VYBERTE SI REGION

Na české stoly se vrací chřest

Pěstování a pojídání chřestu má v českých zemích dlouhou tradici, kterou však narušila vláda komunistů. Pro ně totiž představoval pochutinu buržoazie. Nyní si jej zase může dopřát každý.

8.9.2009 1
SDÍLEJ:

Slavnosti chřestu v Ivančicích na BrněnskuFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Nejvyhledávanější chřest v tuzemsku se pěstoval v Ivančicích. Dosud se tam každoročně pořádají v květnu Slavnosti chřestu, ale masově jej tam bohužel nepěstují. V roce 1878 přitom dokonce rakouský císař František Josef I. jmenoval ivančického pěstitele chřestu Worla c. k. dvorním dodavatelem.

Chřest se sice už v Česku opět pěstuje, ale většina pochází z dovozu. V Evropě jsou největšími producenty Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Nizozemsko, Belgie a Řecko. Ze zemí bývalého východního bloku se do chřestománie nejvíc zapojili maďarští zemědělci.

Asparagus officialis

Tak zní latinský název této zeleniny, která patří do čeledi liliovitých. Z latiny odvodili svůj název spargel v německy mluvících zemích. Ostatně už staří Řekové mu říkali asparagos. Znali ho i staří Egypťané, kteří mu připisovali blahodárné účinky na lidské zdraví a chřest také považovali za výrazné afrodiaziakum. Pro jeho jistou podobnost s penisem byl ostatně zapovězen ve školách.

„Asparágus“ má nízký energetický obsah a hodně vlákniny, je bohatý na vitaminy A, C, E i celou skupinu vitaminů B. Obsahuje také hojné množství draslíku, vápníku, sodíku, fosforu, manganu, křemíku, vápníku, sodíku, draselné soli a železa.

Podle některých jazykovědců se asparagus původně česky jmenoval nechřest. Naši předci jej totiž údajně považovali za ochranu proti chřestění hromů. Zápor se všakčasem vytratil a zůstal jen nynější chřest.

Sklizeň za čtyři roky

Pěstovat chřest ve velkém se sice vyplácí, ale je to činnost náročná. Zřejmě i proto se v Česku zatím našlo pouze málo odvážlivců, kteří se mu věnují. První sklizeň je až čtyři roky po výsadbě, tedy ještě o rok později, než vinař získá první hrozny. Potom však rostlina vydatně plodí nejméně deset let a sklízet se dá ještě po dvaceti letech.

Jedna rostlina dá za sezonu asi kilogram výhonků. Sklízí se ručně, vždy ráno a večer. Při dobrém počasí totiž mohou výhonky za den vyrůst až o čtyři centimetry. V Evropě se podle podnebí sklízí od února do konce června. „Kirsch ist rot, Spargel ist tot,“ říká o tom, kdy končí sklizeň, jeden z největších německých pěstitelů chřestu Alfons Reinhart. Volně přeloženo zní německé pořekadlo: „Když dozrají třešně, je konec sklizně“.

Po staletí se pěstoval všude hlavně zelený chřest. Bílá, v současnosti nejvyhledávanější varianta, se začala objevovat až v 19. století. Pěstování zeleného chřestu je jednodušší, stačí jen odřezávat výhonky. Bílý se naopak musí zakrývat nebo zahrnovat, aby k němu neproniklo světlo. Když se k jeho výhonkům dostane světlo, začnou zelenat a hořknout. To navíc platí i při jejich expedici a uložení v obchodě či doma.

Chřestové víno

Nelekejte se, nejde o víno z chřestu, ale o víno speciálně připravené k jídlům s chřestem. V Rakousku a Německu se v této době na trhu objevují speciální šarže mladých, svěžích bílých vín, kde nebývá na etiketě dominantní odrůda révy vinné, z které je připraveno, ale skví se tam název Spargelwein.

V Česku poprvé uvedlo na trh podobné víno Nové vinařství a letos ho zájemcům dodává opět. Jde o velmi povedenou kupáž Veltlínského zeleného a Sauvignonu, na které se v Novém vinařství podílel pražský sommeliér Kačerovský.

Na začátku devatenáctého století se začala z chřestových semínek vyrábět také káva. Bylo to hlavně z důvodu Napoleonovy kontinentální blokády Anglie. Tehdy se do Evropy přestalo dovážet zboží z anglických kolonií, a proto vznikla rozsáhlá výroba různých náhražek za toto zboží. Chřestová káva byla sice lepší než cikorka z čekanky, byla ale náročnější na výrobu, proto se na rozdíl od cikorky neujala.

VYZKOUŠEJTE JEDNODUCHÝ RECEPT
Chřestové snopečky v parmské šunce s holandskou omáčkou
* 4 porce
* 600 g čerstvého chřestu – může být zelený i bílý
* 100 g parmské šunky
* 3 vejce
* máslo
* olej

Čerstvý chřest opatrně oloupejte a uvařte v osolené vodě, aby zůstal křupavý. Udělejte z něj svazečky a ty zabalte do tenkých plátků parmské šunky. Potřete je olejem a dejte zapéct asi na 10 minut do vyhřáté trouby. Do vlažného vývaru dejte žloutky a ve vodní lázni z nich za stálého míchání připravte omáčku, do které na závěr přimícháte trochu rozpuštěného másla a osolíte. Omáčkou polijte svazečky chřestu.
Chřest podle normy

Od roku 1992 se chřest dělí podle norem. EU jej dělí v čerstvém stavu do čtyř skupin.

1. bílý
2. fialový – hlavička je růžová až fialovopurpurová a část dříku musí být bílá
3. zeleno-fialový – stonek je částečně zelený, částečně fialový
4. zelený – hlavička a podstatná část dříku musí být sytě zelená
Chřestové slavnosti 2009

* 22.-24. 5. – Slanosti chřestu v Ivančicích
* 15. 5. – Chřestový galavečer v hotelu Regina, Praha 10
* 31. 5. – Nestlé Chřest Cup 2009
* 29.-31. 5. – Prague Food Festival – finále soutěže profesionálních kuchařů v přípravě jídel z chřestu

LIBOR ŠEVČÍK

8.9.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies