VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborníci varují: Kuchyňská sůl vás pomalu zabíjí

„Omezte solení! Začněte postupně a tím, že budete studovat obsah soli na obalech potravin," doporučuje nutriční terapeutka.

7.3.2016 1
SDÍLEJ:

Foto: Deník

Vysoký krevní tlak a od toho se odvíjející další zdravotní komplikace. I to je důsledek nadměrného solení. Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně. A platí za to svým zdravím.

„Doporučená denní dávka soli podle Světové zdravotnické organizace činí 5 gramů na dospělou osobu a den. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patří Česká republika k zemím s největší spotřebou soli. Její nadměrná spotřeba přispívá k mnoha závažným zdravotním onemocněním," potvrzuje lékařka Klára Matušinská z gastroenterologického oddělení Vítkovické nemocnice.

A doplňuje skutečnost, kterou sice většina lidí zná, a přesto se jí neřídí velký příjem soli zvyšuje krevní tlak.

„Právě zvýšený krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem při vzniku srdečního selhání, infarktu a mozkové mrtvice. Existuje stále více důkazů o souvislosti mezi vysokým příjmem soli a rakovinou žaludku, osteoporózou (řídnutí kostí), obezitou, ledvinovými kameny, onemocněním ledvin, demencí a zadržováním vody," popisuje další zdravotní komplikace.

Přitom snížení příjmu soli, jen o několik gramů denně, způsobí podle jejích slov pokles krevního tlaku, který ve svém důsledku vyvolá významné snížení kardiovaskulárních nemocí.

Většina z jídla

Ministerstvo zdravotnictví při příležitosti Světového týdne zdravého solení odstartovalo dlouhodobou kampaň Solme s rozumem. Chce tak ovlivnit všechny, kteří mají na vysokou spotřebu soli vliv.

Cílem je také snížit do deseti let spotřebu soli o 30 procent. Na tom může každý zapracovat i sám, třeba změnou jídelníčku. Až osmdesát procent soli totiž přijímá člověk přímo z konzumovaného jídla. Podle vedoucí nutriční terapeutky Olgy Plačkové z Vítkovické nemocnice by proto lidé měli sledovat na obalech nejen složení potravin, ale i obsah soli. Výrobci jej ukrývají například pod názvem obsah sodíku.

„Když množství sodíku na obalu vynásobíte číslem 2,54, dostanete obsah soli v potravině," radí.

Zároveň ale doporučuje velice střídmě konzumovat uzeniny, ve kterých přijímáme až 15 procent denní dávky soli.

„Jsou tím míněny párky, trvanlivé salámy i šunka. Vysoký podíl skryté soli je také obsažen v tavených sýrech, nízkotučných výrobcích, konzervované zelenině, v zeleninových šťávách, pečivu, předvařené rýži či veškerých instantních pokrmech," jmenuje potraviny, v nichž se může skrývat sůl, aniž to člověk tuší.

A přidává i ty, kde je vysoký obsah soli patrný už na první pohled chipsy, arašídy, tyčinky, cereálie.

Chraňte hlavně děti

„S vysokým podílem soli jsou také kořenící směsi, hotové marinády, sójová omáčka, kečup a v neposlední řadě minerální vody. Doporučuji jejich konzumaci pravidelně střídat," doplňuje.

Pro ty, kteří se rozhodnou dát na varování lékařů a chtějí se pokusit obsah přijímané soli v potravě snížit, má několik tipů.

„Důležité je zaměřit se na dochucování pokrmů. Nikdy nepřisolovat pokrmy bez ochutnání. Je třeba také omezit spotřebu pochutin: hořčice, kečupu, přísad k masu. Jedna lžička sójové omáčky může obsahovat až 1000 miligramů sodíku!" vysvětluje a nabádá chránit před nadměrným solením a slanými pochutinami hlavně malé děti.

Malé snížení, velké zlepšení

Příjem soli doporučuje snižovat postupně. „Redukce o 20 až 25 procent ještě není chuťově rozpoznatelná. Část soli je možné nahradit bylinkami a kořením, například tymiánem, muškátovým oříškem, libečkem, pažitkou, petrželkou, česnekem nebo cibulí.

Vhodné je zvýšit příjem čerstvé zeleniny a ovoce draslík v nich obsažený vyrovnává do určité míry nepříznivý vliv na krevní tlak, způsobený vysokou konzumací soli." Na závěr ještě dodává tip pro ty, kteří se bez slané chuti prostě neobejdou: „V lékárnách je k dostání i dietní sůl, která chutná podobně jako jemná sůl, ale je v ní méně chloridu sodného."

Autor: Iva Mušálková

7.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Komerční banka

Přechod k jiné bance bude od března snazší

Ilustrační foto.
6

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Dva měsíce nemoci už vás nezničí. Nemocenská by se měla zvýšit

Dlouhodobě nemocným by v příštím roce mohla stoupnout nemocenská. Zatímco nyní dostávají od 15. dne nemoci dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu bez ohledu na délku choroby, vláda včera navrhla, aby dávky od druhého a poté i od třetího měsíce dlouhodobé nemoci vzrostly. Po měsíci stonání by tak zaměstnanci měli nově dostávat 66 procent vyměřovacího základu, od dvou měsíců dokonce 72 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies