VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborníci varují: Kuchyňská sůl vás pomalu zabíjí

„Omezte solení! Začněte postupně a tím, že budete studovat obsah soli na obalech potravin," doporučuje nutriční terapeutka.

7.3.2016 1
SDÍLEJ:

Foto: Deník

Vysoký krevní tlak a od toho se odvíjející další zdravotní komplikace. I to je důsledek nadměrného solení. Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně. A platí za to svým zdravím.

„Doporučená denní dávka soli podle Světové zdravotnické organizace činí 5 gramů na dospělou osobu a den. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patří Česká republika k zemím s největší spotřebou soli. Její nadměrná spotřeba přispívá k mnoha závažným zdravotním onemocněním," potvrzuje lékařka Klára Matušinská z gastroenterologického oddělení Vítkovické nemocnice.

A doplňuje skutečnost, kterou sice většina lidí zná, a přesto se jí neřídí velký příjem soli zvyšuje krevní tlak.

„Právě zvýšený krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem při vzniku srdečního selhání, infarktu a mozkové mrtvice. Existuje stále více důkazů o souvislosti mezi vysokým příjmem soli a rakovinou žaludku, osteoporózou (řídnutí kostí), obezitou, ledvinovými kameny, onemocněním ledvin, demencí a zadržováním vody," popisuje další zdravotní komplikace.

Přitom snížení příjmu soli, jen o několik gramů denně, způsobí podle jejích slov pokles krevního tlaku, který ve svém důsledku vyvolá významné snížení kardiovaskulárních nemocí.

Většina z jídla

Ministerstvo zdravotnictví při příležitosti Světového týdne zdravého solení odstartovalo dlouhodobou kampaň Solme s rozumem. Chce tak ovlivnit všechny, kteří mají na vysokou spotřebu soli vliv.

Cílem je také snížit do deseti let spotřebu soli o 30 procent. Na tom může každý zapracovat i sám, třeba změnou jídelníčku. Až osmdesát procent soli totiž přijímá člověk přímo z konzumovaného jídla. Podle vedoucí nutriční terapeutky Olgy Plačkové z Vítkovické nemocnice by proto lidé měli sledovat na obalech nejen složení potravin, ale i obsah soli. Výrobci jej ukrývají například pod názvem obsah sodíku.

„Když množství sodíku na obalu vynásobíte číslem 2,54, dostanete obsah soli v potravině," radí.

Zároveň ale doporučuje velice střídmě konzumovat uzeniny, ve kterých přijímáme až 15 procent denní dávky soli.

„Jsou tím míněny párky, trvanlivé salámy i šunka. Vysoký podíl skryté soli je také obsažen v tavených sýrech, nízkotučných výrobcích, konzervované zelenině, v zeleninových šťávách, pečivu, předvařené rýži či veškerých instantních pokrmech," jmenuje potraviny, v nichž se může skrývat sůl, aniž to člověk tuší.

A přidává i ty, kde je vysoký obsah soli patrný už na první pohled chipsy, arašídy, tyčinky, cereálie.

Chraňte hlavně děti

„S vysokým podílem soli jsou také kořenící směsi, hotové marinády, sójová omáčka, kečup a v neposlední řadě minerální vody. Doporučuji jejich konzumaci pravidelně střídat," doplňuje.

Pro ty, kteří se rozhodnou dát na varování lékařů a chtějí se pokusit obsah přijímané soli v potravě snížit, má několik tipů.

„Důležité je zaměřit se na dochucování pokrmů. Nikdy nepřisolovat pokrmy bez ochutnání. Je třeba také omezit spotřebu pochutin: hořčice, kečupu, přísad k masu. Jedna lžička sójové omáčky může obsahovat až 1000 miligramů sodíku!" vysvětluje a nabádá chránit před nadměrným solením a slanými pochutinami hlavně malé děti.

Malé snížení, velké zlepšení

Příjem soli doporučuje snižovat postupně. „Redukce o 20 až 25 procent ještě není chuťově rozpoznatelná. Část soli je možné nahradit bylinkami a kořením, například tymiánem, muškátovým oříškem, libečkem, pažitkou, petrželkou, česnekem nebo cibulí.

Vhodné je zvýšit příjem čerstvé zeleniny a ovoce draslík v nich obsažený vyrovnává do určité míry nepříznivý vliv na krevní tlak, způsobený vysokou konzumací soli." Na závěr ještě dodává tip pro ty, kteří se bez slané chuti prostě neobejdou: „V lékárnách je k dostání i dietní sůl, která chutná podobně jako jemná sůl, ale je v ní méně chloridu sodného."

Autor: Iva Mušálková

7.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
12 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies