Pacienti s dechovými potížemi si mohou v půjčovně zdravotnických a kompenzačních pomůcek ve Světlé Hoře zapůjčit oxygenerátory – kyslíkové koncentrátory.

„Přístroje pomáhají pacientům s onemocněním plic, průdušek a srdce, dále se využívají pro terapii zhoubných nádorů, při poruchách spánku, nechutenství a bolestech hlavy," vysvětlila Eva Macková, ředitelka Charity svatého Martina, která půjčovnu provozuje.

Tři nové oxygenerátory mohla charita zakoupit díky příspěvku Nadace Olgy Havlové. „Jedná se o elektronicky řízené přístroje, které dodávají vysoce koncentrovaný kyslík přímo přes nosní kanylu nebo masku," upřesnila ředitelka.

Charita svatého Martina má za sebou rok činnosti. Lidem na Bruntálsku a Rýmařovsku poskytuje vedle půjčovny ještě dvě další služby. Pečovatelskou službu a nově také terénní zdravotní službu.

„Zdravotní sestra jezdí za nemocnými, kterým to předepíše lékař, přímo domů. Díky tomu se mohou pacienti léčit v prostředí, kde se cítí nejlépe a jsou obklopeni svými blízkými," popsala fungování služby Eva Macková.

Jak si půjčovat?

Sklad půjčovny zdravotnických a kompenzačních pomůcek se nachází ve Světlé Hoře. Pro další informace kontaktujte Alenu Fialovou, telefon 731 077 270. Podpořeno z programu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Gabriela Mathiasová