stavů, léčení funkčních sterilit u žen dle Mojžíšové, lymfodrenáž, vodoléčbu, elektroterapii, léčbu laserem nebo již několik let rázovou vlnou (léčba tenisových loktů, patních ostruh a podobně).
- Více na www.fyzioterapie3r.cz.

Na kterou fyzioterapeutickou metodu nedáte dopustit?

Na metodu dle Ludmily Mojžíšové, tento koncept není pouze pro ženy, které chtějí otěhotnět. Ta metoda původně vznikla na bolavá záda a spočívá v mobilizaci žeber a kloubů v oblasti bederní páteře. Často také používáme
již zmíněné DNS, SM systém, Vojtovu metodu a kinesiotaping.

Které příštroje používáte nejčastěji?

Rázová vlna, která se používá na chronické i akutní bolesti kloubů. Tkáň, na kterou rázovou vlnu aplikujete, se prokrví a okysličí do hloubky tří až pěti centimetrů. A co se prokrvuje, to se léčí. Účinky rázové vlny jsou především protizánětlivé a analgetické. Perfektně se tím léčí bolavá ramena, tenisové lokty nebo patní ostruhy. Když lidi přijdou včas, dá se obtíž poměrně rychle odstranit i bez užívání léků. Problém je, že lidé běhají půl roku po doktorech bez valného efektu, a nikdo jim neřekne, aby vyzkoušeli rázovou vlnu.

Hodně používáme i vibrační plošinu Power Plate, což je cvičební stroj. Hodí se pro lidi v každém věku. Je vhodný i pro pacienty po úrazech či operacích například kolenních kloubů. Tento stroj pomocí vibrací aktivuje hluboký stabilizační systém. Je ale potřeba správně nastavit intenzitu vibrací. V různých fitnesscentrech se tento přístroj používá také, ale nikdo vám pořádně nevysvětlí, co s ním, takže vy se na něm chvíli klepete, jdete domů a brní vás hlava.

Takže s jakoukoliv bolestí rovnou na fyzioterapii a ortopeda vynechat?

To záleží na tom, jaké potíže pacient má. My samozřejmě pacienta vyšetříme a zvolíme terapii, ale vždy je lepší, když stav posoudí odborný lékař. Máme i svého rehabilitačního lékaře, a když se pacient nelepší tak, jak by měl, vždy ho musí vyšetřit. Ale standardní postup je ten, že od obvodního lékaře jdete k ortopedovi nebo k rehabilitačnímu lékaři, ti vás pošlou na další vyšetření, potom předepíšou léky nebo obstřik a pak je teprve na řadě rehabilitace. Je to zbytečně zdlouhavé, ale v Česku není systém nastaven tak, aby lidi šli rovnou na fyzioterapii, protože my nemůžeme předepisovat léčbu. Mohou přijít rovnou za námi, ale musí si to sami uhradit.

Nabízíte lymfodrenáž, o které se v poslední době hodně mluví v souvislosti s celulitidou. Opravdu ji odstraní?

Myslím, že je to trochu nafouknuté. Lymfodrenáž má výborné detoxikační účinky, odvodníte se, pročistíte a celulitida se zdá být lepší, ale neodstraní ji. Lymfondrenáž je vynikající hlavně proti otokům, po úrazech, na unavené nohy pro lidi. Pomáhá i těhotným ženám, které často mají oteklé nohy. Gynekologové je ale na lymfodrenáž posílají zřídka, někdy ani samy ženy nevědí, že tu ta možnost je.

Co je to kineziologický rozbor?

Vyšetření pohledem. Stojícího člověka prohlédneme zezadu, zboku i zepředu a hledáme asymetrie svalů, rozdíly v postavení kloubů, zkrátka různé nedostatky na těle. Pokud toto vyšetření neprovedete, nezjistíte, jak na tom daný člověk je. Z tělesných asymetrií vychází spousta problémů.

Zaujalo mě pasivní cvičení. Je to něco, při čem cvičím a nemusím se hýbat?

(smích) To pro vás není. Používá se většinou po úrazech a u imobilních pacientů. Kdy cvičíme s pacientem, na příklad potřebujeme rozhýbat ztuhlý kloub. Je to cvičení s dopomocí. Pro vás by bylo spíš to aktivní!

Je něco, co vás jako fyzioterapeutku trápí?

Trápí mě, že obor fyzioterapie je nedoceněný, stále se považuje za podřadný obor. Snad se to jednou změní.

vizitka
- Vystudovala Slovenskou zdravotnickou univerzitu v Bratislavě.
- Dále absolvovala kurzy: dynamická neuromuskulární stabilizace dle Koláře (A, B), terapeutické využití kinesiotapu, neinvazivní laseroterapie, diagnostika a terapie funkčních poruch hybné soustavy, sensomotorická stimulace, Vojtova metoda – reflexní terapie na podkladě vývojové kinesiologie u vybraných diagnóz, léčba vertebrogenních potíží a některých druhů funkční ženské sterility dle Mojžíšové, Power plate, Formthotics systém.

Filip Lukeš