VYBERTE SI REGION

Nebojte se margarínu. Je zdrojem tělu prospěšného tuku

Češi spotřebují za rok zhruba 25 kilo tuků a olejů na osobu. Spotřeba rostlinných tuků a olejů dlouhodobě převyšuje spotřebu másla. V současnosti zkonzumuje jeden Čech v průměru pět kilo másla, zatímco rostlinných tuků a olejů třikrát více.

27.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Vedle různých olejů se na spotřebě rostlinných tuků podílejí v menší míře i margaríny. Jedni na ně nedají dopustit, jiným nesmí přes práh domu. Právě proto panuje kolem margarínů celá řada mýtů. Zakládají se na pravdě?

Je margarín zdrojem nezdravých tuků?

Současné kvalitní margaríny jsou naopak bohaté na nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou esenciální (omega 3 a omega 6), tedy takové, které si tělo nedokáže samo vytvořit, a přitom je nutně potřebuje.

Mýtus o nezdravých tucích v margarínech vznikl v minulosti, kdy se při přípravě surovin pro výrobu margarínu používalo částečné ztužování, při kterém vznikají nezdravé tuky, nazývané trans- mastné kyseliny. Od poloviny devadesátých let se částečně ztužené tuky již při výrobě margarínů nepoužívají.

Problematické transmastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi dokonce mnohem více než nasycené mastné kyseliny, nalezneme v mlékárenských výrobcích. V kvalitních margarínech je množství trans mastných kyselin menší než v másle.

Množství transmastných kyselin v másle je považováno za hraniční, ale ještě přijatelné. Mnohem významnější množství je pak v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády a některých polevách.

Může se margarín zkazit?

Zkazit se dříve či později může každá potravina. Jak poznáte zkažený margarín? Stejně jako máslo. Má nezvykle nažloutlou barvu a po delší době mění i vůni a chuť. Stejně jako žlukne rtěnka, žlukne i máslo nebo margarín. Navíc výrobci mají povinnost uvést na obalu potravin datum, po kterém již nedoporučují potravi- nu konzumovat.

Dobu trvanlivosti dané potraviny určuje její výrobce, v případě margarínů jde přibližně o tři až čtyři měsíce.

Je margarín výživově hodnotný?

Tuky jsou nedílnou a nutnou součástí lidské stravy. Bez nich by tělo prostě nefungovalo. Například některé vitaminy bychom nedokázali bez pomoci tuku vůbec vstřebat. Každý tuk má však velmi vysokou výživovou hodnotu , a právě proto je často označován za viníka obezity a některých onemocnění, zejména těch srdečně-cévních.

Záleží především na tom, jaké tuky a v jakém množství konzumujeme. Tradiční máslo, aby bylo máslem, musí obsahovat vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Margarín obsahuje naopak kyseliny nenasycené. Rozdíl? Ty nenasycené potřebuje lidské tělo kvůli příjmu pro tělo nezbytných mastných kyselin. Vyrobit si je totiž nedokáže, a musí je tudíž přijímat stravou.

Co je to vlastně margarín?

Výrobek ve formě tuhé tvárné emulze převážně typu voda v oleji, získaný z tuhých nebo tekutých rostlinných či živočišných tuků vhodných pro lidskou spotřebu s obsahem nejvýše tří procent mléčného tuku z celkového obsahu tuku. Margaríny dělíme podle obsahu tuku:

Plnotučný margarín by měl obsahovat 80 až 90 procent tuku. Setkat se můžeme i s třičtvrtětučným nebo polotučným margarínem. Liší se množstvím obsaženého tuku. Třičtvrtětučný margarín ho obsahuje 60 až 62 procent, polotučný pak 39 až 41 procent. Výrobky typu margarínů, které obsahují jiný podíl tuku než v případě ryzích, třičtvrtětučných nebo polotučných margarínů, jsou považovány za roztíratelný tuk a výrobce má povinnost uvést, kolik procent tuku takový výrobek obsahuje.

Místo přívlastků „třičtvrtětučný", „polotučný" jsou u nás používány názvy „se sníženým" či „s nízkým obsahem" tuku.

Více

- Kvalitní margaríny jsou vyrobeny výhradně z rostlinných olejů (slunečnicového, řepkového) a tuků, proto obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Zároveň obsahují výživově nevýznamné množství transmastných kyselin (do jednoho procenta). Rostlinné oleje a potraviny z nich vyrobené by měly v našem každodenním jídelníčku převažovat a právě margarín je jejich výborným zdrojem. Výživově hodnotné potraviny, a tedy i margarín, vám pomůže vybrat logo Vím, co jím.

- Jak si vybrat správný tuk, se dozvíte také z videa: 

Autor: Redakce

27.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hlavní třídy se zcela promění, Praha dá na jejich obnovu miliardu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Během dvou let se velké třídy v metropoli zcela promění. Začnou rekonstrukce čtyř ulic, které dostanou úplně novou podobu. Vše vyjde na více než miliardu korun.

AKTUALIZOVÁNO

V kauze Key Investments soud uložil tři až pět let vězení

Praha - Bývalí členové představenstva společnosti Key Investments (KI) mají jít na tři až pět let do vězení za pochybné spravování peněz klientů firmy, při němž vznikla škoda nejméně 873,7 milionu korun. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Žalobci předali poznatky z prověřování šéfů policie do Prahy

Olomouc, Praha - Olomoučtí žalobci ukončili prověřování policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho bývalého náměstka Zdeňka Laubeho, které se týkalo sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. Novinářům to po výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí k reorganizaci policie řekl šéf vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan. Podle informací ČTK poznatky předali kolegům do Prahy, což Ištvan nechtěl potvrdit. Uvedl, že nechce kolegy vystavovat mediálnímu tlaku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies