VYBERTE SI REGION

Odborníci varují: Kuchyňská sůl vás pomalu zabíjí

„Omezte solení! Začněte postupně a tím, že budete studovat obsah soli na obalech potravin," doporučuje nutriční terapeutka.

7.3.2016 1
SDÍLEJ:

Foto: Deník

Vysoký krevní tlak a od toho se odvíjející další zdravotní komplikace. I to je důsledek nadměrného solení. Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně. A platí za to svým zdravím.

„Doporučená denní dávka soli podle Světové zdravotnické organizace činí 5 gramů na dospělou osobu a den. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patří Česká republika k zemím s největší spotřebou soli. Její nadměrná spotřeba přispívá k mnoha závažným zdravotním onemocněním," potvrzuje lékařka Klára Matušinská z gastroenterologického oddělení Vítkovické nemocnice.

A doplňuje skutečnost, kterou sice většina lidí zná, a přesto se jí neřídí velký příjem soli zvyšuje krevní tlak.

„Právě zvýšený krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem při vzniku srdečního selhání, infarktu a mozkové mrtvice. Existuje stále více důkazů o souvislosti mezi vysokým příjmem soli a rakovinou žaludku, osteoporózou (řídnutí kostí), obezitou, ledvinovými kameny, onemocněním ledvin, demencí a zadržováním vody," popisuje další zdravotní komplikace.

Přitom snížení příjmu soli, jen o několik gramů denně, způsobí podle jejích slov pokles krevního tlaku, který ve svém důsledku vyvolá významné snížení kardiovaskulárních nemocí.

Většina z jídla

Ministerstvo zdravotnictví při příležitosti Světového týdne zdravého solení odstartovalo dlouhodobou kampaň Solme s rozumem. Chce tak ovlivnit všechny, kteří mají na vysokou spotřebu soli vliv.

Cílem je také snížit do deseti let spotřebu soli o 30 procent. Na tom může každý zapracovat i sám, třeba změnou jídelníčku. Až osmdesát procent soli totiž přijímá člověk přímo z konzumovaného jídla. Podle vedoucí nutriční terapeutky Olgy Plačkové z Vítkovické nemocnice by proto lidé měli sledovat na obalech nejen složení potravin, ale i obsah soli. Výrobci jej ukrývají například pod názvem obsah sodíku.

„Když množství sodíku na obalu vynásobíte číslem 2,54, dostanete obsah soli v potravině," radí.

Zároveň ale doporučuje velice střídmě konzumovat uzeniny, ve kterých přijímáme až 15 procent denní dávky soli.

„Jsou tím míněny párky, trvanlivé salámy i šunka. Vysoký podíl skryté soli je také obsažen v tavených sýrech, nízkotučných výrobcích, konzervované zelenině, v zeleninových šťávách, pečivu, předvařené rýži či veškerých instantních pokrmech," jmenuje potraviny, v nichž se může skrývat sůl, aniž to člověk tuší.

A přidává i ty, kde je vysoký obsah soli patrný už na první pohled chipsy, arašídy, tyčinky, cereálie.

Chraňte hlavně děti

„S vysokým podílem soli jsou také kořenící směsi, hotové marinády, sójová omáčka, kečup a v neposlední řadě minerální vody. Doporučuji jejich konzumaci pravidelně střídat," doplňuje.

Pro ty, kteří se rozhodnou dát na varování lékařů a chtějí se pokusit obsah přijímané soli v potravě snížit, má několik tipů.

„Důležité je zaměřit se na dochucování pokrmů. Nikdy nepřisolovat pokrmy bez ochutnání. Je třeba také omezit spotřebu pochutin: hořčice, kečupu, přísad k masu. Jedna lžička sójové omáčky může obsahovat až 1000 miligramů sodíku!" vysvětluje a nabádá chránit před nadměrným solením a slanými pochutinami hlavně malé děti.

Malé snížení, velké zlepšení

Příjem soli doporučuje snižovat postupně. „Redukce o 20 až 25 procent ještě není chuťově rozpoznatelná. Část soli je možné nahradit bylinkami a kořením, například tymiánem, muškátovým oříškem, libečkem, pažitkou, petrželkou, česnekem nebo cibulí.

Vhodné je zvýšit příjem čerstvé zeleniny a ovoce draslík v nich obsažený vyrovnává do určité míry nepříznivý vliv na krevní tlak, způsobený vysokou konzumací soli." Na závěr ještě dodává tip pro ty, kteří se bez slané chuti prostě neobejdou: „V lékárnách je k dostání i dietní sůl, která chutná podobně jako jemná sůl, ale je v ní méně chloridu sodného."

Autor: Iva Mušálková

7.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies