Příčina zeleného zákalu není známá. I když nelze ztracený zrak vrátit, včasná diagnóza a správná léčbou mohou podle lékařky oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Marty Karhanové rozvoj onemocnění výrazně zpomalit.

„Zelený zákal neboli glaukom je někdy nazýván tichým zlodějem zraku. Je zákeřný tím, že pacient dlouho nemusí mít žádné potíže a onemocnění si všimne, až když začíná být zrak nevratně poškozen," řekla Karhanová.

Glaukom postupně poškozuje zrakový nerv, který je důležitý pro přenos informací z oka do mozku. Rizikovým faktorem je zvýšený nitrooční tlak. Ten měří lékaři při preventivních prohlídkách, na které ale většinou dospělí chodí, jen když mají nějakou vadu zraku a nosí brýle.

„Zpočátku dochází v důsledku zeleného zákalu jen k drobným výpadkům v zorném poli, kterých si člověk nemusí všimnout. S rozvojem onemocnění se výpadky zvětšují, dochází nejprve ke ztrátě bočního vidění a postupně může dojít k nevratné ztrátě zraku," popsala lékařka.

Až 90 procent pacientů má primární glaukom s otevřeným úhlem, který se objevuje, pokud je odtok tekutiny z přední oční komory příliš pomalý, takže nitrooční tlak stoupá.

Glaukom s uzavřeným úhlem se objevuje, když se úhel mezi duhovkou a rohovkou zúží nebo zcela uzavře. Nitrooční tekutina pak obtížně odtéká z oka, tlak v oku prudce stoupne. Tento typ je častější u Asiatů a lidí dalekozrakých. Příznakem může být bolest hlavy, téměř vždy jednostranná, bolest jednoho oka, zpravidla na stejné straně, kde bolí hlava, pocit na zvracení a zvracení, vidění duhových kruhů kolem světel v noci a rozmazané vidění, zpravidla na jednom oku, které může bolet.

Onemocnění je chronické, léčba tak je většinou celoživotní. Nejběžnější je kapání očních kapek, méně časté podávání tablet. Glaukom lze ošetřit laserem. Pokud žádná z variant léčby nezabírá, přistupuje se k operaci.