VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Od kocoviny pomůže mléko, banán i zázvor

Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.

31.12.2015 AKTUALIZOVÁNO 31.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

„Naše tělo dokáže za hodinu zpracovat třetinku piva, 1,5 deci vína nebo malého panáka tvrdého alkoholu. Při větším popíjení se v krevním oběhu začne hromadit alkohol a začínáme být opilí. Druhý den se probudíme s kocovinou."

Co je to vlastně kocovina?

„Kocovina jsou vedlejší účinky konzumace alkoholu. Je zapříčiněna dehydratací organismu, kterou způsobuje alkohol, a projevuje se až po vyprchání jeho účinků. Příčinou kocoviny jsou toxiny, které obsahuje alkohol. Když se toxiny dostanou do krevního oběhu, imunitní systém je vylučuje tak, že uvolní bílkoviny. Velké množství bílkovin v těle způsobuje zánět, což vede k příznakům kocoviny. Pociťujeme bolest hlavy, kloubů, svalů, dostaví se žaludeční nevolnost, máme neustálý pocit žízně, třes těla, citlivost na světlo a hluk, celkové oslabení," vysvětluje poradkyně.

Zapomeňte na tabletky

Michaela Štofková.„Úplně nejlepší jak se vyvarovat kocoviny je omezit množství alkoholu. Pokud se vám to nepodaří, tak se před tím dobře najezte. Nepijte alkohol nalačno, nemíchejte různé druhy alkoholu a před ulehnutím do postele vypijte alespoň půl litru čisté vody, pokud to ovšem unese váš žaludek. Pokud ne, také to není na škodu. Je to jenom známka toho, že vaše tělo se zbavuje toxinů. Pokud vás druhý den bude bolet hlava, pokuste se odolat a nevzít si žádnou tabletku proti bolesti, protože tyto léky se v krevním oběhu násobí."

Několik užitečných rad

„Pijte větší množství tekutin, nejlépe vodu. Je známo, že alkohol dehydruje, a proto je nezbytné po vypití většího množství alkoholu vypít větší množství tekutin, protože dostatečné zavodnění organismu pomáhá minimalizovat bolesti hlavy a alkohol se rychleji zpracuje v krevním oběhu. Vhodné jsou i různé zeleninové míchané džusy a nebo málo solený kuřecí vývar. Pomáhá i sportovní energetický iontový nápor. Je pro žaludek snadno stravitelný, doplní potřebné látky a hydratuje.

Nejlepší je spánek

„Po probuzení něco málo vypijte, snězte a jděte si ještě na chvilku lehnout, pokud se vám podaří usnout, je to super. Další den si jděte o něco dříve lehnout, aby se tělo dostalo opět do rovnováhy."

Cvičení vyplaví alkohol

„Pohyb na čerstvém vzduchu nebo cvičení zrychlí metabolismus těla, a tím se rychleji vyplaví alkohol z oběhového systému. Při tom je ale velice důležité pít dostatečné množství tekutin a to buď vody a nebo různých iontových nápojů, z důvodu veliké ztráty tělních tekutin vlivem alkoholu.Tím, že vylučování toxických látek podpoříte sportem, zrychlí se metabolismus a škodliviny se začnou vylučovat potem a močí z těla ven, proto je nezbytné tekutiny, a hlavně minerály doplnit."

Jídlo, které pomáhá
Banány: Banány jsou obrovským zdrojem draslíku. Veškerá diuretika, a sem se řadí i alkohol, totiž zbavují tělo draslíku, což vyvolává stav malátnosti. Banány pomáhají tento deficit znormalizovat

Mléko: Mléčné výrobky zklidní žaludek, protože snižují kyselost, kefír zklidňuje podrážděné žaludeční stěny a trávicí trakt.

Česnečka: Osolená česnečka, jako teplá tekutina, zklidní žaludek a dodá tělu energii. Stejný efekt má polévka zeleninová, hovězí nebo zelňačka.

Zázvorový čaj s medem a citronem: Zázvor pomáhá proti nevolnosti. Čínská medicína doporučuje zázvor na žaludeční problémy. Med a citron jsou zástupci rozdílné chuti a účinku, než má zázvor, a to celý nápoj zharmonizuje do stavu, který je ideální pro obnovení rovnováhy. Mimo to je med zdrojem výživných látek.

Co si dát, než vyrazíme slavit?

Než vyrazíte na silvestrovský večírek, měli bychom se dosyta najíst. Dopřát bychom si měli sklenku vody s tabletou vápníku. Tím ochráníme alespoň částečně žaludek před překyselením. Před oslavou se do sebe snažte dostat co nejvíce vitamínu C a minerálů, které alkohol z vašeho těla pomáhá ve velkém množství vyplavovat, to stejné platí i o vodě.

Speciální recept proti nevolnosti: zázvorové pivo

Nastrouháme asi 175 g čerstvého zázvoru a v hrnci jej smícháme s 450 ml vody. Směs přivedeme k varu, necháme 5 minut povařit a poté 24 hodin odstát. Odstátý odvar procedíme přes pláténko, nalijeme znovu do hrnce a přidáme 300 ml medu. Na mírném ohni necháme 5 minut povařit, vychladíme a slijeme do láhve, kterou uchováváme v chladničce. Podle potřeby užíváme lžíci roztoku rozpuštěnou ve sklenici sodovky.

Spoluautor: Michaela Štofková

Autor: Helena Bauerová

31.12.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
5

EET? Prázdné výlohy a strach

Ilustrační foto.
60 8

Zpátky do hospod. Lidé se vrací k točenému pivu

AKTUALIZUJEME

Federer v Praze láká české fanoušky na zářijový Laver Cup

Osmnáctinásobný grandslamový šampion Roger Federer po téměř deseti letech zavítal do Prahy. Hvězdný tenista přijel do české metropole podpořit Laver Cup, jehož první ročník se uskuteční 22. až 24. září v pražské O2 areně.

AKTUALIZOVÁNO

Neschváleno. Vláda zamítla Mládkův návrh, aby Diamo koupilo OKD

Státní podnik Diamo nekoupí černouhelnou společnost OKD, rozhodla dnes vláda. Hlasy ČSSD na schválení návrhu ministra průmyslu a obchodu nestačily, uvedl na twitteru šéf resortu Jan Mládek (ČSSD). K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali minulé úterý kabinet odboráři těžební společnosti.

Trump vs. média. Podle novináře americký prezident překročil hranici

Prezident Spojených států Donald Trump označením médií za nepřítele lidu podle komentátora a moderátora americké zpravodajské televize Fox News Chrise Wallaceho zašel v kritice tisku příliš daleko. Wallace poznamenal, že s novináři se potýkali všichni američtí prezidenti, ale nový šéf Bílého domu překročil hranici.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Praha - V České republice žijí téměř tři miliony důchodců a jejich počet trvale roste. I na tuto životní etapu by se měl člověk připravit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies