Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Otestujte své znalosti první pomoci

Umíte poskytnou první pomoc? V našem testu můžete prověřit znalosti, které mohou zachránit něčí život.

30.7.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

První pomoc může jednou potřebovat každý z nás. A stejně tak by ji měl umět i poskytnout. Následujících patnáct otázek vám může prozradit, zda ovládáte základní znalosti první pomoci.

1. Jaká je nejvhodnější frekvence nepřímé masáže srdce?

A) 40 x za minutu

B) Každou sekundu, tedy 60 x za minutu

C) 100 x za minutu

2. V jakém pořadí je nejlepší ošetřit jednotlivá zranění a stavy?

A) 1. zástava životně důležité funkce, 2. tepenné krvácení, 3. zlomenina

B) 1. tepenné krvácení, 2. zástava životně důležité funkce, 3. zlomenina

C) 1. zástava životně důležité funkce, 2. šokový stavy, 3. tepenné krvácení

3. Pokud máme podezření na srdeční mrtvici, nikdy bychom neměli

A) Provádět srdeční masáž

B) Nechávat postiženého v polosedu

C) Nutit postiženého chodit

4. Zraněné z auta vyprošťujeme

A) Vždy a co nejrychleji

B) Jen pokud hrozí další poranění

C) Nikdy nevyprošťujeme, čekáme na příjezd lékařů nebo hasičů

5. Jaký je správný poměr vdechů a stlačení hrudníku při resuscitaci dospělého člověka?

A) 30 stlačení na 2 vdechy

B) 15 stlačení na 5 vdechů

C) 15 stlačení na 2 vdechy

6. Šokový stav může nastat v případě

A) Ohrožení životně důležité funkce

B) Otevřených zlomenin a krvácení

C) Jakéhokoli většího zranění

7. V případě, že najdeme muže, který je v bezvědomí, nejprve

A) Zkontrolujeme dýchání

B) Položíme do stabilizované polohy

C) Přikryjeme, aby postižený neprochladl

8. Pokud ošetřujeme postiženého a máme podezření na zranění vnitřních orgánů

A) Nedáváme mu najíst ani napít, pouze mu svlažíme rty.

B) Dáme mu napít, pokud to vyžaduje. Nikdy ne najíst.

C) Dáme mu napít, i pokud sám nechce, abychom předešli šoku.

9. Tepenné krvácení poznáme podle

A) Pravidelně vystřikující krve namodralé barvy

B) Pravidelně vystřikující krve sytě červené barvy

C) Nepoznáme, může se jednat stejně o žilní jako tepenné krvácení

10. Jako nejlepší pomoc při popáleninách 1. stupně je

A) Chladit ránu tekoucí studenou vodou

B) Přiložit na ránu sterilní obvaz , desinfikovat, pokud máme čím.

C) Chladit okolí rány po dobu maximálně 10 minut. Samotné rány se dotýkat co nejméně.

11. Záškuby, chvění těla a neschopnost komunikovat s okolím, která po chvíli odezní, jsou příznaky

A) Astmatického záchvatu

B) Epileptického záchvatu

C) Šoku

12. V případě, že osoba trpící astatem u sebe nemá svůj vlastní inhalátor a nutně jej potřebuje, smí použít cizí?

A) Ano

B) Ne

13. Pokud člověka uštkne zmije do nohy

A) Zaškrtíme končetinu mezi místem kousnutí a srdcem a přivoláme první pomoc.

B) Zavoláme záchrannou službu a snažíme se sledovat kam se zmije ukryje, aby mohla být odchycena.

C) V případě, že se objeví známky reakce na jed, zavoláme záchrannou službu. U dětí ji voláme vždy.

Pokud jste nedopadli zrovna nejlépe, nezoufejte. Znalosti si můžete snadno doplnit z internetových stránek například Českého červeného kříže nebo se zapište do kurzů první pomoci.

Správné odpovědi1-C, 2-B, 3-C, 4-B, 5-A, 6-C, 7-A, 8-A, 9-B, 10-A, 11-B, 12-B, 13-C

Autor: Redakce

30.7.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman a Karel Srp starší. Ilustrační foto.
4 5

Dle očekávání: Karel Srp v radě ÚSTR nezasedne. Kvůli členství v KSČ

Autobus RegioJet
12

Vystupte si v Dejvicích. RegioJet už nebude ze severu zajíždět do centra Prahy

Zlatá bula sicilská na Hradě. Výročí sto let republiky připomene výstava

U příležitosti 100 let od založení Československa budou na Pražském hradě příští rok uspořádány tři výstavy. Ukázány na nich budou třeba Zlatá bula sicilská, pohřební insignie krále Přemysla Otakara II. a zemské desky. Memorandum k uspořádání výstav na Pražském hradě dnes podepsali zástupci pořádajících institucí.

Kandidátky ANO: mandát nebude obhajovat třetina poslanců

Zhruba třetina poslanců za hnutí ANO nebude v říjnu obhajovat svůj mandát. Vyplývá to z konečné podoby kandidátních listin, které dnes hnutí zveřejnilo na svých internetových stránkách. O poslanecký mandát se naopak budou ucházet tři ministři za ANO, kteří dosud ve Sněmovně chyběli.

Britští politici odsoudili Trumpa. Labouristé vyzvali ke zrušení jeho návštěvy

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že je důležité odsoudit krajně pravicové názory "kdekoli je slyšíme", když jí byla položena otázka ohledně reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa na střety ve Spojených státech.

Zabavení řidičských průkazů za alimenty se rozšíří. Hrozba je účinná

Exekutoři budou moci zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za jejich studující děti do 26 let věku. Poslaneckou novelu exekučního řádu dnes schválil Senát, nyní ji dostane k podpisu prezident. V současnosti mohou exekutoři pozastavit řidičský průkaz jen dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení