Stačí spolykat staré balení tetracyklinových antibiotik a pacientovi mohou selhat játra. „Tyto léky mají totiž složitou chemickou strukturu a v čase se mění. I když je uchováváte za naprosto standardních podmínek v suchu a chladu, začnou pozvolna produkovat toxické látky," vysvětluje farmakoekonom Josef Suchopár ze společnosti Infopharm, která se zabývá hodnocením a nesprávnými kombinacemi léků.

Ilustrační foto.
Dárců krve je zatím dost. Ale stárnou, bude třeba mladých

Přesto se prošlé léky v nemocnicích podávají. „Není to nic neobvyklého. Setkávám se s tím často," říká Suchopár.

JAKO PLÍSEŇ NA MASE

Příčiny jsou podle něj prosté: šetření, nebo nedbalost. „Děje se to ze stejných důvodů, z jakých se v obchodních řetězcích nabízí lidem zelené maso potažené plísní. Lidé se buď kontrolám dostatečně nevěnují, nebo se šetří," tvrdí expert. Nemocnice neodradí ani to, že jim za porušení zákona hrozí až dvoumilionová pokuta.
Jeho slova potvrzuje čerstvá statistika Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ten během loňského roku zkontroloval celkem 304 nemocnic a samostatných ambulancí.

Ilustrační foto.
Největší epidemie za 20 let: Žloutence se s teplem vrací síly

Výsledek: 32 zařízení u sebe mělo pilulky s prošlou dobou použitelnosti.

Staré medikamenty se tu běžně skladovaly v jedné skříni spolu s ostatními. „Mohly být použity při poskytování zdravotní péče," podotkla mluvčí lékového ústavu Lucie Šustková. O která zařízení šlo, ale neprozradila.

Některé další nemocnice sice prošlé léky neměly, přípravky ale skladovaly naprosto nevhodně – například při příliš vysoké teplotě. „Což může způsobit podobné problémy jako prošlá expirace," varuje Suchopár. Kontroly by proto podle něj měly být tvrdší a častější. „Rizika jsou příliš velká," domnívá se.

S tím souhlasí i David Marx – ředitel Spojené akreditační komise, která zdravotnickým zařízením pomáhá zvyšovat bezpečnost pracovišť. „Prošlé léky v nemocnicích, to je naprosto nepřijatelná praxe," reagoval na zjištění.

Ilustrační foto.
Největší epidemie za 20 let: Žloutence se s teplem vrací síly

ŘEŠENÍ? ZRUŠIT SKLADY

Nemocnicím, které léky uhlídat nezvládají, proto doporučuje změnu: zrušit velké příruční sklady a brát medikamenty už jen z lékárny. „Tak to vyřešili v moderně řízených nemocnicích na Západě. Každá tam má svou lékárnu, která funguje nonstop a která vydá lék konkrétnímu pacientovi v konkrétním množství," popisuje Marx. Kromě toho by měly špitály přijmout víc klinických farmaceutů, kteří by průběžně kontrolovali oddělení. Podle šéfa České lékárnické komory Lubomíra Chudoby by si ale měli dát sami lékaři pozor na to, jaké přípravky používají.

Předsedkyně Asociace nemocnic a bývalá ředitelka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová přesto namítá: prošlým lékům na oddělení se úplně zabránit nedá. „Samozřejmě záleží na každé nemocnici, občas se to ale stát může. Ono se totiž nikdy nedá dopředu odhadnout, kolik pacientů a s jakými problémy nakonec do nemocnice přijde," říká.

Nespotřebované léky pak znamenají problém. „Musí se totiž odepsat, což nemocnici finančně poškodí. Přijde o peníze, které by mohla použít na něco jiného," vysvětluje. Pacient ale podle ní na zdraví ohrožen není.