VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na české stoly se vrací chřest

Pěstování a pojídání chřestu má v českých zemích dlouhou tradici, kterou však narušila vláda komunistů. Pro ně totiž představoval pochutinu buržoazie. Nyní si jej zase může dopřát každý.

8.9.2009 1
SDÍLEJ:

Slavnosti chřestu v Ivančicích na BrněnskuFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Nejvyhledávanější chřest v tuzemsku se pěstoval v Ivančicích. Dosud se tam každoročně pořádají v květnu Slavnosti chřestu, ale masově jej tam bohužel nepěstují. V roce 1878 přitom dokonce rakouský císař František Josef I. jmenoval ivančického pěstitele chřestu Worla c. k. dvorním dodavatelem.

Chřest se sice už v Česku opět pěstuje, ale většina pochází z dovozu. V Evropě jsou největšími producenty Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Nizozemsko, Belgie a Řecko. Ze zemí bývalého východního bloku se do chřestománie nejvíc zapojili maďarští zemědělci.

Asparagus officialis

Tak zní latinský název této zeleniny, která patří do čeledi liliovitých. Z latiny odvodili svůj název spargel v německy mluvících zemích. Ostatně už staří Řekové mu říkali asparagos. Znali ho i staří Egypťané, kteří mu připisovali blahodárné účinky na lidské zdraví a chřest také považovali za výrazné afrodiaziakum. Pro jeho jistou podobnost s penisem byl ostatně zapovězen ve školách.

„Asparágus“ má nízký energetický obsah a hodně vlákniny, je bohatý na vitaminy A, C, E i celou skupinu vitaminů B. Obsahuje také hojné množství draslíku, vápníku, sodíku, fosforu, manganu, křemíku, vápníku, sodíku, draselné soli a železa.

Podle některých jazykovědců se asparagus původně česky jmenoval nechřest. Naši předci jej totiž údajně považovali za ochranu proti chřestění hromů. Zápor se všakčasem vytratil a zůstal jen nynější chřest.

Sklizeň za čtyři roky

Pěstovat chřest ve velkém se sice vyplácí, ale je to činnost náročná. Zřejmě i proto se v Česku zatím našlo pouze málo odvážlivců, kteří se mu věnují. První sklizeň je až čtyři roky po výsadbě, tedy ještě o rok později, než vinař získá první hrozny. Potom však rostlina vydatně plodí nejméně deset let a sklízet se dá ještě po dvaceti letech.

Jedna rostlina dá za sezonu asi kilogram výhonků. Sklízí se ručně, vždy ráno a večer. Při dobrém počasí totiž mohou výhonky za den vyrůst až o čtyři centimetry. V Evropě se podle podnebí sklízí od února do konce června. „Kirsch ist rot, Spargel ist tot,“ říká o tom, kdy končí sklizeň, jeden z největších německých pěstitelů chřestu Alfons Reinhart. Volně přeloženo zní německé pořekadlo: „Když dozrají třešně, je konec sklizně“.

Po staletí se pěstoval všude hlavně zelený chřest. Bílá, v současnosti nejvyhledávanější varianta, se začala objevovat až v 19. století. Pěstování zeleného chřestu je jednodušší, stačí jen odřezávat výhonky. Bílý se naopak musí zakrývat nebo zahrnovat, aby k němu neproniklo světlo. Když se k jeho výhonkům dostane světlo, začnou zelenat a hořknout. To navíc platí i při jejich expedici a uložení v obchodě či doma.

Chřestové víno

Nelekejte se, nejde o víno z chřestu, ale o víno speciálně připravené k jídlům s chřestem. V Rakousku a Německu se v této době na trhu objevují speciální šarže mladých, svěžích bílých vín, kde nebývá na etiketě dominantní odrůda révy vinné, z které je připraveno, ale skví se tam název Spargelwein.

V Česku poprvé uvedlo na trh podobné víno Nové vinařství a letos ho zájemcům dodává opět. Jde o velmi povedenou kupáž Veltlínského zeleného a Sauvignonu, na které se v Novém vinařství podílel pražský sommeliér Kačerovský.

Na začátku devatenáctého století se začala z chřestových semínek vyrábět také káva. Bylo to hlavně z důvodu Napoleonovy kontinentální blokády Anglie. Tehdy se do Evropy přestalo dovážet zboží z anglických kolonií, a proto vznikla rozsáhlá výroba různých náhražek za toto zboží. Chřestová káva byla sice lepší než cikorka z čekanky, byla ale náročnější na výrobu, proto se na rozdíl od cikorky neujala.

VYZKOUŠEJTE JEDNODUCHÝ RECEPT
Chřestové snopečky v parmské šunce s holandskou omáčkou
* 4 porce
* 600 g čerstvého chřestu – může být zelený i bílý
* 100 g parmské šunky
* 3 vejce
* máslo
* olej

Čerstvý chřest opatrně oloupejte a uvařte v osolené vodě, aby zůstal křupavý. Udělejte z něj svazečky a ty zabalte do tenkých plátků parmské šunky. Potřete je olejem a dejte zapéct asi na 10 minut do vyhřáté trouby. Do vlažného vývaru dejte žloutky a ve vodní lázni z nich za stálého míchání připravte omáčku, do které na závěr přimícháte trochu rozpuštěného másla a osolíte. Omáčkou polijte svazečky chřestu.
Chřest podle normy

Od roku 1992 se chřest dělí podle norem. EU jej dělí v čerstvém stavu do čtyř skupin.

1. bílý
2. fialový – hlavička je růžová až fialovopurpurová a část dříku musí být bílá
3. zeleno-fialový – stonek je částečně zelený, částečně fialový
4. zelený – hlavička a podstatná část dříku musí být sytě zelená
Chřestové slavnosti 2009

* 22.-24. 5. – Slanosti chřestu v Ivančicích
* 15. 5. – Chřestový galavečer v hotelu Regina, Praha 10
* 31. 5. – Nestlé Chřest Cup 2009
* 29.-31. 5. – Prague Food Festival – finále soutěže profesionálních kuchařů v přípravě jídel z chřestu

LIBOR ŠEVČÍK

8.9.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krymský Tatar Ruslan Zeytulaev v ruském vězení
1 7

Krymského Tatara odsoudili Rusové k 12 letům vězení

Ilustrační foto.
EXKLUZIVNĚ

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

EXKLUZIVNĚ

Babiš vrací úder, píše poslancům. Bude jim to stačit?

Deník získal dopis, v němž se předseda hnutí ANO a donedávna majitel Agrofertu Andrej Babiš vyjadřuje ke svým finančním transakcím. Dnes ho odešle předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi.

Staronový šéf České televize: Natočíme velký dětský seriál

Navázat na úspěchy Arabely, Pana Tau nebo kultovních Návštěvníků by chtěl Petr Dvořák, který bude šéfovat veřejnoprávní stanici až do roku 2023.

Kdo hodně cvičí, nástroj si ničí, věří Kabáti

/ROZHOVOR/ Po čtyřech letech vyrazí na velké halové turné nejúspěšnější česká rocková kapela Kabát. Obsáhne devatenáct zastávek a odehraje se v průběhu měsíců října a listopadu. Vypráví o něm zpěvák Pepa Vojtek.

DOTYK.CZ

Hašek vysvětluje Bubníka: každý autor má svůj rukopis

Bývalý brankář a současný podnikatel Dominik Hašek obhajoval na facebookových stránkách svého nápoje Smarty Drink reklamu s nekrologem Augustina Bubníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies