Postižený plod neměl vyvinuté srdce a hlavu, nebyl tudíž životaschopný. Oběhy obou plodů byly propojeny přes placentu, z níž dostávaly cévním zásobením výživu. Postižený plod odebíral výživu přes cévní zásobení plodu zdravého, tím byl oběh zdravého plodu neúměrně zatížen a hrozilo jeho selhání. Bez operace by nepřežilo ani jedno z dvojčat.

„Pod ultrazvukovou kontrolou nejkvalitnějších ultrazvuků je přesně identifikováno neživotaschopné dvojče. Pak je do jeho těla zavedena sonda, která pomocí vysokofrekvenční ablace uzavře oběh, tím ho oddělí od malé placenty," popsal postup operace ředitel.

Dnešní unikátní operací tým vedený Ladislavem Kroftou ukončil podle ředitele stav, kdy neživotaschopné dvojče parazitovalo na tom zdravém. Je tak umožněn zdravý vývoj a existence zdravého plodu uvnitř dělohy.

Plod, jemuž byl ukončen krevní oběh, zůstane v děloze až do porodu. „Ve vysokém procentu případů další komplikace neočekáváme," potvrdil ředitel. Při porodu pak se narodí jedno dítě zdravé a spolu s ním je vypuzen i odumřelý plod jako zbytky tkáně, které plod ani nemusejí připomínat.

Centrum fetální medicíny spolupracuje dlouhodobě se špičkovým pracovištěm v belgické Lovani, převzalo tamní know-how. Ve spolupráci s tímto pracovištěm operovalo pražské centrum už větší plody a jinými metodami, například děti s defektem brániční kýly. Centrum funguje pro celou ČR a přijalo k léčbě už také dvě těhotné ženy ze Slovenska.

V podolské porodnici přišlo loni na svět téměř 5400 dětí. Porodnici chce získat do zdravotnického holdingu Praha. Vedení ÚPMD s odkazem na celostátní význam zařízení to odmítá. Ministerstvo zdravotnictví čeká na analýzy, pro letošní rok s převedením na hlavní město nepočítá.