O přikládání pijavic se poprvé dozvěděla jako pacient. „Začala jsem chodit na pijavky kvůli svým křečovým žilám. Dokážou totiž vyčistit cévu a uvolnit tlak, který pacienty s křečovými žílami nejčastěji sužuje,“ líčí Závišková.

Obtíže jejích pacientů jsou různorodé. „Pomáhám lidem s migrénou, bolavými zády, koleny, artrózou a zánětem kloubů. Pijavice účinně pomáhají hlavně se zánětlivými onemocněními. Nejčastěji však léčím křečové žíly,“ vysvětluje odbornice.

Není ale pijavice jako pijavice. Z několika set druhů krevních příživníků jsou podle Záviškové zdraví prospěšné jen tři druhy. Ostatní pouze sají krev, ale neléčí. „Používáme pijavky lékařské, které nakupujeme od prověřených pěstitelů,“ dodává žena.

Roger Federer, vítěz Wimbledonu 2017
Ať žije král! Federer vyhrál Wimbledon bez ztráty setu

Pijavky jsou vybíravé, nepřisají se jen tak na někoho. „Když klient voní, je umytý sprchovým gelem, jedl česnek, kouřil nebo pil kávu či alkohol, pijavice o něj nemají zájem,“ popisuje Závišková.

K přikládání těchto tvorů není třeba lékařský diplom, pouze speciálně zaměřená školení. „Mám za sebou odborné kurzy, poté jsem pracovala pod dozorem Gabriely Abrmanové. Věnuje se tomuto druhu léčby přes osm let. Pijavky zkouším přikládat i sama na sebe ve volném čase,“ vysvětluje žena.

Vratislav Mynář
Kancléř Mynář se přimluvil za firmu, jež má stavět v Kyrgyzstánu

Léčba není vhodná pro těhotné ženy, cukrovkáře, také pro lidi, kteří mají málo červených krvinek nebo trpí alergií na včelí bodnutí.

Podle lékaře a místopředsedy klubu skeptiků Sisyfos Jaromíra Šrámka pijavice lidem moc pomoci nedokážou. „Největší riziko představuje možná alergická reakce na látky a enzymy, které do těla vstřikují. Takové obtíže se naštěstí dají včas odhalit. Přímo léčba, i když dle mého názoru neúčinná, je vcelku bezpečná,“ komentuje. Podle něj může být přikládání pijavek také na hraně lékařské etiky.

ELIŠKA KOUKALOVÁ