VYBERTE SI REGION

Odborníci varují: Kuchyňská sůl vás pomalu zabíjí

„Omezte solení! Začněte postupně a tím, že budete studovat obsah soli na obalech potravin," doporučuje nutriční terapeutka.

7.3.2016 1
SDÍLEJ:

Foto: Deník

Vysoký krevní tlak a od toho se odvíjející další zdravotní komplikace. I to je důsledek nadměrného solení. Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně. A platí za to svým zdravím.

„Doporučená denní dávka soli podle Světové zdravotnické organizace činí 5 gramů na dospělou osobu a den. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patří Česká republika k zemím s největší spotřebou soli. Její nadměrná spotřeba přispívá k mnoha závažným zdravotním onemocněním," potvrzuje lékařka Klára Matušinská z gastroenterologického oddělení Vítkovické nemocnice.

A doplňuje skutečnost, kterou sice většina lidí zná, a přesto se jí neřídí velký příjem soli zvyšuje krevní tlak.

„Právě zvýšený krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem při vzniku srdečního selhání, infarktu a mozkové mrtvice. Existuje stále více důkazů o souvislosti mezi vysokým příjmem soli a rakovinou žaludku, osteoporózou (řídnutí kostí), obezitou, ledvinovými kameny, onemocněním ledvin, demencí a zadržováním vody," popisuje další zdravotní komplikace.

Přitom snížení příjmu soli, jen o několik gramů denně, způsobí podle jejích slov pokles krevního tlaku, který ve svém důsledku vyvolá významné snížení kardiovaskulárních nemocí.

Většina z jídla

Ministerstvo zdravotnictví při příležitosti Světového týdne zdravého solení odstartovalo dlouhodobou kampaň Solme s rozumem. Chce tak ovlivnit všechny, kteří mají na vysokou spotřebu soli vliv.

Cílem je také snížit do deseti let spotřebu soli o 30 procent. Na tom může každý zapracovat i sám, třeba změnou jídelníčku. Až osmdesát procent soli totiž přijímá člověk přímo z konzumovaného jídla. Podle vedoucí nutriční terapeutky Olgy Plačkové z Vítkovické nemocnice by proto lidé měli sledovat na obalech nejen složení potravin, ale i obsah soli. Výrobci jej ukrývají například pod názvem obsah sodíku.

„Když množství sodíku na obalu vynásobíte číslem 2,54, dostanete obsah soli v potravině," radí.

Zároveň ale doporučuje velice střídmě konzumovat uzeniny, ve kterých přijímáme až 15 procent denní dávky soli.

„Jsou tím míněny párky, trvanlivé salámy i šunka. Vysoký podíl skryté soli je také obsažen v tavených sýrech, nízkotučných výrobcích, konzervované zelenině, v zeleninových šťávách, pečivu, předvařené rýži či veškerých instantních pokrmech," jmenuje potraviny, v nichž se může skrývat sůl, aniž to člověk tuší.

A přidává i ty, kde je vysoký obsah soli patrný už na první pohled chipsy, arašídy, tyčinky, cereálie.

Chraňte hlavně děti

„S vysokým podílem soli jsou také kořenící směsi, hotové marinády, sójová omáčka, kečup a v neposlední řadě minerální vody. Doporučuji jejich konzumaci pravidelně střídat," doplňuje.

Pro ty, kteří se rozhodnou dát na varování lékařů a chtějí se pokusit obsah přijímané soli v potravě snížit, má několik tipů.

„Důležité je zaměřit se na dochucování pokrmů. Nikdy nepřisolovat pokrmy bez ochutnání. Je třeba také omezit spotřebu pochutin: hořčice, kečupu, přísad k masu. Jedna lžička sójové omáčky může obsahovat až 1000 miligramů sodíku!" vysvětluje a nabádá chránit před nadměrným solením a slanými pochutinami hlavně malé děti.

Malé snížení, velké zlepšení

Příjem soli doporučuje snižovat postupně. „Redukce o 20 až 25 procent ještě není chuťově rozpoznatelná. Část soli je možné nahradit bylinkami a kořením, například tymiánem, muškátovým oříškem, libečkem, pažitkou, petrželkou, česnekem nebo cibulí.

Vhodné je zvýšit příjem čerstvé zeleniny a ovoce draslík v nich obsažený vyrovnává do určité míry nepříznivý vliv na krevní tlak, způsobený vysokou konzumací soli." Na závěr ještě dodává tip pro ty, kteří se bez slané chuti prostě neobejdou: „V lékárnách je k dostání i dietní sůl, která chutná podobně jako jemná sůl, ale je v ní méně chloridu sodného."

Autor: Iva Mušálková

7.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies