VYBERTE SI REGION

Rakovina: Jak bojovat s metlou dnešní doby?

Dnes a denně bojuje s nepřítelem, z kterého má každý z nás hrůzu. S rakovinou. Vedoucí lékař vyškovské onkologické ambulance Jiří Bukvald dává naději na vyléčení těm, kteří bojují s touto metlou dnešní doby. Hlavně se ale snaží o to, abychom se jeho pacienty vůbec nestali. Protože v případě zhoubných onemocnění je podle něj tím úplně nejdůležitějším prevence. Čím dřív s ní člověk začne, tím lépe.

27.7.2010 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Jak vlastně vzniká rakovina? Většina lidí si dovede představit, co způsobuje infarkt nebo jak člověk přijde k nějakému infekčnímu onemocnění. Ale rakovina je tak trochu záhada…

Velice zjednodušeně řečeno, vše začíná na buněčné úrovni. Buňka se musí množit, živit, zanikat, to je přirozené. Jestliže chybí gen, který buňku přiměje k tomu, aby sama odumřela, tak se může zvrhnout a začít se nekontrolovatelně množit. Tyto nové buňky se chovají jinak, než ty z původné tkáně. Napadají své okolí, vrůstají do něj, zakládají svoje vzdálená ložiska – metastázy. To v případě, kdy selže imunitní systém a poškozenou buňku nezničí. Vznikají tak nádory, které mohou metastázovat, tedy šířit se do dalších částí těla a způsobit člověku smrt.

Jaké jsou rizikové faktory pro vznik rakoviny?

Je jich celá řada. Kouření, špatná strava, nedostatek pohybu, stres a samozřejmě genetické dispozice. Většinou působí celý řetězec těchto příčin, a to ještě opakovaně po dlouhou dobu. Pokud tuto kytici negativních jevů zabalíme do obalu ze stresu, je to skutečně kytice smuteční.

Tato poučení lékaři opakují už tak dlouho, že podle mě na lidi ani moc nepůsobí. Co říkáte na oblíbená rčení typu, že na něco člověk umřít musí? Nebo, že stařeček kouřil a pil do devadesátky a pak umřel, protože ho přejelo auto?

Je to určitá berlička, lidé si nechtějí připouštět možné následky svého jednání. A jsou vychovávaní ke spotřebnímu způsobu života. Tak proč si „ neužít“? Důkazy o vlivu našeho chování a vlivu zevního prostředí hovoří jasně. V Japonsku byla rakovina žaludku poměrně vzácná. Jenže v případě Japonců, kteří žijí ve Spojených státech a přijali tamní životní styl, se objevuje stejně často jako u Američanů.

I na Vyškovsku podle statistik počet případů rakoviny vzrůstá. Které druhy této zákeřné nemoci jsou nejčastější?

Rakovina plic, trávícího traktu, prostaty, ženských pohlavních orgánů a prsu.

V případě rakoviny plic je asi hlavní příčina jasná…

Ano, jednoznačně je to kouření, přes devadesát procent těchto případů tvoří vytrvalí kuřáci. Čím víc cigaret člověk denně vykouří a čím delší dobu, tím je riziko nádorového bujení vyšší. V poslední době máme těchto pacientů hodně.

Abychom se takových konců vyvarovali, nesmíme kouřit. Co říkáte na stále častější výjevy, kdy kouří dívky snad mladší třinácti let?

Je to strašné. Ano, velmi mladé dívky kouří často cestou do školy. Nechci ani moc domýšlet, jaké to bude mít do budoucna důsledky.

O kouření jako do jisté míry sebevražedném návyku dnes asi pochybuje už jen málokdo. Jakou roli v prevenci rakoviny hraje strava?

Nesmírně důležitou, zejména pokud jde o rakovinu tlustého střeva. Jde o to, vyvarovat se nesprávných potravin a také zvolit racionální způsob jejich úpravy. Mimořádně důležitou roli samozřejmě hraje i skutečnost, kolik toho člověk sní. Střídmost nade vše.

Nevím, když jdu do supermarketu a vidím, co si vezou v košících a v jakých objemech třeba i starší lidé, mívám pocit, že o nějakém racionálním stravování nikdy neslyšeli. Poraďte tedy, čeho se vyvarovat.

Samozřejmě platí, že čím víc konzervantů a chemických přísad, tím hůř. K nevhodným potravinám patří uzeniny, rychlé maso, sladké vody, trvanlivé potraviny, různé křupky, bonbony…Ale i některá zelenina či ovoce. Sám jsem si před Vánoci koupil jablka, která v teple vydržela nezměněná do dubna. Co si o tom myslet? To asi není zrovna vhodná strava.

Jenže lidé potřebují nakoupit v supermarketu a tam bývá většina potravin právě z této sorty…

Nechci propagovat nějaký asketismus, to by ani nebylo reálné. Lze jíst takřka vše, ale v rozumné míře. Spoustu kdysi oblíbených a levných potravin jsme dobrovolně vyřadili z našeho jídelníčku. Luštěniny, kroupy, jáhly, pohanku. Lidé nejedí ryby. A stejně tak v podstatě naše výpěstky. Je nesmírně prospěšné jíst domácí ovoce a zeleninu, případně lesní plody nezatížené jedy a konzervanty. To by měla být třetina naší stravy.

