Kečupy, které jsou k dostání na tuzemském trhu, často obsahují nebezpečné mykotoxiny, a někdy i pesticidy. Upozornil na to spotřebitelský časopis dTest, který nechal zkontrolovat 22 kečupů a ve všech odborníci zjistili mykotoxiny.

"Ačkoliv se jednalo jen o stopová množství různých druhů mykotoxinů, vypovídají o tom, že výrobci si s kvalitou surovin hlavu často nelámou," sdělila šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Přítomnost mykotoxinů podle ní svědčí o tom, že část použitých rajčat byla nahnilá či plesnivá.

Kvalitní kečupy nemusí být drahé

Ve zkoušce zaměřené na podíl rajčat v kečupu šest výrobků dopadlo špatně. Vyhlášku ministerstva zemědělství, která stanovuje minimální podíl rajčatové suroviny v kečupu, se totiž někteří výrobci snaží obcházet úpravou názvu například na "kečupová omáčka".

"Jak jsme zjistili, rajčata se v kečupu nejčastěji nahrazují levnější jablečnou dření, karotkou nebo cibulí, běžný je i přídavek cukerných sirupů ze škrobu či modifikovaných škrobů," podotkla Rozová.

Senzorické hodnocení bylo zaměřeno nejen na celkovou chuť kečupu, ale také na vzhled, konzistenci, barvu a intenzitu rajčatové chuti. Zpravidla se přitom podle Rozové prokázalo, že čím vyšší množství rajčat kečup obsahuje, tím lepší má chuť a že různé náhražky či koření se přirozené chuti rajčat nemohou vyrovnat. Podle Rozové platí, že kvalitní kečupy nemusí být drahé.