Máte-li rádi netradiční zážitky a chcete vyzkoušet něco nového, budou možná zvláštní lázeňské procedury to, co hledáte. Vyjet za nimi můžete například do Maroka. Vrcholky dun Erg Šabbí, které patří k nejvyšším v Maroku, vytváří dokonalou kulisu speciálním písečným lázním. V čem spočívají?

Písečná v Maroku a Egyptě

Jak sám název napovídá, člověk je zahrabán až po hlavu do písku, v němž musí setrvat po dobu asi deseti minut. Písek vyhřívaný sluncem uvolňuje teplo, které blahodárně působí na klouby. Vše probíhá za dozoru lékaře. Léčí se zde revmatismus, artritida, bolesti v kříži a některá kožní onemocnění. Kromě toho prý – podobně jako sauna – písečná koupel napomáhá odstraňování toxinů z organismu. Za písečnými koupelemi začíná do Maroka přijíždět čím dál více lidí. Místní, pro které tvoří turistika významný zdroj obživy, se snaží nacházet nové příležitosti a rozšiřovat nabídku služeb. K písečné koupeli si tak člověk může dát například zdravý pokrm připravený ze zdejších léčivých rostlin. Za jedno „vykoupání" zaplatíte přibližně pět až deset eur.

Terapie pískem, kterou najdete třeba v Marzudže, byla dokonce označena za pilíř místní zdravotní turistiky. Vypravíte- li se tam, využijte toho zároveň i k poznání dalších krásných koutů Maroka. Na terapii pomocí písku můžete narazit také v Egyptě, například v Siwě nedaleko Darkouru.

Před samotnou „koupelí" pacienti nejprve relaxují ve stínu a zkušení terapeuti jim přitom masírují chodidla. Poté už je až po krk zahrabou do těžkého horkého písku. Hlava je stíněna a klienti dostávají pravidelně napít. Samotná koupel trvá deset až 15 minut a celková ozdravná série trvá asi tři až pět dní.

O něco luxusnější variantu písečné koupele, než nabízí Maroko či Egypt, si můžete užít v Qasr Al Sarab v Saudské Arábii. K nejlepším místům pro podstoupení této zvláštní terapie však patří teplé zejména vulkanické půdy na jihojaponském ostrově Kiušu. Mají tam mírné, příjemné subtropické klima a vyvěrají zde horké vulkanické prameny.

Pacient oblečený do lehkého oděvu zvaného Yukata si lehne do mělké písečné vany, hlavu si položí na dřevěnou podložku a terapeut ho zasype pískem. Pot se vsákne do písku a odplaví toxiny z těla. Je však třeba počítat s tím, že písek je těžký a nedá se v něm moc pohybovat. Tato terapie se proto příliš nedoporučuje lidem se sklony ke klaustrofobii.

Do Itálie do sena!

Komu se nechce cestovat do takové dálky a přesto by rád vyzkoušel zajímavé lázeňské ošetření, může se vypravit třeba do italských Dolomit a oddat se koupeli v seně. Seno se namočí do vody, zahřeje se minimálně na 40 °C (teplota však může dosáhnout až 60 °C), přidají se do něj různé druhy bylin a tělo pacienta se jím na 20 minut zasype.

S touto terapií mají zkušenosti například v Meranu. Podle zdejších terapeutů tato metoda zmírňuje revmatismus a obecně bolesti kloubů. Kromě toho vybuzuje obranyschopnost organismu, zlepšuje cirkulaci krve, pomáhá ke snížení váhy a celkové obnově organismu.

Senové koupele patří v tomto jihotyrolském regionu ke standardním lázeňským procedurám. „Stačí ležet v klidu a dýchat. Jakmile se začnete potit, vaše póry se začnou otevírat a všechny blahodárné látky z trávy, bylin a květů začnou prostupovat do těla," říká David Kompatscher z hotelu Heubad. K tomu, aby člověk pocítil blahodárné účinky senné terapie znatelně, je prý potřeba osm až deset opakování kúry.

Je libo saké či hady?

K zajímavým lázeňským místům nepochybně patří saké lázně v Japonsku. Najdete je v Hakone. Do horkých pramenů, které zde vyvěrají, se přidává saké a návštěvníci se ve směsi koupou. Kromě saké se lze koupat také v zeleném čaji, kávě či červeném víně.

Ani v Izraeli nepřijdou zájemci o netradiční procedury zkrátka. Vyhlášené jsou zdejší masáže prováděné hady. Ano, čtete dobře. Hady. V letáčku vysvětlujícím, co taková masáž nabízí, se píše, že může být i skvělým romantickým dárkem pro partnera k Valentinu.

Do toho je ještě daleko, a tak naštěstí zbývá dost času si raději nenápadně u protějšku ověřit, jestli byste se tímto dárkem skutečně trefili. Co od této speciality čekat? Šest nejedovatých hadů vám přiloží na nahé tělo včetně obličeje, a pak už stačí nechat je se pohybovat a tak jemně masírovat pokožku.

Prý je to uklidňující a samotný kontakt s těmito plazy údajně vyvolává pocity uvolnění a relaxace. Jedna taková masáž vyjde přibližně na 70 dolarů a zajet si za ní můžete do lázní Ada Barak v Talmei Elazar na severu Izraele.

Sopečné koupele v Íránu

Jestliže jsou na vás takové zvláštnosti zvláštní až moc, ale přece jen chcete vyzkoušet něco trochu jiného, vyrazte za lázeňským potěšením do Íránu. Koupele pod Íránskou horou Sabalan jsou proslulé a kromě vodoléčby bohaté na síru, vápník, lithium a další minerály nabízí také koupání ve zvláštním sopečném prostředí s výhledy na okolní pastviny.

Přijíždějí sem zejména pacienti trpící bolestmi kloubů nebo ekzémy. Koupat se můžete jak v bazénech, tak ve venkovních pramenech na travnatých pláních. Sebalan je vyhaslý vulkán a s výškou 4811m je to druhá nejvyšší sopka v Íránu. Pomoci by měly tyto koupele při bolestech kloubů a také při některých kožních problémech.

Denisa Haveldová