Rakovina tlustého střeva a konečníku je z 90 procent léčitelná, pokud se odhalí v časném stadiu. K tomu přispívají screening a dohled nad lidmi v riziku, řekl novinářům Petruželka.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je podle něj daní za nezdravý životní styl, jen šest procent onemocnění je spojeno s dědičností. Přes 90 procent případů se objeví u lidí starších 50 let, u žen je častější rakovina tlustého střeva, u mužů konečníku.

Riziko zvyšují střevní polypy, výrůstky, a onemocnění touto rakovinou v příbuzenstvu. Kuřáci mají více než dvakrát vyšší riziko onemocnění než nekuřáci. Obezita zvyšuje riziko více u mužů. Nepříznivě působí mnoho tuků a červeného masa v jídelníčku, stejně jako nedostatek vápníku, vitamínu E a D, selenu a magnézia ve stravě. Vyšší riziko mají i pacienti se zánětlivým onemocněním střev, třeba při Crohnově chorobě je dvakrát vyšší.

Zdravotní pojišťovny hradí plošný screening, účastní se ho však jen 20 procent lidí nad 50 let, pro něž je určen. Význam screeningu podle Petruželky dokládají čísla z USA, kde díky němu klesl výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku u lidí od 50 do 75 let věku za posledních pět let o více než deset procent.

Co radí odborníci?

Odborníci radí ozdravit životní styl. Znamená to zdravě jíst, tedy omezit tuky a červené maso, jíst více zeleniny, ovoce a vlákniny. Důležité je nekouřit, alkohol pít jen umírněně a více se hýbat, sport sníží riziko až o 60 procent.

Osvědčilo se i preventivní užívání kyseliny acetylsalicylové a nesteroidních antirevmatik, nejsou ale vhodné pro všechny. Mohou způsobit krvácení do zažívacího traktu, proto při mírném a středním riziku není jejich preventivní podání doporučeno.