Kožní lékaři plzeňské fakultní nemocnice dostali nový ojedinělý přístroj, který jim pomáhá sledovat kožní změny u rizikových pacientů a snadněji tak diagnostikovat nejzávažnější formu rakoviny kůže melanom. Melanom je sedmým nejčastějším nádorem v ČR, více postihuje ženy, častěji na něj ale umírají muži, protože si méně všímají varovných změn na kůži.

Zatímco v roce 2013 vydaly na léčbu rakoviny kůže dvě ze tří největších pojišťoven 189,9 milionu korun, o dva roky později už to bylo zhruba 363 milionů. "Je to dáno především nástupem nových léků. Ani ty však bohužel nedokážou rozvinutý melanom zcela vyléčit a nezaručí, že onemocnění neskončí fatálně. O to důležitější je prevence," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Podle něj mají pojištěnci o preventivní vyšetření znamének, na kterém jim VZP přispívá, stále větší zájem. Na tuto prevenci přispívá i průmyslová zdravotní pojišťovna.

Vzrůstá také počet pacientů, kteří se s touto diagnózou léčí. Zatímco v roce 2013 jich VZP a ČPZP, které mají dohromady přes sedm milionů klientů, evidovaly 21.370, loni to bylo asi o 2200 více. "Nárůst onemocnění obecně způsobuje 'kultura' těla, nadměrné slunění, solária, časté přímořské letní pobyty i lepší diagnostika," uvedla mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

V roce 2014, ze kdy jsou poslední data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), bylo zjištěno 2409 nových onemocnění a zaznamenáno 344 úmrtí. V roce 1994 to bylo 1081 nových onemocnění a 356 úmrtí. Předloni žilo v Česku 25.043 lidí, kteří se s tímto nádorem někdy v životě léčili, před 20 lety s ním mělo zkušenost 7005 Češek a Čechů.