Počet zaznamenaných případů je podle Ciupek desetinásobný oproti dřívějším rokům. "Aktuálně přibývá kolem 15 až 20 případů týdně. Nejvíce je zasažené Brno a jeho okolí, kde je 80 procent nakažených," uvedla Ciupek. Nejvíce nemocných je ve věku 20 až 44 let, avšak nákaza podlení postihuje také ostatní věkové kategorie.

Kvůli epidemii začalo Brno očkovat sociální pracovníky magistrátu a naočkuje i část strážníků, kteří se při práci vystavují zvýšenému riziku přenosu nákazy. Očkování se týká asi 600 lidí. Kromě toho Brno chystá očkování zhruba 300 lidí bez domova, kteří jsou na ulicích, v denních centrech a noclehárnách. Dopravní podnik města Brna se k epidemii postavil zavedením silnější dezinfekce.

Žloutenka se šíří kontaktem. Podle Ciupek k šíření mohou přispívat letní aktivity spojené s nedodržením hygieny rukou. "Patří k tomu cestování, tábory, festivaly a podobně," poznamenala Ciupek. Virus vniká do těla ústy a vylučuje se stolicí. Hygienici proto nabádají lidi, aby si umývali ruce mýdlem a teplou vodou po každé návštěvě toalety a před jídlem.

Mezi příznaky onemocnění patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a zežloutnutí očního bělma a kůže. Žloutence se lze podle hygieniků vyhnout také očkováním. Očkovací dávka podle nich stojí kolem 1000 korun a podávají se dvě.