Téměř každý z nás se někdy dostal do situace, kdy byl nemocný a potřebný lék prostě nebyl k sehnání. Podle šetření agentury STEM mají s touto situací zkušenosti až 2/3 z nás. Kvůli širší nabídce léků by tak Češi dokonce neváhali sáhnout hlouběji do peněženky.

Říká se, že zdraví by mělo být vždy na prvním místě. Tímto heslem se řídí až 80 procent Čechů, kteří jsou ochotní si za dostupnost léčivých přípravků připlatit. Zatímco většina pacientů (62 procent) je ochotná si připlatit 10 procent z původní ceny, přibližně 20 procent respondentů by neváhalo zaplatit až o 1/3 více.

Koupaliště Pelíšek čeká na odstranění sedimentu, příští rok už bude připraveno na koupání. Cesty pro těžbu dřeva chtějí vlastníci lokality zpevnit.
Jak dostat dřevo z Prachovských skal? Vlastníci chtějí cestu, narazili na odpor

V průměru by Češi byli ochotni u konkrétního léku zaplatit až o 50 korun více, pokud by měli záruku, že bude lék v lékárně dostupný. Celých 16% dospělých v ČR by pak za záruku dostupnosti bylo ochotno zaplatit u konkrétního léku až o více než 100 Kč vyšší cenu. Ochota připlatit si za dostupnost léků stoupá s dosaženým vzděláním a mezi ženami je vyšší než u mužů.

Češi by uvítali větší nabídku generických léků

Z výzkumu vyplynulo, že pokud se dnes pacient dostane do situace, že v lékárně není jeho lék dostupný, musí zhruba v 70 procent případů hledat lék v jiné lékárně nebo musí oslovit svého ošetřujícího lékaře, aby mu předepsal jiný lék. Ne vždy se však setkali s dostupnou generickou alternativou. V hlavním městě Praha by proto až 67 procent obyvatel uvítalo větší nabídku generických léků.

Kia Stonic.
Kia ukazuje své nové malé SUV. Stonic se začne prodávat ještě letos

Z hlášení Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyplývá, že z aktuálních zhruba 300 neodstupných léčivých přípravků v ČR nemá žádnou nebo právě jednu generickou alternativu celá čtvrtina: „Téměř každý čtvrtý lék, který chybí v českých lékárnách, lze nahradit jen obtížně, nebo rovnou vůbec. Právě větší nabídka levných generických léků se stejným účinkem je přitom nejvhodnějším dlouhodobým řešením současných výpadků léčiv,"  říká výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Martin Mátl.

Důvodů nedostupnosti je více

Podle odborníků může nedostupnost léků v ČR způsobovat celá řada faktorů: "Mezi hlavní důvody patří reexporty, logistické problémy na straně dodavatelů nebo nutné inovace na straně výrobců. Díky neustálému a nepromyšlenému tlaku na pokles cen ze strany státu pochopitelně také klesá odvaha výrobců uvádět na trh nové léky, u nichž se cena ocitá na hranici ekonomické rentability," vysvětluje situaci výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Martin Mátl.

Podle Mátla představují právě generika šetrnou a účinnou alternativu většiny léků, které nejsou v lékárně k dostání. Dostatek generik v ČR nicméně ohrožuje příliš těsná regulace, která v současné době čítá až 17 různých opatření.

Kovové ploty se hodí k novostavbám, zrekonstruovaným starším domům i na chalupu.
Kolik skutečně stojí nový rodinný dům