Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebojte se margarínu. Je zdrojem tělu prospěšného tuku

Češi spotřebují za rok zhruba 25 kilo tuků a olejů na osobu. Spotřeba rostlinných tuků a olejů dlouhodobě převyšuje spotřebu másla. V současnosti zkonzumuje jeden Čech v průměru pět kilo másla, zatímco rostlinných tuků a olejů třikrát více.

27.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Vedle různých olejů se na spotřebě rostlinných tuků podílejí v menší míře i margaríny. Jedni na ně nedají dopustit, jiným nesmí přes práh domu. Právě proto panuje kolem margarínů celá řada mýtů. Zakládají se na pravdě?

Je margarín zdrojem nezdravých tuků?

Současné kvalitní margaríny jsou naopak bohaté na nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou esenciální (omega 3 a omega 6), tedy takové, které si tělo nedokáže samo vytvořit, a přitom je nutně potřebuje.

Mýtus o nezdravých tucích v margarínech vznikl v minulosti, kdy se při přípravě surovin pro výrobu margarínu používalo částečné ztužování, při kterém vznikají nezdravé tuky, nazývané trans- mastné kyseliny. Od poloviny devadesátých let se částečně ztužené tuky již při výrobě margarínů nepoužívají.

Problematické transmastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi dokonce mnohem více než nasycené mastné kyseliny, nalezneme v mlékárenských výrobcích. V kvalitních margarínech je množství trans mastných kyselin menší než v másle.

Množství transmastných kyselin v másle je považováno za hraniční, ale ještě přijatelné. Mnohem významnější množství je pak v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády a některých polevách.

Může se margarín zkazit?

Zkazit se dříve či později může každá potravina. Jak poznáte zkažený margarín? Stejně jako máslo. Má nezvykle nažloutlou barvu a po delší době mění i vůni a chuť. Stejně jako žlukne rtěnka, žlukne i máslo nebo margarín. Navíc výrobci mají povinnost uvést na obalu potravin datum, po kterém již nedoporučují potravi- nu konzumovat.

Dobu trvanlivosti dané potraviny určuje její výrobce, v případě margarínů jde přibližně o tři až čtyři měsíce.

Je margarín výživově hodnotný?

Tuky jsou nedílnou a nutnou součástí lidské stravy. Bez nich by tělo prostě nefungovalo. Například některé vitaminy bychom nedokázali bez pomoci tuku vůbec vstřebat. Každý tuk má však velmi vysokou výživovou hodnotu , a právě proto je často označován za viníka obezity a některých onemocnění, zejména těch srdečně-cévních.

Záleží především na tom, jaké tuky a v jakém množství konzumujeme. Tradiční máslo, aby bylo máslem, musí obsahovat vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Margarín obsahuje naopak kyseliny nenasycené. Rozdíl? Ty nenasycené potřebuje lidské tělo kvůli příjmu pro tělo nezbytných mastných kyselin. Vyrobit si je totiž nedokáže, a musí je tudíž přijímat stravou.

Co je to vlastně margarín?

Výrobek ve formě tuhé tvárné emulze převážně typu voda v oleji, získaný z tuhých nebo tekutých rostlinných či živočišných tuků vhodných pro lidskou spotřebu s obsahem nejvýše tří procent mléčného tuku z celkového obsahu tuku. Margaríny dělíme podle obsahu tuku:

Plnotučný margarín by měl obsahovat 80 až 90 procent tuku. Setkat se můžeme i s třičtvrtětučným nebo polotučným margarínem. Liší se množstvím obsaženého tuku. Třičtvrtětučný margarín ho obsahuje 60 až 62 procent, polotučný pak 39 až 41 procent. Výrobky typu margarínů, které obsahují jiný podíl tuku než v případě ryzích, třičtvrtětučných nebo polotučných margarínů, jsou považovány za roztíratelný tuk a výrobce má povinnost uvést, kolik procent tuku takový výrobek obsahuje.

Místo přívlastků „třičtvrtětučný", „polotučný" jsou u nás používány názvy „se sníženým" či „s nízkým obsahem" tuku.

Více

- Kvalitní margaríny jsou vyrobeny výhradně z rostlinných olejů (slunečnicového, řepkového) a tuků, proto obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Zároveň obsahují výživově nevýznamné množství transmastných kyselin (do jednoho procenta). Rostlinné oleje a potraviny z nich vyrobené by měly v našem každodenním jídelníčku převažovat a právě margarín je jejich výborným zdrojem. Výživově hodnotné potraviny, a tedy i margarín, vám pomůže vybrat logo Vím, co jím.

- Jak si vybrat správný tuk, se dozvíte také z videa: 

Autor: Redakce

27.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
2 4

Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů

Ilustrační foto
18

Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Zeman bude do krajů nadále jezdit, podle Ovčáčka to není kampaň

/ANKETA/ Prezident Miloš Zeman bude v návštěvách krajů od září pokračovat, nejsou součástí předvolební kampaně, míní prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zvážit cesty, případně zahrnout náklady na ně jako bezúplatné plnění do volebního limitu, by měl Zeman podle člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jana Outlého. Zeman bude v přímé volbě usilovat o znovuzvolení, limit nákladů pro každého kandidáta je 50 milionů korun.

V Lokti zahynul mladý motokrosař

Motokrosové mistrovství světa v Lokti si vybralou krutou daň. V sobotním závodě evropského šampionátu do 85 ccm 13letý Moldavan Igor Cuharcius havaroval při dopadu svého stroje na dvojskoku z horní části okruhu.

Myslivci rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků

/VIDEO/ Tisíce kelímků s pěnou a koncentrátem, stovky myslivců, desítky kilometrů. Tak v sobotu vypadala hranice zlínského okresu od brzkých ranních hodin.

Kláštery nabízejí poznání, odpočinek, ubytování i nové zážitky

Kláštery jako cíl výletů, seznámení s historií i nalezení chvíle klidu v uspěchaném světě prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě. Seznamuje s řeholním životem i s tím, jak církev postupně staleté objekty renovuje. Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek, která láká zájemce o kulturu i milovníky technických či přírodních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení