Přežít nějaký úraz či nehodu ale neznamená vrátit se k životu, jaký člověk vedl předtím. Své o tom ví například Jan Povýšil - paralympijský medailista, mistr Evropy a vicemistr světa v plavání, který je od svých patnácti let po úrazu do značné míry závislý na vozíku. „Většinu lidí nikdy ani nenapadlo přemýšlet o tom, jak by jim vážný úraz, třeba po autohavárii, mohl změnit život,“ říká Povýšil.

Projekt má podle něj pomoci zejména obětem dopravních nehod s návratem zpět do života. "Špičkoví lékaři využívají nejmodernější medicínské vybavení a drtivá většina péče je hrazena z veřejných prostředků. Pravděpodobnost, že váš život bude zachráněn, je vyšší než v zemích s vyspělejší ekonomikou," dodal Povýšil.

Ilustrační foto.
Místo cukru ovoce, sůl nahradí bylinky. Potravináři mění receptury

Osobní zkušenosti jej přivedly k rozhodnutí stát se garantem projektu s názvem Poúrazová péče, který vzniká od začátku letošního roku a jenž si klade za cíl osvětou přispět jak ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, tak k rychlejšímu návratu obětí dopravních nehod do života. Partnery projektu jsou Rehabilitační Klinika Malvazinky, Rehabilitační ústav Kladruby, Léčebné lázně Jáchymov, Sanatoria Klimkovice, Asklepion, Psychiatrická nemocnice Bohnice a pojišťovna Generali. 

Podle odborníků nemají lidé po nehodě dostatek informací o možnostech rehabilitační péče, včetně těch, které nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Někteří proto zůstávají po nehodách doma. "V lepším případě jsou odkázáni na vozík, v horším jsou z nich ležící pacienti," uvedla vedoucí fyzioterapeutka z rehabilitační kliniky Malvazinky Klára Moravcová.

„Projekt Poúrazová péče si klade za cíl postupně zaplnit mezeru v informacích, které má k dispozici veřejnost, ale i lékaři,“ vysvětluje garant projektu Jan Povýšil. Podle něj má projekt ambici stát se komplexním zdrojem informací o možnostech tuzemské poúrazové, tedy lázeňské a rehabilitační péče, podaných co nejsrozumitelnější formou.

Ilustrační foto
Počet nově nakažených virem HIV poprvé po dvou letech klesl

První zářijový týden byly spuštěny webové stránky projektu Pourazova-pece.cz. „Najdete na nich podrobné informace o možnostech léčby i množství dalších zajímavostí,“ slibuje Povýšil. Vybízí ale zároveň všechny, kteří zažili autonehodu a poprali se - anebo se ještě stále perou - s jejími následky, aby se o své zážitky a zkušenosti podělili s ostatními - tak, jako to neváhal udělat on.

„Stačí napsat váš příběh a poslat jej na e-mailovou adresu info@pourazova-pece.cz,“ vyzývá. „Poslat můžete i video nebo fotografie. Důležité je, aby si ostatní uvědomili, že se to může stát i jim,“ uzavírá.

Ilustrační foto.
Dialyzovaní pacienti mohou nově cestovat do španělské Malagy