Jde o poruchu známou jako ortorexie, která se objevuje u čím dál tím vyššího počtu Američanů snažících se žít zdravě. Tato porucha příjmu potravy může způsobit podvýživu i další problémy těm, kdo "čistou stravu" doženou do krajnosti.

"Postupně jsem v sobě hromadila všechny ty strachy, věřila jsem, že všechno je naprosto pravda, a že přesně tohle musím dělat, abych byla dokonalá, fit a nikdy neonemocněla," říká nyní Youngerová. "Pokud to nebyla zelenina nebo ovoce nebo nesolená mandle, pak jsem to nesnědla."

Ortorexie obvykle začíná jednoduchým předsevzetím jíst zdravě a vyvarovat se toho druhu tučných, konzervovaných jídel, která Američanům způsobují obezitu, vysoký krevní tlak a další běžné zdravotní potíže. Pro některé ovšem tyto dobré úmysly ve spirále přerostou do tak intenzivní posedlosti jídlem, že jim krom vážné ztráty hmotnosti způsobuje také komplikace v práci i společenském životě.

Odborníci bijí na poplach

Ortorexie zatím není na oficiálním seznamu poruch Americké psychiatrické asociace. Ale odborníci na výživu už bijí na poplach, protože podle nich bude počet lidí postižených tímto problémem stoupat úměrně tomu, jak roste obliba krajně restriktivních diet, jako je paleo či syrová strava.

Nyní pětadvacetiletá Youngerová líčí, jak ve snaze zůstat věrná veganské a co nejzdravější stravě postupně eliminovala z jídelníčku čím dál tím víc potravin - maso, mléčné výrobky, lepek, olej, rafinovaný cukr, mouku a tak dále. Cítila se hladová, nevyrovnaná - a zároveň ochromená hrůzou, že jí jiná než "schválená" strava otráví tělo. Během této drastické redukce jídelníčku se přestala scházet venku s přáteli a příbuznými, protože ve valné většině restaurací se nenajedla.

"Pořád jsem měla pocit, že to nedělám správně, že nejím dost zdravě nebo dost čistě," vzpomíná. "Měla jsem na sebe nesmírně přísná pravidla dokonce i v rámci veganské komunity. Byla jsem nesmírně, nesmírně posedlá tím, co budu každý den jíst, a co jíst nebudu. A pořád jsem hladověla."

Na rozdíl od osob trpících anorexií, které jsou posedlé tím, kolik jídla všeobecně zkonzumují, si pacienti s ortorexií dělají starosti s tím, co do jejich těl vstupuje, vysvětluje Deborah Cohenová, terapeutka ze Sacramenta, která se specializuje na poruchy příjmu potravy.

Symptomy

Symptomy ortorexie mimo jiné zahrnují: více než tři hodiny denně strávené přemýšlením o tom, co je zdravé jídlo; neustálé omezování "přijatelných" potravin; společenskou izolovanost v důsledku omezené stravy a pocity viny a sebemrskačství v případě nedodržení přísného režimu.

Když ortorexie dosáhne vážného stupně, lidé omezí svou stravu na tak málo potravin, že začnou být podvyživení a prudce ztrácet váhu. U některých se rozvine chudokrevnost, syndrom lámavosti kostí a útlum imunitního systému.

Někteří do této poruchy spadnou pod tlakem celebrit a dalších veřejných osobností, které propagují extrémní diety, či populárních časopisů pravidelně apelujících na veřejnost, aby se vzdala uhlovodanů, snížila příjem tuků a učinila další dramatické změny.

A nijak nepomáhá ani zvyk rozšířený především mezi mladými lidmi psát či poslat na twitter fotografii toho, co právě jedí. To může podle odborníků podnítit nesprávný druh soutěživosti. "Tys přestal jíst mléčné výrobky a vejce? Tak dobrá, já zajdu ještě dál."

Ortorexie navíc podle expertů může být doprovodným znakem bulimie i anorexie, anebo jedno či druhé může do ortorexie přerůst. Společnou mají úzkost, potřebu kontroly, izolaci, nízké sebevědomí.

Youngerová nakonec vyhledala odbornou pomoc, ke které ji přiměli její blízcí znepokojeně sledující její úzkost, padající vlasy a ztrátu hmotnosti. Po měsících léčby vydala v loňském roce knihu o svém zotavování z ortorexie a název svého blogu změnila na "Vyrovnaná blondýnka". Nyní jí krom ovoce a zeleniny také vejce, ryby a maso. A na svém blogu místo omezující diety propaguje zdravě vyváženou stravu.