Jedenáct let strávil pacient na psychiatrii jen kvůli tomu, že ho bolela záda a klouby. Další lidé zase vystřídali čtyři léčebny dlouhodobě nemocných během jediného roku – špitály si je každé tři měsíce navzájem posílaly. Nechtělo se jim totiž pojišťovně vysvětlovat, proč mají pacienta na lůžku tak dlouho.

To jsou jen některé z případů, na které v minulosti narazili revizní lékaři Všeobecné zdravotní pojišťovny. Udělili za ně milionové pokuty. Třeba v roce 2015 se tak VZP vrátilo 374 milionů korun za chybně vykázanou péči. Podobně jsou na tom i další pojišťovny.

Lékaři Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, využívají při operacích nový moderní operační stůl. Vybavení v hodnotě 1,8 milionu korun je určené pro veškeré operace napříč lékařskými odbornostmi.
Nebezpečné šetření. Desetina nemocnic používala prošlé léky

S výsledkem přesto nejsou spokojené. Častější kontroly by podle nich přinesly ještě větší úspory. „Scházejí ale revizní lékaři. Jejich věkový průměr navíc daleko přesahuje 64 let, což je obrovský problém," říká členka správní rady VZP a senátorka Alena Dernerová. S tím podle ní souvisí ještě další komplikace: starší revizní doktoři se často neorientují v nově vznikajících oborech. „Existuje celá řada nových vyšetření a oni nevědí, jestli jsou pro pacienta nezbytná. Od stolu pak dělají hnidopišská rozhodnutí," pokračuje Dernerová.

Pojišťovny se proto domluvily, že si budou revizní lékaře navzájem půjčovat. „Jednáme o tom, že budeme tyto odborníky sdílet. Pak si budeme moci dovolit skutečně kvalifikovaného člověka znalého v každém oboru," řekl ředitel strategie České průmyslové zdravotní pojišťovny Pavel Frňka.

Ilustrační foto.
Dárců krve je zatím dost. Ale stárnou, bude třeba mladých

MÍSTO DVOU RAZÍTEK JEDNO

Do budoucna by se podle něj mělo jít ještě dál: sloučit činnosti revizních a posudkových lékařů – tedy těch, kteří hodnotí zdravotní stav pacienta žádajícího o invalidní důchod či jinou sociální dávku. „Dnes jsou tyto činnosti od sebe nesmyslně odděleny. Lékaři v obou funkcích přitom dělají téměř totéž – hodnotí zdravotní dokumentaci pacienta," doplnil.

Ministerstvo zdravotnictví s ním souhlasí. „Je to poměrně racionální krok, který by mohl rozumně využít kapacity stávajících lékařů," zhodnotil nápad náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Současně by se podle něj zabránilo nežádoucím situacím, kdy jedna pojišťovna shledá určitý postup jako nevyhovující, zatímco druhá ho odsouhlasí.

Nová metoda k léčbě křečových žil: lepení
Novinka v léčbě křečových žil. Doktoři je začali zalepovat

20 LET DOHADŮ

Proti není ani Česká lékařská komora. „Pojišťovny jsou na tom s revizními lékaři špatně, hlavně ty malé. Obecně se dá říct, že revizní systém u pojišťoven prakticky neexistuje. Jsou schopny zkontrolovat pouze čísla z výkazů, což ovšem není revizní činnost," řekl šéf komory Milan Kubek.

Užitečné by podle něj bylo i sloučení revizního a posudkového lékařství, nic z toho ale nevidí jako reálné. „O sblížení zdravotního a sociálního systému do jednoho fungujícího celku se tu hovoří už dvacet let. Nikdo se ale k ničemu takovému nemá," vysvětlil.