Jednoznačně nejnebezpečnější je podle lékařů pro naše oči přímé sluneční záření. Při přímém pohledu do slunce bez ochranných pomůcek může totiž podle odborníků dojít k nevratnému poškození sítnice, a tím k oslabení zraku natrvalo. Lidé by proto vždy měli používat sluneční brýle s kvalitním UV-filtrem. Velké riziko ale číhá i ve vodě, a to dokonce i v té, kterou považujeme za maximálně čistou.

Bacil tuberkulózy. Ilustrační foto.
Loni bylo v Česku přes 500 případů tuberkulózy, třetina u cizinců

„Pokud se koupeme ve vodách obsahujících chlor, může dojít k podráždění očí. Při koupání v přírodních vodách je zde zase riziko vzniku zánětu povrchu oka, spojivky a v horším případě i rohovky, a to vlivem sinic. Tento alergický zánět se projevuje svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí. Přírodní koupaliště mohou ale obsahovat i prvoka akantamébu, který může být příčinou hlubokého zánětu rohovky a těžké ztráty vidění,“ varuje lékařka Jana Juhászová, primářka Očního centra AGEL v Ostravě, s tím, že největší riziko infekce přitom hrozí u nositelů kontaktních čoček.

Při zasažení očí znečištěnou vodou je podle ní vhodné co nejdříve oči vypláchnout čistou vodou, použít dezinfekční oční kapky a navštívit očního lékaře. V případě nositelů kontaktních čoček je nutné čočky vyjmout a očistit je samostatně vhodným roztokem.

Ilustrační foto
Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Pozor na klimatizaci i táborák

Dalším problémem pro oči pak může být i klimatizace. „Ta může vyvolat nebo zhoršovat syndrom suchého oka, u citlivých očí může vyvolat zarudnutí i slzení,“ upozorňuje Jana Juhászová. Mírnit tyto nepříznivé dopady klimatizace lze například pomocí umělých slz, které oko zvlhčují a zklidňují.

V neposlední řadě bychom pak na své oči měli dávat pozor při letních grilovacích oslavách a u táboráku.

Při manipulaci s otevřeným ohněm je zde vždy riziko poškození očních víček a rohovky například rozžhaveným uhlíkem, k čemuž ale naštěstí v praxi dochází jen zcela výjimečně.

Ilustrační foto
Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu