V roce 1975 bylo ve světě jen přes čtyři miliardy lidí, zatímco v roce 2014 už jich bylo více než sedm miliard. Výsledky studie tak potvrzují, že i při tomto zohlednění je nárůst počtu obézních velmi výrazný.

Index tělesné hmotnosti (BMI – z anglického body mass index) se vypočítá z hmotnosti člověka v kilogramech vydělené druhou mocninou jeho výšky v metrech. Pokud se výsledek pohybuje v rozpětí od 25 do 30, jde o nadváhu; Index vyšší než 30 znamení obezitu, nad 40 jde o závažnou obezitu, která člověka ohrožuje na životě.

Ve světě je podle průzkumu obézní zhruba každý desátý muž a každá sedmá žena. Takzvaná morbidní obezita (BMI přes 40) se vyskytuje u jednoho procenta mužů a dvou procent žen. Za čtyřicet let do roku 2014 se průměrný BMI zvýšil u mužů z 21,7 na 24,2, u žen z 22,1 na 24,4.

Epidemie

Na zprávě se podílela Světová zdravotnická organizace (WHO) a více než 700 výzkumníků po celém světě. Odborníci kvůli rostoucím počtům obézních lidí hovoří o epidemii.

„Počet lidí ve světě, jejichž hmotnost představuje vážnou hrozbu pro jejich zdraví je větší než kdykoli dříve. Epidemie vážné obezity je příliš rozsáhlá na to, aby se dala řešit jen použitím léků jako jsou přípravky na snížení krevního tlaku nebo léčbu cukrovky, případně vybudováním několika dalších cyklostezek" upozornil profesor Majid Ezzati z prestižní Královské univerzity v Londýně.

Nejnižší BMI v rozvinutých zemích mají dospělí Japonci, nejvyšší Američané. Vědci předpovídají, že pokud bude pokračovat trend z posledních desetiletí, bude na světě do roku 2025 obézních 18 procent mužů a 21 procent žen.

Podle podobné studie z roku 2014 je vysoká tělesná hmotnost problémem i v České republice, kde bylo obézních 17,8 procenta mužů a 20,8 procenta žen.