Tuberkulóza, dříve souchotiny, je vysoce nakažlivé onemocnění, které může končit i smrtí. V Česku se proti ní plošně očkovalo od roku 1953, očkování bylo zrušeno v roce 2010.

„Z dlouhodobého hlediska vykazuje počet onemocnění TBC u nás trvale klesající trend a v mezinárodním srovnání patříme k zemím s nízkým výskytem nemoci," píše se v dokumentu. Oproti předchozímu roku 2015 bylo loni o jeden zaznamenaný případ méně.

Ilustrační foto
Tuberkulóza se na škole nerozšířila

Tuberkuloze loni podlehlo 26 lidí

Nemoc se častěji objevuje u mužů než u žen, muži tvoří 70 procent případů. Nejčastěji nakažení jsou lidé ve věku 40 až 59 let. Dvojnásobně narostl meziročně počet nakažených do 20 let. Nejvíc nemocných bylo v Praze, dále v Plzeňském a Libereckém kraji. Tuberkulóze loni podlehlo 26 lidí, počet ale může zahrnovat i nakažené v dřívějším období. Pět úmrtí bylo v Praze.
Mezi více než 500 pacienty s tuberkulózou bylo 151 cizinců, nejčastěji z Ukrajiny (41), Slovenska (21), Vietnamu (21) a Rumunska (21). Léčba těch, kteří nemají zdravotní pojištění, stojí nemocnice, které je léčí, mezi 60 tisíci až 300 tisíci korunami. Ročně jde celkem asi o tři miliony korun.

Bacil tuberkulózy. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Lidí s TBC v Praze ubylo, nakažených cizinců je více

Mezi rizikové skupiny patří bezdomovci

TBC nejčastěji zasahuje plíce, postižen ale může být kterýkoli orgán, včetně ledvin, mozkových obalů či kostí. Pacient je vyčerpaný, trápí ho teploty a nutkavý kašel, kterým infekci šíří. Mezi rizikové skupiny patří bezdomovci, narkomani, lidé ze zemí s vysokým výskytem TBC a pacienti se sníženou imunitou. Tuberkulóza se přenáší po delším a těsném kontaktu, což je hlavně v rodinách, ale může to být i na pracovišti, ve škole či v restauraci.
ÚZIS čerpá údaje z Registru tuberkulózy, který spravuje ministerstvo zdravotnictví. Ten je součástí informačního systému ochrany veřejného zdraví a lékaři do něj případy TBC povinně hlásí.