Jak podotkl ředitel nemocnice Petr Chudomel, dnešní doba je zcela jiná než třeba v 90. letech. Zdroje na nákup přístrojů se dají najít, větší problém je sehnat lidi, kteří s nimi umí pracovat. Doba se úplně změnila.

„Dříve bylo lidí dost a potřebovali jsme CTčka, ultrazvuky, rentgeny. Dnes hůř hledáme kvalifikované lékaře a sestry," potvrdil ředitel. „V podstatě si takového člověka musíte vychovat. Když ho budete tzv. nakupovat, jsou to předražené prostředky," dodal.

V současné době kolínská nemocnice personální vyhlášky co do počtu zaměstnanců splňuje, ale tyto vyhlášky stanovují minimum. Na optimální čísla nemocnici chybí zhruba 15 sester. Několik lékařů by také ještě uvítala, záleží na odbornostech – tedy lékaře na rentgen, patologii, mikrobiologické oddělení, zkrátka neatraktivní obory.

„Největší nedostatek sester je obecně tam, kde je práce nejtěžší, tedy na interně, neurologii, jednotkách intenzivní péče i na chirurgii a v některých ambulancích – chirurgické, ortopedicko – traumatologické, ORL," popsal ředitel. Celkem má nemocnice přes tisíc zaměstnanců, z toho 190 lékařů a 600 sester.