Transplantace plic byly v ČR po několikaleté přípravě zahájeny v roce 1997 a na III. chirurgické klinice 1. lékařské fakulty a motolské nemocnice, kde oba lékaři působí, se dělají dosud.

Cena se uděluje od roku 1998

Většímu rozvoji tohoto transplantačního programu bránil nedostatek dárců, což pomáhá řešit letošní zavedení úhrady od pojišťoven pro spolupracující dárcovské nemocnice. Nové plíce by tak letos mohlo dostat až 50 lidí.

Česká transplantační nadace na podporu dárcovství a transplantací orgánů vznikla v roce 1992. Výroční cenu českým i zahraničním vědcům za mimořádné zásluhy pro rozvoj transplantační medicíny uděluje od roku 1998. Zabývá se rovněž podporou vzdělávání odborníků v transplantační medicíně.

Mezi oceněnými byl i chirurg Bohdan Pomahač 

Před rokem si cenu odnesl Mats Brännström ze Švédska. V roce 2013 provedl u 11 žen sérii transplantací dělohy. Čtyři nemocné s transplantovanou dělohou pak otěhotněly a donosily zdravé dítě.

V minulých letech pak mezi oceněnými byl mimo jiné český chirurg působící v USA Bohdan Pomahač, který jako první provedl transplantaci celé tváře v USA, profesor Raimund Margreiter z Innsbrucku, který se zasloužil o rozvoj multiorgánových transplantací či profesor Paul Terasaki z Los Angeles, který položil základy transplantační imunologie.

Čtěte také: IKEM spolupracuje s vídeňských centrem na výměnách ledvin