Denně jsme obklopeni stovkami karcinogenních látek a nejméně tolik jich také zkonzumujeme. Hromaděním škodlivin v těle si ale zakládáme na problémy. Dostavují se různě – v podobě podráždění, únavy či příznaků nemocí. Takzvané detoxikační symptomy je možné zlepšit a tím omladit a restartovat organismus.

V období jara je oslaben žlučník a játra. Je tedy potřeba podpořit především kyselé a hořké chutě. Ty pomohou organismu v jarní očistě. Podle odborníků je ale potřeba detoxikovat postupně, nepouštět se do velkých experimentů, popřípadě se poradit s odborníkem na výživu o správném postupu.

Udělejte si přesný plán

„Oproti zimě se jídelníček na jaře stává odlehčeným od hutných a těžkých jídel, která udržovala teplotu těla. Vyhýbejte se mastným pokrmům, smaženým jídlům, přebytku cukru, alkoholu, sladkostem, bílé mouce a mléčným produktům," říká výživový poradce a life kouč Energy Cliníc Václav Krejčík. Takto se tělo alespoň částečně připraví na radikálnější očistu.

Dostat z těla škodlivé látky (detoxikovat ho) chce trpělivost a především disciplínu. Podle Václava Krejčíka není nutné se zbytečně dlouho trýznit hlady, pro začátek prý postačí, když dodržíte předem zvolený „ozdravný" jídelníček alespoň po dobu tří dnů.

To souvisí s omezením či úplným vyloučením nevhodných potravin a nápojů. „Doporučuji eliminovat příjem bílé mouky, především pšenice, cukru v jakékoliv podobě, masa, uzenin a mléčných výrobků. Není vhodné pít černý čaj a kávu, ale raději volit šálek kvalitního zeleného čaje a čistou vodu, spíše vlažnou než studenou," vysvětluje Václav Krejčík.

Možná vás pak napadne, co vám zbude k jídlu. „Mnoho toho není, ale nyní potřebujeme ‚vyprázdnit trubky' a pročistit játra," trvá na svém výživový poradce Krejčík. Co tedy konkrétně jíst?

Ke snídani se při několikadenní očistě doporučuje například šťáva z červené řepy, jablka, celeru a mrkve. Lze také přidat kyselé zelí, které je nabité vitaminy. Ještě předtím je vhodné vypít vlažnou vodu s citronem. „Šťávy až do odpoledne popíjejte zhruba v intervalu tří hodin. Pokud chcete silnější očistu, místo šťáv popíjejte pouze vodu," doplňuje Krejčík.

K večeři si můžete dopřát například silné zeleninové vývary z rozmixované kořenové zeleniny, s kurkumou a pastou miso ze sojových bobů. Ta je díky svému složení (obsahuje živé enzymy, minerály, vitaminy a esenciální oleje) vhodným doplňkem různých pokrmů. Při jejím použití je ale potřeba vynechat sůl, kterou již miso obsahuje. Vhodnou večeří mohou být také zeleninové saláty – vhodně zvolenými ingrediencemi jsou především řepa, ředkvička, celer, řeřicha, česnek a olivový olej.

„Pro podporu revitalizace můžete zvolit čaje z bazalky tulsi, kořen ženšenu nebo čistou aloe vera," vysvětluje Václav Krejčík.

Poté, co jsou střeva vyprázdněná, je potřeba je postupně začít plnit. Ne však hned vydatným několikachodovým menu, ale například kaší z ovesných vloček nebo rýžovou (basmati) kaší. S jídlem se také doporučuje nespěchat. „Jezte pomalu a v klidu. Tím vrátíte střeva opět ke své činnosti," doplňuje Václav Krejčík s tím, že očistným procesem lze dosáhnout nejen lepšího vnitřního prostředí, ale i celkové rovnováhy. „Mysl, tělo i duše budou spolupracovat a vy se můžete věnovat realizaci nových plánů a rozhodnutí, která učiníte. Játra totiž souvisí s novými začátky, plány a ambicemi. I ve všech těchto skutečnostech je třeba nalézt rovnováhu."

Odlehčujte pravidelně

Očišťovat tělo do škodlivin je vhodné nejen na jaře, ale po celý rok. Stačí, když jeden den v týdnu budete držet půst nebo alespoň odlehčíte jídelníček. Tento pravidelný rituál je vhodné doplnit popíjením zeleninových šťáv. „Víc než takové odlehčení jídelníčku několikrát za rok není třeba dělat," vysvětluje Václav Krejčík. 

Co dodat? Snad alespoň, že do podobných očistných kúr není vhodné se pouštět, pokud člověk trpí zdravotními neduhy nebo není v psychické pohodě. Při zdravotním problému se raději obraťte na lékaře.

tipy, jak na to
- Pijte bylinné čaje z heřmánku, kopřiv a řepíku – vždy v třetinovém poměru a nejdéle 21 dnů. Výbornou očistou pro játra je také čaj z kořene ostropestřce mariánského.
- Do salátů přidávejte řeřichu, která působí antibakteriálně a protirakovinově. Můžete použít i pampelišku a ředkev, která pomáhá zbavit hlenů.
- Zařaďte do jídelíčku také houbu šitaké – netoxikuje, pomáhá zlepšovat funkce jater a podporuje imunitu.
- Ráno pijte vlažnou vodu s vymačkaným citronem. Pomůžete tělu zbavit se hlenů a především plísní.
- Popíjejte grapefruitovou čerstvou šťávu a zázvorový čaj. Do grapefruitové šťávy přidejte kurkumu.
- Večer jezte zeleninové vývary.
- Do salátů přidávejte klíčky, pupeny a třeba pampelišku. Z té můžete udělat polévku, stejně jako z kopřivy. Tělu prospěje i přísun kořenové zeleniny.
- Jezte kvašenou zeleninu, kysané zelí, jablka nebo jablečný mošt, který je vhodný pro detoxikaci jater.
- Vhodné je pro očistu střev konzumovat čistou aloe vera s trochou kurkumy, zázvoru nebo česneku.
- Pro očistu jater je možné každé ráno na lačno a večer před spaním polknout velkou lžíci olivového oleje. Ráno můžete do oleje kápnout limetku a večer přidat trochu kurkumy. Praktikujte po dobu tří týdnů.

Lenka Vašková