Lékaři se zabývají hypotézou, podle níž počty dětí s cukrovkou rostou také proto, že se v kojeneckém a batolecím věku dítě nedostává do styku s běžnými patogeny, které se přirozeně vyskytují v jeho okolí. Podle zatím nepřímých důkazů může jeho imunitní systém selhat při rozpoznávání infekcí a způsobit některé z autoimunitních onemocnění jako je například diabetes prvního typu. "Čistota za každou cenu a neúměrný strach, aby se dítě něčím nenakazilo, pak pro něj mohou mít zcela opačný efekt," vysvětlil Šumník.

Cukrovka prvního typu vyžaduje celoživotní léčbu inzulinem. Při celoživotním užívání je větší pravděpodobnost pozdních komplikací jako je postižení ledvin, očí a nervů. Zamezit jim lze hlavně udržováním hladiny krevního cukru ve stejné výši jako u zdravého člověka.

Po dvouměsíčních letních prázdninách přišly opět 4. září do škol děti, některé poprvé. Prvňáčci přišli i do ZŠ Praha 7 na Strossmayerově náměstí.
Praze zoufale scházejí učitelé. Magistrát je „loví“ na benefity

U dětí je ale hladina cukru velmi nestabilní. "Krevní cukr často kolísá bez zjevných příčin a rodiče dětí musí reagovat na okamžitou situaci přidáním dávky inzulínu v případě vzestupu, nebo naopak dodáním rychlých cukrů při rychlém poklesu glykémie," dodal Śumník. Někteří rodiče tak svým dětem museli měřit hladinu cukru až patnáctkrát denně. V současné době existují už i přístroje, které umí cukr měřit kontinuálně, případně také informovat rodiče přes mobilní telefon.

V roce 2016 se léčilo s cukrovkou přes 861 500 Čechů, dalších asi 300 tisíc o ní zatím neví. Naprostá většina pacientů (91,7 procenta) má diabetes druhého typu, který je spojován s nadváhou a nezdravým životním stylem. Pacienti musí celý život dodržovat přísný režim a pravidelně si kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Šťastní rodiče.
Tři holky a kluk. V České republice se po 15 letech narodila čtyřčata

Jen dietou bylo léčeno téměř 80 tisíc diabetiků druhého typu, léky asi 10 500 diabetiků I. typu a téměř 792 tisíc druhého typu. Inzulin užívalo 52 800 diabetiků I. typu a 167 tisíc II. typu.

Léčba diabetu spotřebuje pět až 15 procent celkových nákladů v českém zdravotnictví. Diabetici častěji trpí chronickými komplikacemi jako jsou nemoci srdce a selhání ledvin. Riziko cévní mozkové příhody zvyšuje diabetes dvakrát až čtyřikrát, pětinásobně infarktu, srdečního selhání nebo ischemické choroby srdeční.

Organizace Beztíže zve na parkourový workshop.
Parkour jako alternativa zhýralého života dětí. Beztíže zve na workshop