Protilátka dokáže napadnout virus v jeho třech kritických částech, díky čemuž je pak pro něj těžší přežít. Informoval o tom server BBC.

Naše tělo je v boji proti HIV neúspěšné, protože virus, který napadá imunitní systém, se mění a mutuje. Variety viru jsou podobné těm s chřipkou, je jich ale obrovské množství. Imunitní systém tak musí bojovat proti obrovskému množství mutujících virů.

Ilustrační foto
Počet nově nakažených virem HIV poprvé po dvou letech klesl

Imunitní systém zpočátku reaguje na každou větší produkci částic tvorbou velkého množství protilátek, takže infekce zpočátku připomíná zákopovou válku, kdy virus občas udělá krůček vpřed a zase se chvíli nic neděje. A další krok. Jeho postup je pomalý, ale nezadržitelný. Tělo jim pak nakonec podlehne.

Jak funguje nová protilátka

Nicméně po několika letech od nákazy se u malého počtu pacientů rozvine zbraň nazvaná „široce neutralizující protilátky“, které jsou schopny na vir zaútočit a dokáží velké množství jeho kmenů zabít. Přirozeně se vyskytující protilátky totiž zvládnou zabít „jen“ 90 procent kmenů HIV.

Ilustrační foto
Nová online mapa ukazuje všechny lékárny s nonstop provozem. Je jich patnáct

„Máme pokrytí 99 procent i při velmi malé koncentraci látky,“ říká doktor Gary Nabel, vedoucí výzkumu.

Jak se píše ve studii publikované ve Vědeckém žurnálu, nový lék by měl kombinovat tři druhy protilátek.

„Jsou silnější a mají větší účinek, než jakákoliv přirozeně se vyskytující protilátka,“ doplňuje Nabel.

„Tato super inženýrská protilátka jde dále za naší přirozenost a nabízí obrovský potenciál. Zatím jsme teprve na začátku. Jsme zvědavi, jak bude fungovat na lidských pacientech,“ doplňuje profesorka Linda-Gail Bekker z Mezinárodní společnosti AIDS.

Ilustrační foto
Autistů přibývá. Terapii musí rodiče platit sami

“Kombinace protilátek, která každá udeří na jinou částu viru, dokáže zatím nejúčinněji s virem bojovat,” píše se ve studii.

Experiment vědci prováděli na 24 nakažených opicích, kterým dávali protilátku. Výzkum je výsledkem spolupráce mezi Americkým národním institutem zdraví a farmaceutickou firmou Sanofi.

Ilustrační foto
Čechů s kapavkou, syfilis a HIV je stále víc

Počet nových případů nakažení virem HIV v Česku letos za prvních sedm měsíců tohoto roku meziročně klesl na 152. Loni zaznamenali lékaři za stejné období 186 nových případů.

V Česku je celkem 3058 HIV pozitivních lidí. Z toho u 571 lidí propukla nemoc AIDS a 272 nemocných zemřelo. Podrobnější statistiku o nemoci HIV/AIDS v Česku za minulé roky najdete zde.