Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebojte se margarínu. Je zdrojem tělu prospěšného tuku

Češi spotřebují za rok zhruba 25 kilo tuků a olejů na osobu. Spotřeba rostlinných tuků a olejů dlouhodobě převyšuje spotřebu másla. V současnosti zkonzumuje jeden Čech v průměru pět kilo másla, zatímco rostlinných tuků a olejů třikrát více.

27.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Vedle různých olejů se na spotřebě rostlinných tuků podílejí v menší míře i margaríny. Jedni na ně nedají dopustit, jiným nesmí přes práh domu. Právě proto panuje kolem margarínů celá řada mýtů. Zakládají se na pravdě?

Je margarín zdrojem nezdravých tuků?

Současné kvalitní margaríny jsou naopak bohaté na nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou esenciální (omega 3 a omega 6), tedy takové, které si tělo nedokáže samo vytvořit, a přitom je nutně potřebuje.

Mýtus o nezdravých tucích v margarínech vznikl v minulosti, kdy se při přípravě surovin pro výrobu margarínu používalo částečné ztužování, při kterém vznikají nezdravé tuky, nazývané trans- mastné kyseliny. Od poloviny devadesátých let se částečně ztužené tuky již při výrobě margarínů nepoužívají.

Problematické transmastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi dokonce mnohem více než nasycené mastné kyseliny, nalezneme v mlékárenských výrobcích. V kvalitních margarínech je množství trans mastných kyselin menší než v másle.

Množství transmastných kyselin v másle je považováno za hraniční, ale ještě přijatelné. Mnohem významnější množství je pak v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády a některých polevách.

Může se margarín zkazit?

Zkazit se dříve či později může každá potravina. Jak poznáte zkažený margarín? Stejně jako máslo. Má nezvykle nažloutlou barvu a po delší době mění i vůni a chuť. Stejně jako žlukne rtěnka, žlukne i máslo nebo margarín. Navíc výrobci mají povinnost uvést na obalu potravin datum, po kterém již nedoporučují potravi- nu konzumovat.

Dobu trvanlivosti dané potraviny určuje její výrobce, v případě margarínů jde přibližně o tři až čtyři měsíce.

Je margarín výživově hodnotný?

Tuky jsou nedílnou a nutnou součástí lidské stravy. Bez nich by tělo prostě nefungovalo. Například některé vitaminy bychom nedokázali bez pomoci tuku vůbec vstřebat. Každý tuk má však velmi vysokou výživovou hodnotu , a právě proto je často označován za viníka obezity a některých onemocnění, zejména těch srdečně-cévních.

Záleží především na tom, jaké tuky a v jakém množství konzumujeme. Tradiční máslo, aby bylo máslem, musí obsahovat vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Margarín obsahuje naopak kyseliny nenasycené. Rozdíl? Ty nenasycené potřebuje lidské tělo kvůli příjmu pro tělo nezbytných mastných kyselin. Vyrobit si je totiž nedokáže, a musí je tudíž přijímat stravou.

Co je to vlastně margarín?

Výrobek ve formě tuhé tvárné emulze převážně typu voda v oleji, získaný z tuhých nebo tekutých rostlinných či živočišných tuků vhodných pro lidskou spotřebu s obsahem nejvýše tří procent mléčného tuku z celkového obsahu tuku. Margaríny dělíme podle obsahu tuku:

Plnotučný margarín by měl obsahovat 80 až 90 procent tuku. Setkat se můžeme i s třičtvrtětučným nebo polotučným margarínem. Liší se množstvím obsaženého tuku. Třičtvrtětučný margarín ho obsahuje 60 až 62 procent, polotučný pak 39 až 41 procent. Výrobky typu margarínů, které obsahují jiný podíl tuku než v případě ryzích, třičtvrtětučných nebo polotučných margarínů, jsou považovány za roztíratelný tuk a výrobce má povinnost uvést, kolik procent tuku takový výrobek obsahuje.

Místo přívlastků „třičtvrtětučný", „polotučný" jsou u nás používány názvy „se sníženým" či „s nízkým obsahem" tuku.

Více

- Kvalitní margaríny jsou vyrobeny výhradně z rostlinných olejů (slunečnicového, řepkového) a tuků, proto obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Zároveň obsahují výživově nevýznamné množství transmastných kyselin (do jednoho procenta). Rostlinné oleje a potraviny z nich vyrobené by měly v našem každodenním jídelníčku převažovat a právě margarín je jejich výborným zdrojem. Výživově hodnotné potraviny, a tedy i margarín, vám pomůže vybrat logo Vím, co jím.

- Jak si vybrat správný tuk, se dozvíte také z videa: 

Autor: Redakce

27.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

U Hrabyně se 18. září sesunula část gabionové stěny u silnice I/11, fotografie z 25. zaří 2017.
2 7

Spadlá gabionová zeď na Opavsku? Na řešení nemá nikdo zájem, říká expertka

Školní třída. Ilustrační foto.
7 10

Přestaňte brát žáky, kteří na maturitu nemají, žádá ministerstvo střední školy

Štech sebral klubům a sportovištím letošní dotace. Unie sportu protestuje

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) zrušilo pro letošní rok dotace určené tělovýchovným jednotám a sportovním klubům na údržbu a provoz sportovních zařízení. Uvedl to dnes v dopise ministr školství Stanislav Štech. Vysvětluje, že Program IV měl zásadní rozpory již v samotném vyhlášení a dotace se z něho nerozdělí. Česká unie sportu (ČUS) si hodlá stěžovat.

Před parlamentem na Zélandu se upálil český emigrant. Zřejmě na protest

Muž původem z bývalého Československa se minulý týden upálil před budovou parlamentu v novozélandské metropoli Wellingtonu. Motiv činu policii není znám, mohlo by se ale prý jednat o spory muže s bývalou manželkou, které se týkaly práva péče o děti. 

Pohřby neměla ráda. U mě stačí svíčka a šampaňské, říkávala Květa Fialová

Ještě před třemi lety při oslavě půlkulatin v Městských divadlech pražských (MDP), v nichž účinkovala (v posledních letech jako host) skoro šedesát let, oplývala chutí do života.

Dvojí kvalita potravin? EU proti ní hodlá bojovat

Evropská komise dnes vydala pokyny, které státům mají pomoci v boji s nekalými obchodními praktikami. Podle nich bude možné rozhodnout, jestli firma nabízí v různých zemích stejný výrobek různé kvality a porušuje tím právní předpisy EU. Na vypracování metodiky srovnávacích potravinářských testů komise vyčlenila jeden milion euro. Porušení legislativy bude možné řešit na evropské úrovni v rámci sítě pro ochranu spotřebitelů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení