Začíná to lehkou nevolností. Téměř z minuty na minutu se udělá pacientovi hůř a v mnoha případech stráví bezesnou noc na toaletě.

Blanensko a Vyškovsko postihla střevní viróza

Na Vyškovsku se nemoc objevila už před Vánocemi. Podle lékařů dosud neustupuje. „Pacientů s dýchacími obtížemi moc nechodí. Víc jich trpí střevními problémy. Díky svátkům a s nimi spojenými dovolenými situace není zatím tak hrozná, ale uvidíme, jak to bude vypadat v dalších dnech a týdnech," nastínila vyškovská lékařka pro děti a dorost Anežka Bahníková.

Podle ní platí, že lidé trpící krátkodobými střevními potížemi, které trvají třeba jeden nebo dva dny, lékaře spíš nevyhledávají. To potvrzuje například Petra Zourková z Vyškova, která nemoc dostala. „Jeden den jsem byla na umření. Odpoledne se mi udělalo nevolno a tak za dvě tři hodiny viróza naplno propukla. Celou noc jsem prozvracela, další den jsem byla úplně vyčerpaná. Ještě pár dní poté jsem se necítila úplně ve své kůži, ale na žádné vyšetření jsem nešla. V práci jsem si vzala den dovolené. To samé pak měl i přítel a dcera, zřejmě jsme si to předali," svěřila se Vyškovanka.

Že žaludečních a střevních viróz na Vyškovsku přibylo oproti zbytku roku, zaznamenaly hlavně lékárny. Nárůst počtu zákazníků od prosince hlásí například Dr. Max ve vyškovském Kauflandu. „Zájem o léky na průjmová onemocnění, jako jsou Endiaron nebo černé uhlí, stoupl oproti zbytku roku zhruba o třetinu. Prodáváme i víc léků na nachlazení," sdělila lékárnice Lenka Sedláčková.

Pod průměrem

O tom, že se lidé zřejmě doma léčí sami, jsou přesvědčení i hygienici. Jak v případě střevních potíží, tak respiračních onemocnění nebo chřipky se podle nich na Vyškovsku nedá mluvit o epidemii. „Naopak platí, že region je na jižní Moravě v tomto směru podprůměrný. V celém kraji máme nahlášených okolo dvanácti set nemocných na sto tisíc obyvatel, na Vyškovsku je jich necelých osm set. Chřipku tam neevidujeme žádnou. Samozřejmě k tomu přispělo období dovolených," informovala ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Brně Renata Ciupek. Čísla jsou za minulý týden.

Nicméně do středeční uzávěrky Vyškovských novin hygienici neměli důvod vydávat doporučení nemocnici, aby zakázala návštěvy. Přesto tam viróza řádí. „Netýká se ale ani tak pacientů, jako personálu. Nejde však o nic alarmujícího. Mezi vánočními svátky a Novým rokem bylo zavřené pouze oddělení dlouhodobě nemocných. Jakmile se ale situace zhorší a hygienici vydají doporučení, určitě ho budeme respektovat," vzkázala náměstkyně pro zdravotní péči vyškovské nemocnice Marie Pojezná s tím, že ve středu vedení nemocnice rozhodlo pouze o uzavření interního oddělení pro návštěvy.