VYBERTE SI REGION

Odbornice na zdravou výživu: Můžeme jíst všechno. Otázka je, zda chceme

Víte, co je raw food nebo také živá či syrová strava? Wlasta Hlinková, odbornice na zdravou výživu, to nejen ví, ale sama tyto pokrmy vymýšlí a nejí téměř nic jiného.

28.3.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Živou stravu jedí vitariáni. Jaké jsou principy vitariánství?

Konzumace jídla, které neprošlo při úpravě teplotou vyšší než 42 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách dochází k destrukci některých enzymů, k negativnímu ovlivnění rovnováhy mezi kyselými a zásaditými látkami v organismu člověka, který takové jídlo snědl a k některým dalším pro konzumenta nevhodným chemickým změnám.

Co všechno mohou vitariáni jíst?

Je to individuální. Vitariáni mohou jíst všechno, jsou to svobodní lidé. Jen nechtějí jíst potraviny, které byly nadměrnými úpravami zbaveny čerstvosti, tedy života, energie, enzymů. Řada vitariánů jí jen rostlinnou stravu, někteří jedí pouze plody, někteří pijí i syrové mléko a jedí nepřehřívaný med, někteří nepoužívají sůl – je to u každého člověka v každém okamžiku jeho vývoje jiné. Obecně lze říct, že vitariáni jedí potraviny, které nebyly tepelnou úpravou zbaveny enzymů.

Jak je to s mléčnými výrobky, případně, čím je nahrazujete?

Někteří vitariáni používají syrové mléko a výrobky ze syrového mléka, které neprošly tepelnou úpravou (pasterací). Další vitariáni, takzvaní raw vegani, konzumují pouze rostlinnou stravu.

Myslím si, že mateřské mléko je určeno pro kojence. Člověk se tím, že pije i v jiném než kojeneckém věku mléko, a ještě k tomu mléko jiného živočišného druhu, vymkl přirozenému užití této vzácné tekutiny. Mléko ani mléčné výrobky není třeba ničím nahrazovat.
Pokud by měl někdo obavu z nedostatku vápníku, lze ho ve velmi snadno vstřebatelné organické formě načerpat z řady rostlinných zdrojů. Například naše lokální plodina – maková semínka obsahují ve 100 gramech 1050 miligramů vápníku, sezamové semínko 780 miligramů, mandle 280 miligramů, lískové oříšky 240 miligramů. Ve 100 gramech kravského mléka je asi 120 miligramů vápníku.

Můžete jíst chemicky ošetřenou zeleninu a ovoce?

Můžeme jíst všechno, otázka je, zda chceme. Opět je odpověď – jak kdo. Vitariáni v mém okolí preferují spíše organickou nebo vlastní produkci. Znám i vitariány, kteří konzumují konvenčně pěstované ovoce a zeleninu z důvodu nízké ceny a snadné dostupnosti.

Wlasta Hlinková, odbornice na zdravou výživu, to nejen ví, ale sama tyto pokrmy vymýšlí a nejí téměř nic jiného.Když je tepelná úprava surovin možná pouze do 42 stupňů Celsia, „vaříte" s teploměrem?

Pokud se při přípravě používá sušení, je možno na sušičce nastavit maximální teplotu, pokud někdo používá teplou vodu, může použít teploměr. Osobně při soukromé přípravě jídla dávám přednost jednoduchosti, při které teploměr nepotřebuji. V Lifefoodu pro přípravu složitějších receptur používáme vpichová čidla teploty.

U klasické přípravy jídel se používají postupy jako vaření, pečení, dušení. Co se používá k přípravě raw food?

Namáčení, klíčení, mixování, odšťavňování, sušení, fermentace. V zimě používám hlavně namáčení a klíčení semínek. V sezoně mixuji listy divoce rostoucích bylin s ovocem na zelené smoothies. Dávám přednost konzumaci celých plodů před odšťavňováním, myslím, že čerstvé šťávy jsou spíše lék, než jídlo vhodné ke každodenní konzumaci.

Jaké kuchyňské spotřebiče používáte a jaké naopak může člověk z běžné domácnosti vyhodit?

Lze používat mixér, odšťavňovač, sušičku, případně i sporák nebo rychlovarnou konvici k přihřátí vody nebo polévky. Moje doporučení – pokud máte mikrovlnou troubu a používáte ji na přípravu jídla, tak ji vyhoďte.

Vitarián si může připravit i polévku. Taková studená polévka asi moc nezahřeje?

Cokoli lze šetrně přihřát na teplotu do 42 stupňů Celsia, pokud má někdo chuť na teplý pokrm. Na zahřátí lze použít některé zahřívací potraviny a koření, například chilli, zázvor, pohanku…

Tak mě napadá, jestli se mohou pít aspoň horké nápoje (káva, čaj, čokoláda)?

U kávy není hlavní potíž v tom, že se zalévá horkou vodou, leč v tom, že kávová zrna prošla vysokou teplotou při pražení. Ale pít se může vše, záleží na tom, jestli se chce.

Můžete uvést taková běžná syrová jídla, která během dne jíte k snídani, obědu a večeři?

