Organizace, které si budou chtít zkusit takové centrum spravovat v pilotním provozu, si mohou až do konce dubna zažádat o dotace. Pokud uspějí, dostanou až 14,9 milionu korun.

„Pilotní projekt bude trvat celkem 18 měsíců, během nichž zaplatí provoz center evropské dotace. Teprve poté začnou jejich služby hradit pojišťovny – a to na základě dat, která po tuto dobu z center sesbírají,“ řekla Dita Protopopová z Národního ústavu pro duševní zdraví.

Centra nejprve vyrostou jen v Praze, na Vysočině, v Jihomoravském, Olomouckém a Ústeckém kraji. Do budoucna se ale počítá alespoň se stovkou takových zařízení. „V každém regionu by měla být dvě nebo tři,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Ilustrační foto
Stále více Čechů trpí neurotickými poruchami

V komunitních centrech duševního zdraví se bude o nemocné starat celý tým zaměstnanců, ten bude k dispozici také jejich příbuzným. „Působit v něm budou nejenom psychiatři a sestry, ale také terapeuti, terénní so-ciální pracovníci a asistenti,“ přibližuje Prymula.

Odborníci si budou pa-cienty z nemocnic přebírat postupně. Pokud se nemocní ocitnou v akutním stavu v psychiatrické nemocnici, budou je tam moci navštěvovat a připravovat na propuštění. Klientovi pak pomohou i doma: budou dohlížet na to, jestli chodí na terapie či bere léky. Asistovat mu budou také při hledání práce.

Ilustrační foto
Pětina českých schizofreniků stráví léta v ústavu bezdůvodně

Dnes to nikdo nedělá. „Systém je nastaven špatně. Pacienta sice odvezou s akutním problémem do nemocnice, kde ho lékaři zaléčí, jakmile ale akutní problém odezní, propustí ho,“ popsal už dříve ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý. Jenomže pak se pacient znovu ocitne bez pomoci. Jestli chodí k ambulantnímu specialistovi, už nikdo nehlídá. Jeho problémy se tak mohou znovu rozvinout.

Prymula současně ujistil, že nikdo nebude rušit psychiatrické nemocnice ani ambulance – komunitní centra jejich služby pouze doplní. Ven se navíc dostanou jen takoví pacienti, kteří nejsou sobě ani ostatním nebezpeční.

Statistiky uvádějí, že se s nějakým duševním onemocněním setkal alespoň jednou v životě každý pátý Čech. Asi polovině z nich se ale nedostalo žádné odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou současně druhým nejčastějším důvodem pro přiznání invalidního důchodu.

Osud Čechů: většina umírá v nemocnicích a ústavech. I když si přeje skonat doma