Místo aby jen pasivně polykali pilulky, změní své návyky. Začnou zdravěji jíst a sledovat si váhu. Od lékaře k tomu dostanou užitečného pomocníka: přístroj, který je má neustále pod dohledem a který jim radí. Měří třeba hladinu cukru v krvi a hodnoty posílá přes mobilní aplikaci doktorovi. Ten podle výsledků léčbu upravuje.

Budou si pacienti připlácet?

Tak vypadá telemedicína v praxi. Podle šéfa Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha se bude v českých ordinacích prosazovat stále častěji. Pojišťovny se ji chystají platit. „V současnosti běží dokonce několik pilotních projektů, které se průběžně vyhodnocují. Jedná se například o sledování diabetu nebo zdravotního stavu seniorů. Pod kontrolou jsou také některé typy kardiostimulátorů,“ řekl Friedrich.

Jakmile se projekty vyhodnotí, začnou pojišťovny jednat o úhradě. Tedy o tom, nakolik budou takový typ medicíny proplácet. „Stanovíme paušální částku za sledování pacienta a také míru jeho spoluúčasti. V telemedicíně se totiž často používají chytré telefony jednoho typu a operačního systému, takže se bude muset vyřešit, jestli si tento telefon pacient koupí sám, nebo jestli mu na něj přispěje pojišťovna,“ vysvětlil Friedrich.

Pojišťovně se totiž sledování pacienta také vyplatí – dostane data o tom, jak se pacienti chovají. „Do budoucna se proto budeme snažit tento druh péče dostat z vysoce specializovaných pracovišť ve fakultních nemocnicích i do obyčejné primární péče,“ doplnil šéf Svazu zdravotních pojišťoven.

Konzultace po mailu

Pacienti ale mají zájem i o další formy elektronického zdravotnictví. Podle mluvčího Oborové zdravotní pojišťovny Maria Böhmeho to dokládají statistiky za poslední tři roky: počet pojištěnců, kteří využívají online služeb pojišťovny, vzrostl o 62 procent. „V současnosti je to celkem 1 707 406 pojištěnců, což je 38 procent,“ upřesnil.

Ilustrační foto
Až polovina Čechů ztrácí vlasy. Porost jim navrací i robot

Kromě online přístupů ke svým účtům, kde si mohou zkontrolovat čerpání péče nebo nahlížet do očkovacího kalendáře, využívají také možností hlásit se do preventivních programů nebo konzultovat své problémy na dálku.