Pojďme k úpravě jídel. Jsem přesvědčený, že nám zakážete milované smažení…

Smažení opravdu není moc vhodný způsob úpravy stravy. Když už bez něj někdo nemůže být, měl by ho dost omezit a hlavně používat kvalitní olivový nebo řepkový olej. V žádném případě máslo nebo margariny a roztíratelné tuky, při jejich smažení vznikají nebezpečné látky. Sádlo je vhodnější, jenže zase obsahuje příliš mnoho cholesterolu. Obecně úplně ze zdravotního hlediska nejhorší úpravou masa je grilování, nejlepší vaření a dušení. Z mas pak kvalitní drůbež, hovězí a zvěřina.

Stačí, když se budu stravovat podle vašeho návodu, nebudu kouřit a mám vyhráno?

Tak jednoduché to samozřejmě není. Člověk to nesmí přehánět také s alkoholem, svou roli hraje genetika i psychické rozpoložení a stres. Mimořádně důležitý je pravidelný pohyb, který nám v dnešní době velice chybí.

Myslíte fitness, fotbal, tenis nebo jízdu na kole?

Ne. Každá fyzická aktivita je určitě prospěšná, i když v případě, kdy člověk celý den sedí a pak se zmučí v posilovně, o tom dost pochybuji. Myslím přirozený pohyb, na který jsme uzpůsobení, chůzi. Ve věku aut a kancelářské práce si odvykáme chodit. Přitom chůze má blahodárný vliv také právě na správné fungování trávicí, pohybové soustavy, kardiovaskulární a psychiky.

K prevenci patří i vyšetření. Na vašem pracovišti už má tradici koloskopie, která odhalí případný nádor v tlustém střevě. Kdo by ji měl podstoupit?

Preventivně všichni lidé po padesátce a samozřejmě každý, kdo má bolesti, krvácí ve stolici nebo prostě cítí nějaký diskomfort v této oblasti. Z vyšetření není třeba mít strach. Není sice nejpříjemnější, ale je snesitelné. Odběr vzorků či odstranění polypů není bolestivé. Toto vyšetření má větší výtěžnost, než třeba rentgen, což je ve vší úctě hra světla a stínu. Lidské oko sice maluje, ale na obrazovce je dokonalý přehled o stavu střeva. Přispívá k časnému záchytu zhoubného onemocnění, odhalení zánětů.

Někteří lidé se možná bojí právě toho, co by vyšetření mohlo odhalit…

Ano, to chápu. Jenže pravda vyjde stejně najevo, ale pak už může být pozdě.

Téměř všichni lidé uvádějí, že pro ně je zdraví ta nejdůležitější věc na světě. Chovají se podle vás skutečně podle toho?

Ani omylem. Nejde jen o rakovinu a to, co k ní vede. Podívejte se, co se děje na silnicích. Máme s vážnými úrazy v péči lidi, kteří lezou na mokrou střechu po dešti, aby tam něco udělali. Nebo jsou o holi a šplhají na starý strom otrhat pár jablek. Jak to asi může dopadnout? Nedbají na počasí a stav okolí. Moc pěkně se k sobě lidé dnes navzájem také nechovají.

Co dělat, když už je na světě ona zdrcující diagnóza: rakovina?

Rozhodně nepodléhat panice, ani se tím nenechat zdrtit a pohltit. Snažit se normálně žít. Ve Vyškově jsme schopni nemocné kompletně vyšetřit, příliš specializované vyšetření je dostupné v Brně. Velmi důležitou složkou v léčbě rakoviny je terapie chirurgická. Na našem chirurgickém oddělení zajišťujeme všechny operační výkony včetně laparoskopických. Do boje s rakovinou nastoupí také chemoterapie, případně radioterapie, zkrátka všechny možné vhodné léčebné postupy. Již mám domluvenou spolupráci s Fakultní nemocnicí v Brně – Bohunicích v takzvané biologické léčbě.

Mnoho lidí žije v domněnce, že právě věda jde stále dopředu. Že třeba za pár let bude na světě lék na rakovinu. Že léčebné postupy dospějí na takovou úroveň, že jejich trápení vyřeší. Zkrátka, přestanou se rakoviny bát…

Bylo by to pěkné, ale věda stále není všemocná. Člověk není stroj a nemocnice není fabrika, kde za hodinu dají do pořádku to, co se kazilo dlouhá desetiletí. Právě proto neustále zdůrazňuji nutnost preventivních vyšetření a zdravého životního stylu. Mnoho lidí lituje, když už je pozdě. Dali by nevímco za to, aby mohli vrátit chvíle, kdy nad svým zdravím bezstarostně mávali rukou a nic pro něj nedělali. Jenže to nejde.

Na onkologii se specializujete už od roku 1997. Ve vaší práci určitě byly a stále nastávají smutné chvíle, často se setkáváte s beznadějí, bolestí a utrpením. Jak vlastně tento nápor zvládáte?

Snažím se respektovat hranici práce a soukromí, i když je to těžké. Nerad přijímám už hotové věci, spíše vyvíjím tvůrčí činnosti a maximálně mi vyhovuje malování.

Autor: Michal Sklenář

27.7.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies