Letos se organizátoři projektu OnkoMaják poprvé vydali do nemocnic po celé republice právě s akcí zaměřenou na rakovinu slinivky. „Jedná se o deset výjezdů s tím, že ten v Karlových Varech byl v pořadí už sedmým," upřesnila Čapková.

Prevence a informovanost jsou v této oblasti více než nutné. Ročně zemře na tuto nemoc přes 2000 pacientů. Což je 95 procent těch, kterým byla rakovina slinivky diagnostikovaná a zjištěná. Přeživších je kolem 5 procent. V případě tohoto druhu rakoviny je jedno, kdy dojde k jejímu nalezení. Jedná se o tak agresivní druh, že je někdy jen otázkou měsíců, kdy pacient podlehne.

„Ne vždy je rakovina operabilní. Je to agresivní nemoc a každý den v léčbě hraje velkou roli. Nádor se velmi rychle zvětšuje," uvedla Čapková.

Přitom diagnostikovat tuto nemoc není snadné. Deset příznaků, které by vás měly varovat, že je něco v nepořádku, je často spojováno s jinými onemocněními.

„Jistotu máte až na CT, ale na to se běžné neposílá. Hodně záleží na iniciativě samotného lékaře. Příznaky samotnou diagnózu neulehčují a do toho jsou i dlouhé čekací lhůty právě na CT.

Přitom se může pacient dostat z prvního stupně stadia nemoci do čtvrtého během pouhého měsíce," řekla Čapková.

Projekt OnkoMaják začínal s rakovinou střeva a plic, teď se přidala i slinivka. „Prvním krokem je operace, pokud je nádor operabilní. Pak se přistupuje k chemoterapii, biologické léčbě nebo ozařování. Vždy záleží na typu nádoru," poznamenala Čapková.

V současnosti se stala rakovina slinivky břišní čtvrtým nejčastějším onkologickým onemocněním, které končí smrtí pacienta.

Jaké jsou příznaky rakoviny slinivky?

- příznaky žloutenky

- nevolnost

- bolest páteře

- ztráta hmotnosti

- rozvoj nebo zhoršení diabetu, ale bez zvýšení hmotnosti

- průjem

- zácpa

- bolesti břicha

- hloubková žilní trombóza

- deprese

více informací na: www.onkomajak.cz