Odborníci doporučují pobývat na slunci spíš v časných dopoledních či pozdně odpoledních hodinách. "Pokud je člověk vystaven slunci mezi 11:00 a 15:00, je třeba se chránit i oblečením. Při pobytu u vody nebo v horách je ochrana kůže před spálením klíčová, krémy je třeba aplikovat opakovaně," uvedla vedoucí oddělení podpory zdraví a zdravotní politiky pražských hygieniků Anna Füleová.

Zhoubný nádor kůže neboli maligní melanom postihuje kromě kůže i sliznice, může se vyskytnout v oku, uchu, pod nehtem i ve vnitřních orgánech. Počet výskytů v posledních 25 letech stoupá.

Stařenka v domově důchodců - ilustrační foto
Délka života se v krajích liší. I o více než čtyři roky

V Česku vzrostl počet diagnostikovaných případů za posledních 20 let téměř na dvojnásobek. Náklady na jeho léčbu se podle pojišťoven mezi roky 2013 a 2015 zdvojnásobily. V roce 2014, z nějž pochází poslední data uváděná Ústavem zdravotnických informací a statistiky, bylo nově zachyceno přes 2400 případů. V tomtéž roce zemřelo 344 nemocných. "Úmrtnost mužů je poněkud vyšší, pravděpodobně v souvislosti s pozdější návštěvou lékaře a tedy i pozdější diagnostikou a pozdějším začátkem léčby," uvedla Füleová.

Nemoc postihuje zejména starší osoby, u žen mezi 30 a 34 lety je druhým nejčastějším typem rakoviny po karcinomu prsu. Nejčastěji se melanom objevuje na trupu a dále na končetinách. Pro úspěšnost léčby je zásadní včasný záchyt nádoru, lidé by si proto měli nechat podezřelé kožní znaménko nechat vyšetřit odborníkem.

Ilustrační foto
Recept na nedostatek sester: Udělat škatulata v nemocnicích