Ovoce, zelenina plodová, kořenová i listová, oříšky, semínka, divoce rostoucí byliny. Osobně preferuji lokální bio produkci, opět je to velmi individuální a mění se to i u jedince v závislosti na jeho rozpoložení a ročním období. Já nehraju na snídani, oběd a večeři – jím, jen když mám hlad.

Které jídlo je pro vitariány to, co pro nás svíčková nebo vepřové s knedlíkem a se zelím?

Každý má jiné oblíbené jídlo. Pro mne je to v létě červený meloun s černými jadérky, v zimě třeba jablka, vlašské ořechy a salát z červené řepy, na jaře jednoznačně mladé kopřivy umixované s jablkem.

Pročítal jsem recepty, které máte na vašem webu a mezi superrychlými byl jeden na dort, který začínal tím, že mám pár dní nechat klíčit a sušit oves. Co mám dělat, když mám na ten dort chuť dneska?

Nechat si jí zajít. (smích) Nebo si naklíčit a usušit oves do zásoby, pro případ, že by se chuť dostavila znovu. Naklíčená a poté usušená semínka vydrží, pokud jsou uskladněna v suchu, bez problémů čtvrt roku. Místo naklíčeného ovsa lze použít například vlašské ořechy, což ovšem receptu poněkud přidá na kaloriích i ceně.

Dá se říct, že příprava raw jídla je složitější a časově náročnější?

Moje zkušenost je naprosto opačná. Pokud nevytvářím překombinovanou napodobeninu konvenčního jídla, mám „vařeno" za několik minut. A i příprava vitariánské „svíčkové" nebo dortu mi zabere zhruba čtvrtinu času než příprava tepelně zpracované varianty.

Jsou všechny suroviny k přípravě raw food běžně dostupné, nebo musíte nakupovat ve zdravé výživě a podobných obchodech?

Záleží na tom, co chcete připravovat a zda se vám nepříčí kupovat konvenčně pěstovanou zemědělskou produkci. Pokud se rozhodnete pro dezert z nepražených kakaových bobů a raw kešu ořechů, budete se muset poohlédnout po specializovaném prodejci, pokud chystáte mrkvičkový salát a nelpíte na bio kvalitě, vystačíte si s obchodem u vás na rohu.

V receptech se často objevuje kokosový olej. Proč zrovna kokosový?

Kokosový olej je při pokojové teplotě tuhý, a proto se v řadě receptů, hlavně na dorty, používá jako tužidlo.

Produkty vaší firmy Lifefood jsou bez výjimky veganské, bez lepku, bez laktózy. Neobsahují rafinovaný cukr ani žádný druh umělých sladidel. Čím se tedy sladí?

Používáme sušené ovoce a sirup z agáve.

Nepřidáváte ani žádná aditiva a konzervanty. Jakou mají výrobky trvanlivost?

Naše produkty mají velmi nízký obsah vody. To zaručuje i poměrně dlouhou trvanlivost osm měsíců až rok – jak u kterého produktu. Trvanlivost Lifefood tyčinek a kuliček je zajištěna mimo již zmíněný nízký obsah vody i unikátní balící technologií. Na druhou stranu je z toho jasné, že naše produkty nejsou zamýšleny jako hlavní část jídelníčku – tou má být co nejčerstvější šťavnaté ovoce a zelenina.

Berete raw food jako doplněk normální stravy, nebo její jedinou možnost?

Osobně beru raw food jako normální stravu a nepotřebuji k ní žádný doplněk. (smích)

Má konzumace raw food prokazatelně pozitivní dopad na lidské zdraví?

Takovéto tvrzení by pravděpodobně nebylo v souladu s nařízením EU, mohu pouze prohlásit, že vegan raw food mi osobně dělá dobře na těle i na duchu. Cítím se daleko výkonnější, vyrovnanější a více ve spojení s přírodou.

Salát z marinované dýně (raw recept)

Suroviny:
100 g polníčku, 100 g salátu radicchio, 300 g dýně Hokkaido (oloupané), 1 červená cibule, 2 lžičky jadérek granátového jablka, 2 lžičky máku, podle chuti mořské soli, pepře, rozmarýnu, zázvoru, olivového oleje
Příprava:
Dýni nakrájejte na tenké plátky a vložte do marinády z olivového oleje, soli, pepře, rozmarýnu a nastrouhaného zázvoru. Nechte v lednici 24 hodin odležet a poté vyjměte rozmarýn. Smíchejte s ostatními ingrediencemi, ochuťte solí, pepřem a lehce zakápněte olivovým olejem.

Chcete ochutnat raw food?
- Přijďte na druhý ročník RawFestu, který se bude konat od 6. do 7. června na ostrově Štvanice a je určen nejen vyznavačům raw food, vegan a biostylu, ale také sportovcům, rodinám s dětmi i milovníkům nevšedních kulturních zážitků. Těšit se můžete na lekce přípravy raw pokrmů, degustace menu vyhlášených raw restaurací i nejrůznějších sušených pochoutek, lahodných smoothies či třeba exotického ovoce. Do Prahy poprvé zavítá americká guru živé stravy Mimi Kirk.
- Sportovní workshopy okoření svou přítomností Tim Shieff, světový šampion ve freestyle parkuru. RawFest obohatí také hudební produkce.
- Více na www.lifefood.cz.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

28.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies